Ο Γιώργος Παπαστεφάνου για τη Μαριανίνα Κριεζή: Δεν μπορώ να το πιστέψω. Έφυγε η Μαριανίνα...

Ο Γιώργος Παπαστεφάνου για τη Μαριανίνα Κριεζή: Δεν μπορώ να το πιστέψω. Έφυγε η Μαριανίνα...

Δεν μπορώ να το πιστέψω. Έφυγε η Μαριανίνα. Ίσως το πιο ποιητικό πλάσμα που έχω συναντήσει. Μια νεραϊδένια. Ακόμη τελευταία μιλούσα μαζί της στο τηλέφωνο. Εγώ στην Αθήνα, εκείνη στην Ερέτρια. Προσπαθούσα να την πείσω να κάνει στην τηλεόραση εκπομπή. Και ο Γιώργος Σγουράκης στο «Μονόγραμμα» και ο Ανδρέας Ροδίτης και η Έλενα Κατρίτση την ήθελαν πολύ στις εκπομπές τους. Εκείνη άλλαζε κουβέντα. Η σεμνότητα και η διακριτικότητά της δεν την άφηναν να θέλει να προβληθεί. Ο δικός μου θαυμασμός για την Μαριανίνα Κριεζή ήτανε πάντα απεριόριστος.

Για τις εκπομπές, τα κείμενά της, τα τραγούδια της. Αλλά και για την ίδια. Τόσο έξυπνη, καλλιεργημένη, τρυφερή, με τόση φαντασία, χιούμορ και φινέτσα. Με τη θρυλική «Λιλιπούπολη» η Μαριανίνα έγραψε ιστορία στο Τρίτο Πρόγραμμα τού Μάνου Χατζιδάκι. Ύστερα ήρθε η ζωοφιλική της εκπομπή «Μού το’ πε ένα πουλάκι» στο Δεύτερο Πρόγραμμα τής Σοφίας Μιχαλίτση, η πρώτη ζωοφιλική εκπομπή που βγήκε στον αέρα.

Ήμουν φανατικός ακροατής της και όταν τής το είπα, η Μαριανίνα μού πρότεινε να γράψει και για μένα ένα ρόλο, του καλού και πολιτισμένου γείτονα, για να συμμετέχω φιλικά δίπλα στον κακό γείτονα Λάμπρο Τσάγκα και την άτακτη Μπουλού, Νατάσα Ασίκη. Δεν φαντάζεστε πόσα γέλια είχαμε κάνει, αλλά και πόση συγκίνηση είχαμε μοιραστεί εκείνα τα πρωινά στο στούντιο.

Όμως οι ψηφοφόροι κυνηγοί είχανε άλλη γνώμη και δεν μάς άφησαν να συνεχίσουμε. Μεγάλη η προσφορά τής Μαριανίνας Κριεζή και στο τραγούδι. Οι στίχοι που έγραψε για την Λένα Πλάτωνος, τον Λάκη Παπαδόπουλο, τον Γιάννη Σπανό, για την Αρλέτα, την Ελένη Δήμου, την Μαργαρίτα Ζορμπαλά, την Δήμητρα Γαλάνη, τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, αληθινά διαμάντια. Και ο «Περιπτεράς» τού Τάκη Μουσαφίρη που τραγούδησε ο Στράτος Διονυσίου είχε κι αυτός δικούς της στίχους, όπως πάντα πρωτότυπους και ευρηματικούς.

Όταν το 1989 ετοιμάζαμε με τον Κώστα Αυγέρη το αφιέρωμά μας στο στιχουργό Χαράλαμπο Βασιλειάδη ή Τσάντα για τη σειρά «Οι παλιοί μας φίλοι», ζήτησα από την Μαριανίνα να γράψει και να διαβάσει κάποια συνδετικά, και να δώσει στον Σταμάτη Κραουνάκη στίχους για «Μέρες ραδιοφώνου» που θα τραγουδούσε η Ελευθερία Αρβανιτάκη. Ήταν μία ακόμη ευλογημένη συνεργασία με το λατρεμένο, ευαίσθητο κορίτσι μας. Σήμερα που με θλίψη την αποχαιρετώ, θα ήθελα να ακούσουμε τη φωνή της σε ένα μικρό απόσπασμα από την ραδιοφωνική ζωοφιλική εκπομπή που έκανε, όπως είπαμε, στο Β’ Πρόγραμμα τής Κρατικής Ραδιοφωνίας.

Η Νατάσα Ασίκη παίζει την Μπουλού, την κακομαθημένη κόρη τού κακού και άξεστου γείτονα, που είχε μίσος για τα ζώα.