Γιώργος Παπαστεφάνου: Τότε που η Αρλέτα δεν ήθελε να τραγουδήσει το Μια φορά θυμάμαι

Γιώργος Παπαστεφάνου: Τότε που η Αρλέτα δεν ήθελε να τραγουδήσει το Μια φορά θυμάμαι

Από τα τέσσερα τραγούδια που έγραψα το 1966 για τον πρώτο δίσκο τής Αρλέτας, αυτό ήταν το μόνο που εκείνης δεν τής άρεσε. «Θα σε πειράξει αν δεν το πω;» με ρώτησε. Ναι, θα με πειράξει, τής απάντησα. Και με μισή καρδιά το είπε.

Τον πρώτο καιρό, από τα περιεχόμενα τού δίσκου, το «Πέτρινο χαμόγελο» τού Νίκου Χουλιαρά φαινόταν να έχει ξεχωρίσει. Σύντομα όμως το «Μια φορά θυμάμαι» ακουγόταν περισσότερο. Και στο πέρασμα τού χρόνου, τόσο πολύ συνδέθηκε με το όνομα Αρλέτα, που στο τέλος η ίδια το αποκαλούσε πια Εθνικό της Ύμνο. Με τη φωνή της ταξίδεψε ακόμα και ως τη μακρινή Αυστραλία. Χρησιμοποιήθηκε στην αυστραλέζικη ταινία τού 1998 Praise και διασκευάστηκε από τους φίλους τού Νικ Κέηβ Dirty Three σε ψυχεδελικό ροκ.

Ο τίτλος στα αγγλικά «I remember a time when once you used to love me». Το σχετικό βίντεο το έχουμε ανεβάσει και στο fb και στο YouTube. Πριν λίγο καιρό πάλι η καλή μου φίλη, η Χαρά Κουρμπανά, που σαν σύγχρονη Μις Μαρπλ δεν αφήνει να τής ξεφύγει τίποτα, ανακάλυψε πως το τραγούδι που είχαμε γράψει με τον Γιάννη Σπανό για την Αρλέτα, με τη δική της φωνή ακούγεται και σε μια πρόσφατη γερμανική παραγωγή με τίλιο Die Tochter (Η κόρη), που σκηνές της γυρίστηκαν στην Αλόννησο. Όμως η ιστορία δεν τελειώνει εδώ.

Γιατί το 2017, ο Gianni Amelio, ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης εξαιρετικών φιλμ, όπως «Λαμέρικα» και «Κλέφτης παιδιών», μάς ζήτησε το «Μια φορά θυμάμαι» για την τελευταία, επίσης θαυμάσια και βραβευμένη του ταινία «La tenerezza». Και εδώ υπάρχει η φωνή τής Αρλέτας με τους δικούς μου στίχους, αλλά και κάποιες οργανικές εκτελέσεις τής μελωδίας σαν λάιτ μοτίφ. Παράδειγμα η ηχογράφηση που έχουμε εδώ.

Για εικόνα, εμείς χρησιμοποιούμε την ιταλική και την γαλλική αφίσα τής ταινίας, μαζί και μια φωτογραφία τού σκηνοθέτη, τού Τζάνι Αμέλιο. Στις ιταλικές λεζάντες που θα δείτε, ο Αμέλιο δίνει πληροφορίες γύρω από το τραγούδι που είχαμε γράψει με τον Γιάννη για την γοητευτική -affascinante- φωνή τής Αρλέτας. Μία πολυαγαπημένη, amatissima μπαλάντα, όπως λέει ο Gianni, τρυφερή και νοσταλγική από την δεκαετία τού ‘60 και το ελληνικό μουσικό «Νέο Κύμα» ή nuova onda στα ιταλικά.