Φύλλα Φθινοπωρινά -Φίλιππος Νικολάου

Από τις πρώτες του επιτυχίες

 

Σε μια καριέρα που μετρά περισσότερο από 4 δεκαετίες έχει συνεργαστεί με πλήθος κορυφαίων στιχουργών, συνθετών και τραγουδιστών όπως είναι ο Γιώργος Κατσαρός, ο Μίμης Πλέσσας, ο Πυθαγόρας, η Μαρινέλλα, ο Κώστας Χατζής, η Δούκισσα, ο Λευτέρης Πανταζής, η Τζένη Βάνου, η Κατερίνα Στανίση, ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Ρίτα Σακελλαρίου, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Δημήτρης Κοντολάζος, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Δημήτρης Ιατρόπουλος, η Άννα Βίσση και ο Γιάννης Πάριος.

Έχει τιμηθεί με «πλατινένιους» και «χρυσούς» δίσκους, οι οποίοι ξεπέρασαν τις 100.000 αντίτυπα όπως είναι «Τα γλεντζέδικα» (1984) και «Τι Γλυκές πού 'ναι οι Γυναίκες» (1986) και σε δίσκους των 50.000 αντιτύπων όπως είναι «Μια Λαϊκή Βραδυά με τον Φίλιππο Νικολάου, Νο 1 και 2» (1982 και 1983).

Γεννημένος στην Αγία Σοφία του Πειραιά από πατέρα πρόσφυγα από τη Μικρά Ασία και μητέρα από το Καρπενήσι, ξεκίνησε να εργάζεται στην ηλικία των 12 ετών, κάνοντας τον αχθοφόρο και έπειτα σε ένα εργοστάσιο καραμελοποιίας. Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει: «Στα δεκατρία μου ήμουν ένας εργάτης με εγερτήριο στις έξι. Όταν τελείωνα τη δουλειά πήγαινα στο νυχτερινό γυμνάσιο. Πολλή δουλειά».Αργότερα βρήκε μια καλύτερη δουλειά ως βοηθός εκτελωνιστή. Μετά την αποφοίτηση του από το εξατάξιο Γυμνάσιο ήθελε να ασχοληθεί με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και πέρασε στη Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή. Μετά την απόλυση του από τον Στρατό σε ηλικία 22 ετών άρχισε και πάλι να εργάζεται ως εκτελωνιστής. Στις καλοκαιρινές διακοπές του αποφάσισε να πάει στη Ρόδο με έναν φίλο του. Επειδή τα εισιτήρια της γραμμής ήταν ακριβά βρήκε ένα πιο οικονομικό σε ένα κρουαζιερόπλοιο, όπου και γνώρισε ένα μουσικό συγκρότημα, τους Playboys, οι οποίοι του εξέφρασαν το παράπονό τους καθώς η τραγουδίστρια του συγκροτήματος, Ία Κούκα είχε αποχωρήσει ενώ αυτοί είχαν κλείσει ένα συμβόλαιο για να κάνουν κάποιες εμφανίσεις στη Ρόδο. Τότε ο Νικολάου δέχτηκε να αναλάβει την θέση του τραγουδιστή και έτσι ξεκίνησε την καριέρα του στον χώρο της μουσικής.

Η πρώτη του δισκογραφική δουλειά ήταν το 1969, με ένα δίσκο 45 στροφών, με τίτλο «Τα φύλλα τα φθινοπωρινά», όπου στο ομώνυμο τραγούδι, έγραψε ο ίδιος τους στίχους και την μουσική. Η συνεργασία του με τον Γιώργο Ζαμπέτα τον βοήθησε να μεταπηδήσει από το ελαφρό λαϊκό τραγούδι που υπήρχε τότε, στο λαϊκό.