Είχα μια συζήτηση το μεσημέρι με ένα φίλο και του έλεγα ότι πιστεύω πως κάνει κακό στην μουσική μας αυτή η συνεχή αναφορά στους δύο κορυφαίους συνθέτες μας τον Μάνο και τον Μίκη.
Οι δύο αυτοί ογκόλιθοι της Ελληνικής μουσικής με το τεράστιο έργο τους έχουν σημαδέψει για πάντα την ζωή μας.
Όμως πιστεύω πως είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε και να φροντίσουμε να βρούμε τα νέα ταλέντα που θα μπορέσουν να μας χαρίσουν σημαντικές στιγμές.
Μα θα πει κάποιος, αυτό είναι κάτι σαν ιεροσυλία, δεν πρόκειται να βγουν ξανά τόσο μεγάλα ταλέντα στην μουσική ζωή του τόπου.
Είμαι από αυτούς που έχω μάθει πια να πιστεύω ότι ποτέ δεν πρέπει να λέει κανείς ποτέ για τίποτα στην ζωή.
Σύμφωνοι, σήμερα δεν έχουμε ανακαλύψει κάποιον συνθέτη που θα μπορούσε να αναπληρώσει έστω μερικώς το κενό που μας αφήνουν οι δημιουργίες τους, γιατί και ο Μίκης είναι πια σε ηλικία που δεν είναι εύκολο να γράψει τραγούδια αντάξια της φήμης και του ταλέντου του.
Όμως σχεδόν όλες οι εταιρίες δεν επενδύουν εύκολα σε νέους δημιουργούς αν δεν πιστέψουν ότι υπάρχει προοπτική για εύκολο κέρδος. Ακόμα και αν ο ίδιος ο καλλιτέχνης δώσει έτοιμο το άλμπουμ του χωρίς καμία οικονομική απαίτηση, δεν έχει σίγουρη την κυκλοφορία του.
Για να το πούμε πιο απλά στους όρους της εποχής μας, οι Ελληνικές εταιρίες δεν επενδύουν και αυτές που το κάνουν είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρουν ανταπόκριση από τα ραδιόφωνα της χώρας μας που δεν ξεφεύγουν εύκολα από τα γνωστά ονόματα από τα οποία τα περισσότερα έχουν ήδη μισό αιώνα ζωής, ή είναι πολύ κοντά σ'αυτό.
Δεν υπάρχει σίγουρα προηγούμενο σε παγκόσμιο επίπεδο, μια ολόκληρη χώρα, μέρα-νύχτα να μιλάει και να ακούει τραγούδια από δύο συνθέτες με 60-70 χρόνια δισκογραφίας πίσω τους.
Είναι επιτακτική ανάγκη να βρούμε νέους δημιουργούς, ακόμα και εξαιρετικοί συνθέτες και ερμηνευτές όπως οι Θανάσης Παπακωνσταντίνου (58), Σωκράτης Μάλαμας (59), Γιάννης Αγγελάκας (58), που παρουσιάζουν συνήθως ικανοποιητικά τραγούδια δεν μπορούμε να τους χαρακτηρίσουμε 'νέο αίμα'.
Δεν είναι δουλειά δική μου ή του Πετρίδη να ανακαλύψουμε τα νέα ταλέντα, όταν ήμασταν στα πράγματα προσπαθούσαμε και ήμασταν από τους λίγους που έδιναν την ευκαιρία σε νέους δημιουργούς.
Το υπουργείο πολιτισμού θα μπορούσε ίσως να βοηθήσει στην ανανέωση της Ελληνικής μουσικής σε συνεργασία με τις εταιρίες, αλλά δεν διαβλέπω τέτοια διάθεση.
Δεν ξέρω για σας, αλλά εγώ πάντα 'διψάω' για νέα μουσικά ακούσματα σε κάθε είδος μουσικής και περιμένω μάταια 'επενδύσεις', από εταιρίες, πολιτεία, ραδιόφωνα, αλλά και ακροατές.
Κώστας Ζουγρής