Μια μικρή ιστορία του Γιάννη Δουλάμη για τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Μια μικρή ιστορία του Γιάννη Δουλάμη για τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Το μεσημέρι τρώγαμε με τον Πετρίδη και του έλεγα για τον Λαυρέντη και το ότι ποτέ κανείς δεν έχει αναφερθεί στην συμβολή μου στην καριέρα του και ήλθε τώρα αυτή η μικρή αναφορά του Γ. Δουλάμη που σαν νεότερος θυμάται και καλύτερα από εμένα και τον Πετρίδη, αν και ο Πετρίδης δεν ξεχνάει ποτέ και τίποτα. Ο Πετρίδης λέει ότι δεν με αναφέρουν γιατί δεν είμαι διπλωμάτης, αλλά υπερβολικά ειλικρινής, κάτι που δεν αρέσει σε όλους. Όλοι οι Έλληνες καλλιτέχνες με τους οποίους έχω ασχοληθεί σπάνια αναφέρονται στο όνομα μου, αν όχι ποτέ, με ελάχιστες εξαιρέσεις, άλλωστε ποιος είναι ο Ζουγρής για να συγκινήσει κάποιον η αναφορά του ονόματος του,δεν με νοιάζει ιδιαίτερα, αρκεί που τα έχω καλά με τον εαυτό μου, πάντως ότι και να λένε αυτός που υπέγραψε τον Λαυρέντη και τους PLJ Band ήμουν εγώ, όπως και αυτός που τους έβαλε να τραγουδήσουν Ελληνικά. το θυμάμαι σαν τώρα, τους είχα απέναντι μου και τους έκανα το καθιερωμένο μονότερμα του Ζουγρή και τους έπεισα, μετά βέβαια ανέλαβε ο Δουλάμης που εξελίχθηκε σαν ένας από τους καλύτερους Έλληνες παραγωγούς.. Κώστας Ζουγρής

Μια μικρη ιστορια..

1983..Ανοιγει η πορτα στο γραφειο που μοιραζομουν με την Λιτσα Καμπιωτη (πολυ νεος παραγωγος εγω και βοηθος του Φιλιππα Παπαθεοδωρου)υπευθυνη publishing και μπαινει ο Κωστας Ζουγρης συνεργατης για παντα του Γιαννη Πετριδη και μου λεει.. Γιαννη εδω τα παιδια εχουν ηδη εναν αγγλοφωνο δισκο ως PLJ(Pavlos Lavrentis Jimmy)Jimmy ο Δημητρης Βασαλακης ,το armageddon και ενα single το Gaspar..λεει ο Γιαννης Π αν δεν κανουν ελληνικα δεν θα κανουν κατι.. και ξεπροβαλλει ο Λαυρεντης με τον Παυλο Κικριλη.. μαθαινω στα γρηγορα την ιστορια τους την αγαπη τους για τους floyd και το Φτελιο- και μου παιζουν μερικα τραγουδια...

Συμφωνω απολυτα με Κωστα Ζ και Γιαννη Π καιτους λεω να βρουμε ελληνικο στιχο.. σε μια βδομαδα επανερχονται με Ποιητη Μιχαλη Μαρματακη .. παιρνω budjet απο Φιλιππο Παπαθεοδωρου για καλο studio και γραφουμε στο θρυλικο polysound.. Παντζης Γαβριλης και Δημητρης Κατσουλας ηχοληπτες.. φερνουν το τραγουδι Τερμιτες και αμεσω σ γινομαι νονος τους προτεινοντας το Τερμιτες ως ονομα του γκρουπ αντι για το plj..ο Λαυρεντης ως αρχηγος του γκρουπ το δεχεται αμεσως οπως και οι αλλοι ο Τακης Βασαλακης και Παυλος..απο το νεο σχημα αποχωρει απο το γκρουπ plj ο Τολης που επαιζε ντραμς..μπαινει ο Μιτζελος καιστα ντραμς ο Φιλιππος Σπυροπουλος..Επισης ο Μπαχ Γιαννης Σπυροπουλος πιανο κημπορντς..μεγαλωνει η ομαδα!!ολοι τους φιλοι τοπος συγκεντρωσης η Πλακα..! Με σουβλακια και κουβεντα γινονται ονειρα.. δυσκολες για τα παιδια οικονομικες εποχες..ο Λαυρεντης πρωτη γραμμη προσπαθει αν και εχει απαισιοδοξια..! Χαιρεται με το παραμικρο που προχωραει το δισκακι.. παω προσωπικα εγω στη Σοφια Μιχαλιτση διευθυντρια του β προγραμματος στο ραδιοφωνο και στον Λακη Παπαδοπουλο για να παιξουν Τερμιτες..Τα παιδια της polygram προσπαθουν και αγκαλιαζουν τον Λαρυ.. Ελινα Δελαλοπουλου Αννα Αρχοντακη Ζουγρησκλπ

Τρεις φορες την βδομαδα ο Λαρυ με τον Παυλο στο γραφειο για ωρες.. στεναξαν τα τσιγαρα της Λιτσας Καμπιωτη σπο τον Λαρυ.. αρχιζουν λαιβακια Rodeo klp..κοβει η τοτε λογοκρισια ενα τραγουδι τους ..γιατι περιεχει τη φραση μιλημενη αστυνομια απο τους επανω!!ο Λαρυ επιμονος αγριος και τρυφερος μαζι οπως καποιος χθες τον αποκαλεσε σωστα..τοτε πιο πολυ!! Ερχοταν απο τη Πλακα στη μεσογειων με τα ποδια.. ειπαμε δυσκολα χρονια..Λαχταρα για μουσικη.. αδελφια με Τακη και Παυλο ..και δωστου σουβλακια.. μαζι με Μπαχ..πωλησεις δισκων στο ναδιρ.. εγω επιμενω γινομαστε ενα με τα παιδια και παρα τις δυσκολιες παιρνω budjet για 2ο LP..

Ωριμοτεροι ενθουσιασμενοι ετοιμαζονται για το δισκο.. ψαχνουμε για συμμετοχη επωνυμου καλλιτεχνη.. μου φερνει ο Λαρυ τη σκονη μολις την εγραψε.. παει και βρισκει τον Γιωργο Νταλαρα.. ενθουσιαζεται ο Γιωργος και δεχεται αν του δωδουν να πει και το ουρανος βρεχει αρκουδες.. Sierra studio καλο budjet.. Ακης Γκολφιδης τωρα στην κονσολα.. 1984 Οκτ..απεριοριστη συμπαρασταση απο Μακη Αχλαδιωτη(ελπιζω να θυμασαι Μακη μου ενα πρωι που αλλαξαμε ταχυτητα στο κομματι που ειχε γινει λαθος!!)μολις αναφερω στον τοτε διευθ συμβουλο της εταιριας οτι θελω αδεια για Νταλαρα .. με αποπαιρνει .. μα για τους Τερμιτες ;; Ναι του λεω και αυτο αποτελεσε και λογο να αλλαξω εταιρια!!ο Λαρυ παλευει μαζι με τον Παυλο κυριως να μη χαθει αυτη η δευτερη ευκαιρια..ηχογραφουμε και δυο τραγουδια για το παγκοσμιο φεστιβαλ του Τοκυο αλλα δεν γινεται τιποτε.. πρωτη επαφη με Ηχοληπτη νεαρο Κωστα Καλημερη..αλλαγη εταιριας απο polygram στην virgin με Γιαννη Πετριδη..εδω μπαινει και ο Γιαννης Δοξας με μακετες και υποστηριξη της παραγωγης..τσιμεντενια τραινα ναι με αι ακομα..και συμμετοχη της Φλερυ Νταντωνακη .. δεν θα ξεχασω τον Λαρυ για αυτη τη προσπαθεια να τραγουδησει τοτε η μοναδικη Νταντωνακη.. πιο ευθραυστο και υπομονετικο Λαυρεντη δεν ξαναδα!! Με μια κιθαρα και ταυτοχρονα υποβολεας των στιχων να τραγουδησει η Φλερυ.. και Ο Γκολφιδης θαυματα με το lexicon!! Λυκαβηττος την ιδια Χρονια σεπτ 1986.. οργανωση συναυλιας Ιωσηφ Αβραμογλου..δυσκολο εγχειρημα για τον Ιωσηφ ομως πιστεψε.. εκπληξη το κομματι Ποσο σε θελω που ακουσα στη προβα στο καμαρακι του Μιτζελου και επειδη θα ηχογραφουσα τη συναυλια ειπα στον Λαρυ να το βαλουνε στο προγραμμα!! Περασε η αποψη μου γιατι ηταν αγνωστο τραγουδι και φοβοτανε.. α να σας πω εδω οτι ο Λαρυ ειχε παντα τρακ στην αρχη..δικαιωθηκαμε για το τραγουδι στην ιδια τη συναυλ

Γιωργος Νταλαρας αφοι Κατσιμηχα Σακης Μπουλας Αντωνης Βαρδης Σοφια Βοσσου συμμετεχουν στη συναυλμε το σχημα λογου του Αντωνη που μολις ξεκιναει σολο καριερα..
Αποφασιζει το γκρουπ να κανουμε το τελευταιο δισκο και μετα διαλυση..Περιμενοντας τη βροχη το αλμπουμ..ετσι κλεινει η αυλαια του γκρουπ στην παραγωγικη του πορεια..

Ο Λαυρεντης θελει να προσπαθησει μονος του και τοτε εγω ελευθερος παραγωγος για καποιο διαστημα δεχομαι την προταση του Αντωνη Βαρδη (διευθυντης παραγωγης για λιγο καιρο στην τοτε cbs) και τη μεταφερω στον Λαυρεντη αλλα μια μερα πριν αποφασιζει να παει στη Μινως μετα το καλεσμα του κ Μακη Ματσα.. και ξεκιναει σιγα σιγα σόλο καριερα.. η επικοινωνια μας διατηρειται και ερχετσι τακτικα στο γραφειο μου στη cbs/sony και συζηταμε για τα παντα.. ετσι μια μέρα μου παρουσιασε το διδυμοτειχο μπλουζ και τις σκεψεις του.. λιγη ωρα μετά το παρουσιαζε στην εταιρια του.. ο Λαρυ ηταν ανησυχος ησυχος αγριος συμπονετικος τρυφερος απολυτος.. οταν κατι δεν του κολαγε πηγαινε σπιτι το επεξεργαζοτανε και μετα το λεγε ως τετελεσμενο.. δικη του ηταν η αποφαση το ρεπερτοριο του γκρουπ να ειναι μεσα σε καποια ειδικα μουσικα πλαισια..κάποιες φορες απομακρος.. πολυ!!

Το πρωτο πραγμα που μου ειπε οταν γνωριστηκαμε ητανε δεν προκειται να κανει τιποτε δισκογραφικά και το δευτερο ηταν το Φτελιο..ο Πτελεος.. φευγανε με τον Παυλαρα να πανε στο χωριο.. ερωτας το Φτελιο..

Ο Παυλος ο Τακης σαν αδελφια του.. ο Τακης μετα την Αμαρτωλη Μαρια αποχώρησε απο το γκρουπ αλλα παρεμεινε ως αδελφος του Λαρυ..ρε παιδια παρασυρθηκα.. στοπ.. τελος παντων εν συντομια !! Σας περιεγραψα τη διαδρομη πριν τη σολο καριερα του Λαρυ καποιους ανθρωπους που λειτουργησαν κοντα του.. φυσικα η μετα πορεια του ηταν ανοδικη με τα υπεροχα τραγουδια που αφησε .

.
Μια καριερα αρχιζει σπο την θετικη λεξη που καποιος μπορει να πει για καποιον κι ετσι παει παρακατω..

Εγω χαίρομαι που γνωρισα τον Λαυρεντη που δουλεψαμε πιτσιρικια ακομα τοτε της δισκογραφιας που οι μεγαλυτεροι μας παραγωγοι μας αφησαν να «παιξουμε» να ψηθούμε να δημιουργησουμε..
και χαρηκα με την μετεπειτα λαμπρή πορεια του... τωρα βεβαια κρατησα και μερικα για μενα...!!

Φανταστειτε τι εχουν να πουν ο Παυλος ο Τακης Ο Μπαχ ο Φιλιππας ο Αντωνης...και οσοι εχετε ζησει στιγμες κοντα μας σ αυτα τα χρονια... ειναι ωραιο.. δεν ειμαστε και πολλοι εξ αλλου..
σε περιορισμενα αντιτυπα θα λεγαμε αλλες εποχες... καλη συνεχεια με τη γλυκια αναμνηση του Λαρυ..

Yannis Doulamis