Ο Γιώργος Παπαστεφάνου και η πρώτη του συνάντηση με Φλέρυ και Βλάσση

Ο Γιώργος Παπαστεφάνου και η πρώτη του συνάντηση με  Φλέρυ και Βλάσση

Σε εκείνη τη συναυλία του τού 1970, ο Σταύρος Ξαρχάκος, δίπλα στον Σταμάτη Κόκοτα που ήταν ήδη μεγάλο όνομα, μάς είχε παρουσιάσει και δύο ολοκαίνουργιες φωνές, ένα κορίτσι κι ένα αγόρι, που εγώ τουλάχιστον δεν είχα ξανακούσει.

Η κοπέλα με την μακριά κοτσίδα, είχε ακόμη το πατρικό επίθετο Παπαδαντωνάκη και τη θυμάμαι αισθαντική να τραγουδά τους στίχους μου από την Ανναμπέλ και τα «Κορίτσια στον ήλιο». Ως Φλέρυ Νταντωνάκη την αγαπήσαμε μετά, όταν μάς την ξανασύστησεο Μάνος Χατζιδάκις με τον Μεγάλο Ερωτικό.

Το αγόρι ήταν ο Βλάσσης Μπονάτσος. Που, λίγο αργότερα θα τον παρουσίαζα κι αυτόν στα διαφημιστικά προγράμματα της ΛΥΡΑ, μαζί με την παρέα του, τους Πελόμα Μποκιού. Εκεί, στο ιστορικό διώροφο της Κριεζώτου 11, συναντιόμασταν τότε όλοι. Και θυμάμαι την Φλέρυ να μάς μιλά γελώντας για τη γιαγιά της, που έμενε στην Κρήτη και, κολλημένη στο ραδιόφωνο τα μεσημέρια της Κυριακής έβαζε σάλτσα από το νου της σ’ αυτά που με άκουγε να λέω παρουσιάζοντας την Φλέρυ στο Μεγάλο Ερωτικό, για να εντυπωσιάζει και να θαμπώνει τις γειτόνισσες. Αλλά και τον Βλάσση τον θυμάμαι, να έρχεται όμορφος, σπιρτόζος, ζωηρός και να ανεβάζει το κέφι τής ομήγυρης. Το ίδιο γινόταν κι όποτε συναντιόμασταν με τον Βλάσση σε σπίτια φιλικά.

Το χιούμορ του ήταν μοναδικό. Το ίδιο και οι πλάκες του. Κάποτε η Μαλβίνα Κάραλη παρά λίγο να πάθει συγκοπή από ένα αστείο on camera, που τής έκανε ο Βλάσσης. Ο οποίος ήταν βέβαια πολυτάλαντος. Και στην «Εβίτα» σαν ηθοποιός στο ρόλο του Τσε Γκεβάρα έκλεβε την παράσταση. «Θέλω να τον βοηθήσεις» μού είχε πει μια μέρα η Αλίκη Βουγιουκλάκη στο τηλέφωνο. Δεν χρειάστηκε. Ο Βλάσσης είχε το χάρισμα να λάμπει. Κάποια στιγμή με κάλεσε στην εκπομπή του «Άλλα κόλπα».

Εκεί τού θύμισα πως όταν με έβγαλε η Ίρις Χαραμή στην τηλεόραση, ήταν κι εκείνος καλεσμένος, μαζί με τους Πελόμα Μποκιού. «Ορίστε!» είπε, κοιτάζοντας την κάμερα. «Και ο κύριος Παπαστεφάνου από μένα άρχισε». Το βίντεο που θα δείτε τώρα εσείς είναι από μια άλλη εκπομπή. Από ένα Σαββατιάτικο αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο, που είχε κάνει το τμήμα μας στην ΕΡΤ στα χρόνια του ‘80.

Με τον Θάνο βέβαια στο πιάνο, ο Βλάσσης Μπονάτσος τραγουδά την «Σκάντζα» από το «Εμπάργκο» του 1982, δίσκο-σταθμό στη συνεργασία τού Θάνου Μικρούτσικου με τον στιχουργό Άλκη Αλκαίο (1949-2012). Το 1949 είχε γεννηθεί και ο Βλάσσης. Εκείνος έφυγε το 2004.