Ο Γιώργος Παπαστεφάνου για την Αφροδίτη Μάνου

Ο Γιώργος Παπαστεφάνου για την Αφροδίτη Μάνου

Όταν την έφερε στην παρέα μας ο Γιάννης Σπανός, κανείς μας δεν φανταζόταν πως τραγουδούσε κι εκείνη τόσο ωραία. Το ανακαλύψαμε λίγο καιρό αργότερα, όταν ο Γιάννης τής έδωσε να πει τα τραγούδια τής ταινίας «Εκείνο το καλοκαίρι».

Για την παρέα μας ήταν ακόμα η Μπουμπού, η αδελφή τής Μαρίας Δημητριάδη. Η ταυτότητά της βέβαια έγραφε άλλο όνομα: Αγλαΐα Δημητριάδη. Όμως ο κόσμος θα την μάθαινε με το όνομα Αφροδίτη Μάνου, που τής έδωσε ο Νίκος Γκάτσος ο ποιητής. Ήταν αρχές τής δεκαετίας τού ‘70 και στους πρώτους της δίσκους η Αφροδίτη είχε μόνο συμμετοχές. Με προσεκτικές πάντα επιλογές.

Τον πρώτο της μεγάλο προσωπικό δίσκο, την «Ποδηλάτισσα», η Αφροδίτη τον ηχογράφησε το 1979. Ήταν μια συλλογή με τραγούδια τού Μιχάλη Τρανουδάκη σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη. Εγώ τα παρουσίαζα τότε στο ραδιόφωνο και η εισαγωγή τού ομώνυμου τραγουδιού είχε περάσει και στο σήμα τής εταιρίας ΛΥΡΑ. Το 1984 είχαμε μία καινούρια έκπληξη. Με το δίσκο «Νυχτερινή εκπομπή», η Αφροδίτη θα μάς έδειχνε ότι δεν ήξερε μόνο να τραγουδάει, αλλά ότι μπορούσε να γράφει τραγούδια και η ίδια.

Πολύ ωραίες μελωδίες με ακόμα πιο ωραίο στίχο. Πιστεύω πως η Αφροδίτη ξεχωρίζει ανάμεσα και στους τραγουδοποιούς τής γενιάς της. Δικό της λοιπόν και το τραγούδι που έχουμε τώρα εδώ. «Αριστερά στην Εδέμ, με τους αγγέλους στα FM για τα παλιά να τραγουδάνε, με μια γλυκιά μουσική, σαν να’ μαστε όλοι εκεί και ώρα Ελλάδος ό,τι να’ ναι». Ο δίσκος τής ΜΙΝΩΣ που το περιείχε, κυκλοφόρησε το 1994 και είχε γενικό τίτλο «Πού πας καραβάκι με τέτοιον καιρό», τίτλο δανεισμένο από το γνωστό ποίημα τού Ζαχαρία Παπαντωνίου. Το βίντεο που θα δείτε είναι από την εκπομπή «Πρόσωπα στο τραγούδι» που αφιέρωσε το 1996 η Δάφνη Τζαφέρη στην Αφροδίτη Μάνου. Φωτογραφία Κώστα Μπλουγουρά. Στο πλέι-μπακ μαζί με την Αφροδίτη, ακούγεται ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.

https://www.youtube.com/watch?v=JwIxZ5xLQgQ

Γιώργος Παπαστεφάνου