nikos orfanos

 

 

Beatles ή Rolling Stones;

 

Beatles με μεγάλη δυσκολία όμως. 

 

Χατζιδάκις ή Θεοδωράκης;

 

Χατζιδάκις για την απέραντη ευαισθησία του. Είχα την τύχη να τον γνωρίσω. Αλλά και ο Μίκης ανυπέρβλητος. 

 

Πρέπει να χιονίζει για να βλέπουμε άσπρες μέρες στην χώρα μας;

 

Μπορούμε και εμείς να επηρεάζουμε τον καιρό, διά του χειρισμού του. Και να προχωράμε πάντα, παντός καιρού. 

 

Ο Άγγλος πρωθυπουργός David Cameron δηλώνει οπαδός των Smiths και άλλων μουσικών, οι δικοί μας πολιτικοί διακόπτουν την σχέση τους με την μουσική μόλις περάσουν τα 30 και ασχοληθούν με την πολιτική, γιατί συμβαίνει αυτό;

 

Νομίζω ότι οι πολιτικοί στην Ελλάδα είναι υπερβολικά άχρωμοι, άοσμοι και  ουδέτεροι σε προτιμήσεις, πλην θρησκοληψιών και τοπικιστικών εκδηλώσεων. Δε μπορώ να πω ότι είμαι πολιτικός, ένας απλός υποψήφιος είμαι, αλλά πάντα στις φλέβες μου θα έχω το βύσμα από μια φέντερ στρατοκάστερ. 

 

Τα 5 καλύτερα άλμπουμ  Ελληνικά ή ξένα

 

Δύσκολοο, τι να πρωτοπώ; Για ένα ροκά, υπάρχουν τουλάχιστον 5 από κάθε είδος και χρονική περίοδο, αλλά θα πω τα 5 που ακούω αυτόν τον καιρό του προεκλογικού τρεξίματος και είναι τα τονωτικά μου: 1. Darkness on the edge of town/Bruce, 2. Sandinista!/the Clash, 3. American Idiot/Green Day, 4. Forever Changes/Love & 5. Η Ρεζέρβα του Σαββόπουλου.

 

Αν ήταν στο χέρι σου τι θα έκανες για την μουσική στην χώρα μας;

 

Θα ενίσχυα το θεσμό των μουσικών σχολείων, όλα τα σχολεία θα έπρεπε να είναι καλλιτεχνικά και η μουσική με το θέατρο είναι ύψιστη αγωγή. Και όνειρο απατηλό και άπιαστο: ένα ζωντανό μουσείο της ελληνικής μουσικής, ιδανικά στην παλιά Κολούμπια, με δίσκους, πρώτες κυκλοφορίες, σπάνιες ηχογραφήσεις, χώρους αφιερωμένους στους μεγάλους του μουσικού μας πολιτισμού, αλλά και ιδιαίτερη πτέρυγα για τη φιλοξενία μουσικών συλλογών που θα δωρίζονται στο μουσείο, με ιδιαίτερη μέριμνα στους εκάστοτε συλλέκτες, επιβραβεύοντας το μεράκι τους, να διασώζουν αυτά που παίρνει ο χρόνος.

 

Κάνει καλά ο Robert Plant που δεν θέλει να ξαναπαίξουν μαζί οι Led Zeppelin;

 

Ό,τι και να κάνει, οφείλουμε να το σεβαστούμε. Ποιοι είμαστε εμείς που θα του πούμε τι να κάνει; Αναλογιζόμενος την απογοητευτικότατη εμφάνιση των Who, δηλαδή του Ντάλτρεϊ και του Τάουνσεντ, προ ετών στον τελικό του αμερικάνικου ποδοσφαίρου, νομίζω κάνει πολύ καλά. Αν και η επανασύνδεση με το Jason Bonham στη θέση του μπαμπά του το 2007, που μας έδωσε το Celebration Day, ήταν φανταστική.  

 

Ποιο όνομα από τον χώρο της μουσικής που βγήκε στον καινούργιο αιώνα νομίζεις ότι συγκρίνεται με τα μεγάλα ονόματα από το παρελθόν;

 

Η αδικοχαμένη Amy, o John Legend που έχει υπέροχη soul φωνή, αλλά και οι Black Keys πιστεύω ότι θα μείνουν, κρατώντας το λάβαρο του ροκ ψηλά, μαζί με το Τζακ Γουάιτ, ακόμα και αν βρίζονται μεταξύ τους όλη την ώρα. 

 

Ποια συναυλία θα ήθελες να δεις;

 

Θα ξανάβλεπα το Σπρίνγκστην τρέχοντας, τους Green Day με χίλια, αλλά και Tom Waits με ιδιαίτερη χαρά.

 

 

Νίκος Ορφανός

Ηθοποιός-Υπ. Βουλευτής Β' Πειραιά Ποτάμι