Ο Γιώργος Παπαστεφάνου και τα ταξί....

Ο Γιώργος Παπαστεφάνου και τα ταξί....

Κάποτε είχα κάνει στο ραδιόφωνο μια εκπομπή με τραγούδια που μιλούν για επαγγέλματα. Και τί δεν είχα βρει! Γιατρούς, δασκάλες, δικαστές, μανάβηδες, κομμώτριες, μοδίστρες, εργάτες τιμημένους δίπλα σε πονηρούς κοντραμπατζήδες και σε κορίτσια που πήραν το δρόμο τον κακό, τσαγκάρηδες, πλύστρες, νοσοκόμες, ακόμα και γανωτή και γιαουρτά είχα βρει σκαλίζοντας τους δίσκους.

Φυσικά και ηθοποιούς και ποιητές, τραγουδιστές και μουσικούς και όργανα της τάξης. Κάθε επάγγελμα φαίνεται πως είχε το τραγούδι του. Για αρκετές κατηγορίες μάλιστα, τα τραγούδια ήταν περισσότερα από ένα. Ας πάρουμε για παράδειγμα τους οδηγούς ταξί. Εκτός από τον Μανώλη τον Τραμπαρίφα, έχω συναντήσει και αρκετά ακόμη σοφεράκια και κάμποσα ταξί στον χώρο του ελληνικού τραγουδιού.

Που τα έχουν τραγουδήσει από Ρόζα Εσκενάζυ, Νίκο Γούναρη, Φώτη Πολυμέρη, Τρίο Κιτάρα, Λάουρα, μέχρι Φίλιππο Πλιάτσικα, Ελένη Βιτάλη, Στράτο Διονυσίου. Το τραγούδι «Ο Ταξιτζής» από τον ομώνυμο δίσκο με συνθέσεις του Τάκη Μουσαφίρη είναι από τις μεγάλες επιτυχίες του 1986.

Να λοιπόν που δεν είναι μόνο τα δικά μας τραγούδια, που κάνουνε τσάρκες με ταξί! Σε λίστα που φτιάξανε ο Κώστας Ζουγρής και ο Γιάννης Πετρίδης, διαβάζω πως και οι Who, η Τζόνι Μίτσελ, ο Χάρυ Τσάπιν, η Τόρι Άμος, ο Μπράιαν Φέρυ, η Βανέσα Παραντί πήραν κι αυτοί ταξί για τα τραγούδια τους, όπως άλλοι είχαν πάρει το λεωφορείο ή το τρένο. Ας έρθουμε όμως στον δίσκο του Τάκη Μουσαφίρη Ο ταξιτζής, όπου εκτός από τον Στράτο Διονυσίου, συμμετείχαν επίσης η Λίτσα Διαμάντη, η Αθηναϊκή Κομπανία και η Χαρούλα Ντάνου.

Το τραγούδι που ξεχώρισε και έγινε μεγάλη επιτυχία ήταν φυσικά Ο ταξιτζής με την φωνή του Στράτου: «Πήγαινέ με όπου θέλεις ταξιτζή, μαύρες ώρες και πικρές περνάω, ψάξε να βρεις μιαν ερημιά να μην ακούω φωνή, τη νύχτα αυτή πονάω». Οι στίχοι του Βασίλη Παπαδόπουλου. Το 1986 κυκλοφόρησε ο δίσκος, τότε μαγνητοσκοπήσαμε κι εμείς τον Στράτο Διονυσίου σε στούντιο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή για την εκπομπή Λαϊκό πάλκο. Μαζί του η Μαρίνα Βλαχάκη. Και η σκηνοθεσία της Μαίρης Κουτσούρη.

https://www.apotis4stis5.com/lists-f/12392-10-songs-for-taxi

Γιώργος Παπαστεφάνου