Γιώργος Παπαστεφάνου, άνοιξη 1976, για τον Ελύτη

Γιώργος Παπαστεφάνου, άνοιξη 1976, για τον Ελύτη

Δεν ήταν ο πρώτος που μελοποίησε Οδυσσέα Ελύτη. Είχαν προηγηθεί ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Νότης Μαυρουδής. Αλλά και η δική του δισκογραφική δουλειά είχε κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση. «Ήλιος ο πρώτος» ήταν το έργο τού ποιητή που έντυσε με τη μουσική του το 1969 ο Γιάννης Μαρκόπουλος.

 

Μια ποιητική συλλογή γεμάτη φως, εφηβική ορμή και έρωτα, που ο Ελύτης είχε παρουσιάσει το 1943, ανάσα μες στη μαυρίλα τής Γερμανικής Κατοχής. Το τραγούδι που ξεκινάει με τον στίχο «Κάτω στής μαργαρίτας το αλωνάκι στήνουν χορό τρελό τα μελισσόπουλα», ξεχώρισε αμέσως ανάμεσα στα υπόλοιπα τού δίσκου. Ερμηνεύτριά του, η Μαρία Δημητριάδη, που είχαμε γνωρίσει λίγο πριν απ’ τα «Κορίτσια στον ήλιο». Μαίρη Δημητριάδη, την έγραφε το εξώφυλλο, όπως άλλωστε και στο «Χρονικό». Στο δίσκο, συμμετείχαν επίσης ο Σταύρος Πασπαράκης, η χορωδία τού Αλέκου Αινιάν και ο Γιάννης Φέρτης σε ρόλο αφηγητή. Και ερχόμαστε στο 1973. Τώρα, το «Αλωνάκι» το τραγουδά και η Μαρίζα Κωχ στον δεύτερο, πολύ επιτυχημένο, προσωπικό της δίσκο «Μια στο καρφί και μια στο πέταλο».

 

Δεν ξέρω αν το ξέρετε, Μαργαρίτα ήταν το όνομα και τής μητέρας τής Μαρίζας. Ειρήνη λεν’ την αδελφή της. Η Μαρίζα και η Ειρήνη είναι παιδιά τής Κατοχής. Ο πατέρας Γερμανός. Ξέρουμε λίγα πράγματα γι’ αυτόν. Ότι είχε μάθει στο σχολείο αρχαία ελληνικά, ότι στην Αθήνα υπηρετούσε στο Πειραματικό Σκολείο τής Σκουφά και στο παλιό κτήριο τού Υπουργείου Ναυτικών στην πλατεία Κλαυθμώνος, ότι γνώρισε την Μαργαρίτα σε ένα φωτογραφείο στον Άι Γιώργη τον Καρύτση και έζησαν μαζί τέσσερα χρόνια, ότι όταν τέλειωσε ο πόλεμος εκείνος χάθηκε και κανείς ποτέ δεν έμαθε τί απόγινε.

 

Όλα αυτά και άλλα πολλά από τα δύσκολα παιδικά της χρόνια, η Μαρίζα Κωχ τα διηγείται γλαφυρά και με ειλικρίνεια, σε ένα βιβλίο τών εκδόσεων Μεταίχμιο, με τίτλο «Το ξανθό κορίτσι τής Σαντορίνης». Το επιμελήθηκε ο Εμμανουήλ Λιγνός και η Μαρίζα το αφιερώνει «στα παιδιά που αφήνει πίσω του ο πόλεμος». Εμείς τώρα θα την ακούσουμε να τραγουδά «Κάτω στης μαργαρίτας το αλωνάκι», μέσα από τη Μουσική βραδιά με την Μαρίζα Κωχ που γυρίσαμε για την τηλεόραση τής ΕΡΤ την άνοιξη τού 1976. Τηλεσκηνοθεσία Μίκα Ζαχαροπούλου, διεύθυνση παραγωγής Κατερίνα Κατωτάκη.