Γιώργος Παπαστεφάνου: Οι τρεις γυναίκες του Μανώλη Χιώτη

Γιώργος Παπαστεφάνου: Οι τρεις γυναίκες του Μανώλη Χιώτη

Και οι τρεις σύζυγοι είχαν ασχοληθεί με το τραγούδι.

Η πρώτη, η Ζωή Νάχη, η μητέρα των παιδιών του, είχε ξεκινήσει από την Μάντρα τού Αττίκ, αλλά ζώντας με τον Μανώλη Χιώτη, πέρασε στα μπουζούκια. Ήταν ωραίο ζευγάρι, όπως μού είχε πει η ίδια στην εκπομπή «Οι παλιοί μας φίλοι», που αφιερώσαμε στον Χιώτη το 1984. «Αλλά, μπήκε στη ζωή μας ο τρίτος άνθρωπος, που δεν θέλει να βλέπει τα ζευγάρια ευτυχισμένα και μάς χώρισε». Εννοούσε φυσικά την Μαίρη Λίντα.

Με την Μαίρη, ο Χιώτης δημιούργησε ένα καλλιτεχνικό δίδυμο, που έγραψε ιστορία. Όμως ούτε ο δικός τους γάμος κράτησε για πάντα. Τρίτη και τελευταία σύζυγος, η Μπέμπα Κυριακίδου. Ήταν ήδη μεγάλη φίρμα η Μπέμπα όταν παντρεύτηκε τον Χιώτη. Τη θυμάμαι σε αναψυκτήρια, όπως ο «Κήπος τού Μουσείου», να τραγουδά και να χορεύει και οι αρσενικοί να την κοιτούν και να τους τρέχουνε τα σάλια.

Με τη Μπέμπα ο Χιώτης έζησε μαζί τρία περίπου χρόνια, ως τις 21 Μαρτίου τού 1970, που εκείνος έφυγε απ’ τη ζωή στα σαράντα εννιά του χρόνια. Σε μας μείνανε τα τραγούδια του. Ανθεκτικά στον χρόνο, πέρασαν και στις νεότερες γενιές που δεν κρύβουν τον θαυμασμό τους για τον Χιώτη. Βεβαίως, τα τραγούδια τού Χιώτη δεν έπαψε να τα τραγουδά ούτε η Μαίρη Λίντα. Σ’ αυτά κυρίως στηρίχθηκε η μακρόχρονη καριέρα της κι ας είχε στο προσωπικό της ρεπερτόριο και Τσιτσάνη και Χατζιδάκι-Θεοδωράκη. Κάποιο βράδυ στο σπίτι τού Φοίβου Ανωγιαννάκη, η γυναίκα του, η μεγάλη δασκάλα Έλλη Νικολαΐδου, εντυπωσιασμένη, αναρωτιόταν αν «η ίδια η Μαίρη Λίντα κατάλαβε ποτέ με πόσο σπουδαίο δώρο την είχε προικίσει η φύση».

Στα χρόνια τού ‘80, είχα καλέσει στην τηλεόραση της ΕΡΤ την Μαίρη Λίντα, για να μάς θυμίσει σε επιλογή στην εκπομπή «Λαϊκό πάλκο» κάποια απ’ τα τραγούδια που είχε μοιραστεί με τον Μανώλη Χιώτη, τότε που ήταν το αχτύπητο ζευγάρι Χιώτης-Λίντα.