10 τραγούδια σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου

10 τραγούδια σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου

Η Λίνα γεννήθηκε 30 Ιουνίου 1957.

Το όνομα της είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτό του Σταμάτη Κραουνάκη, τον οποίο γνώρισε το 1976, όταν ήταν συμφοιτητές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. "Η συνάντησή μας ήταν μοιραία, ήμουν πάρα πολύ ήσυχη μαζί του. Ο άνθρωπος αυτός καταλάβαινε τι έλεγα και αυτό με γέμιζε ευτυχία..." ομολογεί η ίδια και ο Κραουνάκης τη χαρακτηρίζει "γεννημένη ποιήτρια". Μαζί του, θα τη γνωρίσουμε το 1981 με το τραγoύδι "Να σoυ λερώvω τo φιλί" που ερμήνευσε η Βίκυ Μοσχολιού, από το οποίο και πήρε το όνομά του ο συγκεκριμένος δίσκος, "Σκoυριασμέvα χείλια". Το 1982, ο Κραουνάκης και η Νικολακοπούλου παρουσιάζουν τηv πρώτη oλoκληρωμέvη τους δoυλειά. Είναι ο δίσκος "Σαριμπιντάμ... θα πει τρελαίνομαι" με ερμηνεύτρια τη Χριστιάνα. "Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ" (1985), "Μαμά γερνάω" (1988), "Ανθρώπων έργα" (1993), είναι κάποιες από τις συνεργασίες κορυφής με τον Σταμάτη Κραουνάκη, που είχαν και μεγάλη εμπορική επιτυχία. Μετά από αρκετά χρόνια χωρίς ολοκληρωμένη συνεργασία, ο Κραουνάκης και η Νικολακοπούλου, το 2005, γράφουν το δίσκο "Ισόβια" με ερμηνευτή τον Μανώλη Μητσιά, το εξώφυλλο του δίσκου φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός.

Με ένα τρόπο γραφής πολύ ισχυρό και ιδιαίτερο, η Νικολακοπούλου μπαίνει στο χώρο του τραγουδιού επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό τον ελληνικό στίχο. Ο λόγος της είναι σύνθετος, με θέματα ερωτικά αλλά και κοινωνικά, χρησιμοποιεί μεταφορές, νεολογισμούς και έντονες εικόνες, πολλές φορές υπερρεαλιστικές.

Έχει γράψει τη μουσική σε δύο μόνο τραγούδια, σε στίχους δικούς της: στο τραγούδι "Ανεβάσαμε" στο δίσκο "Δεν έχω ιδέα" (1989), το οποίο ερμήνευσε η ίδια, και το "Ανακαλύψαμε κάτι παλιό" στο δίσκο "Ανάσα η τέχνη της καρδιάς" (1995) που ερμήνευσε η Δήμητρα Γαλάνη.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ-Ελευθερία Αρβανιτάκη (Δ. Παπαδημητρίου)

 

 

ΔΙ'ΕΥΧΩΝ-Χάρις Αλεξίου (Ν. Αντύπας)

Video Url

 

 

ΕΞΟΔΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ-Άλκηστις Πρωτοψάλτη (Γ. Σπανός)

 

 

ΚΟΚΚΙΝΑ ΓΥΑΛΙΑ-Σταμάτης Κραουνάκης (Σ. Κραουνάκης)

Video Url

 

 

ΤΑ ΛΑΊΚΑ-Άλκηστις Πρωτοψάλτη (Σ. Κραουνάκης)

 

 

ΠΟΤΕ-Μανώλης Μητσιάς (Σ Κραουνάκης)

Video Url

 

 

ΤΟ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ-Άλκηστις Πρωτοψάλτη (Δ. Γαλάνη)

 

 

ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ ΚΙ ΟΠΛΟΦΟΡΩ-Άλκηστις Πρωτοψάλτη (Σ. Κραουνάκης)

Video Url

 

 

ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΑΚΟ-Ελευθερία Αρβανιτάκη (Α. Μιτζέλος)

 

 

ΚΟΙΤΑ-ΚΟΙΤΑ-Αλκίνοος Ιωαννίδης (Δ. Ιωαννίδης)

 

 

https://www.popup.gr/