Το νέο κύμα και ο Γιώργος Παπαστεφάνου

Το νέο κύμα και ο Γιώργος Παπαστεφάνου

Η ετικέτα «Νέο Κύμα» ήταν ένα διαφημιστικό σλόγκαν τής δισκογραφικής εταιρίας ΛΥΡΑ, που χώραγε τα πάντα. Από μπαλάντες και μελοποιημένους ποιητές μέχρι Σωτηρία Μπέλλου και Γιώργο Μουφλουζέλη.

Κάτω απ’ αυτή την ετικέτα μάς συστήθηκε και ο συνθέτης Λίνος Κόκοτος με το «Μικρό παιδί» που τραγούδησε ο Γιώργος Ζωγράφος το 1966. Στη συνέχεια όμως τα τραγούδια του Λίνου Κόκοτου συνδέθηκαν και με τις λαϊκές φωνές τής εταιρίας. Τον Γιάννη Πουλόπουλο, την Ρένα Κουμιώτη, τον Μιχάλη Βιολάρη. Άλλωστε, όπως ο ίδιος ο Λίνος έχει πει, όταν άρχιζε να γράφει τραγούδια, το όνειρό του ήταν να τα πουν τα μεγάλα αστέρια τής Κολούμπια, ο Μπιθικώτσης, η Μοσχολιοιύ, η Πόλυ Πάνου, ο Καζαντζίδης. Το «Γειτονάκι μου» που έχουμε τώρα εδώ, το τραγούδησε στην συλλογή «Οι ώρες» ο Γιάννης Πουλόπουλος το 1969.

Στην εκπομπή «Η μηχανή τού χρόνου» που είχε αφιερώσει η Σεμίνα Διγενή στο Νέο Κύμα και τις Πλακιώτικες μπουάτ την εποχή που δούλευε ακόμα για την ΕΡΤ, το «Γειτονάκι» το είχε τραγουδήσει η Πόπη Αστεριάδη με τον Γιώργο Σαλβάνο στο πιάνο, τον Νίκο Κρέτση στο μπουζούκι, τον Νίνο Κιτάνι φλάουτο, τον Ηλία Καραγιάννη στην κιθάρα.

Οι στίχοι βέβαια τού Άκου Δασκαλόπουλου. Και θυμάμαι τώρα την τελευταία φορά που συνάντησα τον Άκο στο σπίτι τής κοινής μας φίλης ζωγράφου Υβόννης Συρμοπούλου. Δεν φαντάζεστε με πόση λαχτάρα μάς μιλούσε για το πρώτο δικό του σπίτι, που επιτέλους θα αποκτούσε. Έφυγε λίγες μέρες αργότερα, Φεβρουάριο τού 1998. Είχε γεννηθεί το 1937.