leivadas-kwstas

 

Τι θα συμβούλευες ένα έφηβο/η που θα ήθελε να ασχοληθεί με την μουσική σήμερα;

 

Τι να πω;   Αν στα αλήθεια η καρδιά του νοιώθει πως η «πολυτέλεια» πια του να ακολουθείς  μια Τέχνη – ειδικά σε αυτή τη χώρα -  είναι για εκείνον μονόδρομος, τότε ναι, φυσικά να το κάνει, και να το κάνει εδώ στη χώρα και στη γλώσσα του.  Γιατί υπάρχει και ο πολύ δύσκολος δρόμος της ξένης αγοράς, για τον οποίο - μέσω του διαδικτύου και της πρόσβασης στο παγκόσμιο χωριό – δίνονται πια πολλές δυνατότητες επικοινωνίας με αμέτρητες εταιρείες διανομής για κάθε ενδιαφερόμενο δημιουργό.

 

Να μελετάει πολύ, να διαβάζει συνέχεια, να ακούει μουσική συνέχεια, να προσεύχεται συγκεντρωμένος στους  στόχους του και να χαλαρώνει εύστοχα.  Επίσης, να μην περιμένει – όσο ψυχοφθόρο και αβάσταχτο και να ακούγεται – τα προς το «ζην» αποκλειστικά από τη μουσική.  Χρειάζεται μεγάλη συνεννόηση μεταξύ των συναδέλφων του χώρου και συζήτηση για να δούμε πια πως θα αντιμετωπίσουμε τη νέα - και προσωρινά ανύπαρκτη - εποχή της δισκογραφίας και πως θα ζούμε πια από την παραγωγή μουσικής αλλά σύντομα και από τις ζωντανές εμφανίσεις.

 

Οι νέες τεχνολογίες βοηθούν ή απαξιώνουν την μουσική;

 

Και τα δύο.  Όλα  φυσικά είναι θέμα ματιάς και χρήσης. Υπάρχει μια καταπληκτική νέα γενιά μουσικών και στο λαϊκό και στο ηλεκτρικό τραγούδι που «ξεπετάχτηκε» τόσο από τα θαυμάσια Μουσικά Γυμνάσια και Λύκεια που διαθέτει η χώρα, όσο και από την σχέση των παιδιών με την τεχνολογία και τις προσλαμβάνουσές τους από το διαδίκτυο, την ενημέρωση και την εκμάθηση μέσα από αυτό των αδιανόητων, μέχρι πρόσφατα, τεχνικών δυνατότητων που διαθέτουν πια στα χέρια τους.       

 

΄Ομως από την άλλη αυτό αφαίρεσε την φυσική εκπαίδευση και ταχύτητα των μουσικών σε σημαντικό βαθμό, και για πολλά χρόνια έλλειψε από τις μουσικές παραγωγές η «ανθρώπινη» αίσθηση.  Επίσης σίγουρα τόσες εκατομμύρια παραγωγές που ανεβαίνουν καθημερινά στο διαδίκτυο, είναι πολύ δύσκολο πια να «φτάσουν» και να «διαρκέσουν»…  Να συντονιστεί ο μεγάλος «δέκτης» του κόσμου μαζί τους.  Όλα κυλούν τόσο απίστευτα γρήγορα.    

 

Είναι ζωντανό το λαϊκό μας τραγούδι, κι αν ναι έχει μέλλον

 

 Το λαϊκό τραγούδι δεν είναι μόνο αυτό που πατάει στους λαϊκούς δρόμους βέβαια. Είναι και ότι άλλο αποτυπώνει την εποχή του και μπορεί να κωδικοποιηθεί και να τραγουδηθεί από τους πολλούς καθημερινά.  Συλλαμβάνει τον ήχο της εποχή του ενίοτε. Ο αγαπημένος μου ορισμός ανήκει στον Μάνο Χατζιδάκη:  Το λαϊκό τραγούδι είναι, μια στιγμή που δεν ελέγχεται…

 

Σε ότι αφορά τους λαϊκούς δρόμους, και τον θησαυρό που έχουμε εκεί, ναι, γράφονται ακόμα θαυμάσια τραγούδια αλλά η υπερπροβολή του πολτού τραγουδιών της πίστας με ευτελισμένα επί το πλείστον τους στίχους και τη μουσική τους έχουν αποπροσανατολίσει τον κόσμο και τους ακροατές.

 

΄Εχουμε «Αραβοποιηθεί» σε ότι αφορά την υποκουλτούρα βέβαια και την παραμορφωμένη αισθητική και όχι τα αριστουργήματα του Αραβικού πολιτισμού τα οποία θαυμάζουμε βέβαια πλήρως.            Η κακή μουσική έκανε για πολλά συνεχόμενα χρόνια μεγάλη ζημιά. Ένα πολύ λάθος πρότυπο τραγουδιού και ερμηνευτή θεωρείται τώρα από μια τεράστια μερίδα νεολαίας και κόσμου ως κανονικό…!!!  Ο αποσυντονισμός και η λοβοτομή που διαφαίνεται στο εκλογικό σώμα ισχύει φυσικά και για τους ακροατές σε μεγάλο βαθμό.

 

Ωφείλουμε να επιμένουμε στο ίχνος που μας άφησαν οι μεγάλοι του λαϊκού μας αλλά και διαρκώς να βοηθάμε αν και όταν θέλουμε, έχουμε και μπορούμε στην ανανέωση του λαϊκού μας είδους.         Να θυμόμαστε τα φωτεινά μέρη  από τα οποία ερχόμαστε προκειμένου να βρούμε το φως του μέλλοντος μπροστά μας!!!             Το «κόλλημα» είναι σχεδόν πάντα ασθένεια που οδηγεί στον θάνατο. Κι από «κόλλημα» σε αυτή τη χώρα άλλο τίποτα.

 

Είναι ζωντανό το ροκ, κι αν ναι έχει μέλλον;

 

Αχ το πολύπαθο ηλεκτρικό τραγούδι στην Ελλάδα… Είχε πάντα μια μεγάλη καθυστέρηση και την διακοπή της ιστορικής του  συνέχειας, είχε όμως και ένα πολύ ιδιαίτερα πετυχημένο χαρμάνι που όταν πέτυχε πρωτότυπα  απέδωσε  θαυμάσια και λαμπερά τον δικό του ήχο και τρόπο σύζευξης Δύσης και Ανατολής.Φυσικά και το Rock μας είναι εδώ, και παρόν και παρελθόν και μέλλον, έτοιμο να εκραγεί ανά πάσα στιγμή.  Απλά οι συντεταγμένες της αισθητικής της σύγχρονης Ελληνικής κουλτούρας είναι πιο εχθρικές από ποτέ. 

 

Υπάρχουν πολλά και πολύ δυνατά και σφιχτά καινούργια γκρούπς σε όλο το φάσμα του Rockn’ Roll και των παραγώγων του, ολοένα και πιο εκπαιδευμένοι ταλαντούχοι μουσικοί και τραγουδιστές και επιπλέον εδώ που τα λέμε το διαδίκτυο δίνει την ελευθερία για ποσταρίσματα και  «ανεβάσματα» ολόκληρων συλλογών τραγουδιών, επικοινωνίας, δημιουργίας κολεκτίβας, ανταλλαγής απόψεων, ηχογράφησης και συνεννόησης ενός μεγάλου πυρήνα δημιουργών.  Οι Εταιρείες δίσκων στην Ελλάδα σε σχέση με το ηλεκτρικό τραγούδι ήταν πάντα, από αδιάφορες ως εχθρικές με ελάχιστες εξαιρέσεις μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού και φυσικά, η Virgin κυρίαρχη σαν φωτεινό διάλειμμα επί των ημερών σας. Τα τελευταία χρόνια είχα μια αδυναμία πάντοτε στις ανεξάρτητες εταιρείες και το μεράκι τους και λέω συχνά πως τα πιο ενδιαφέροντα τραγούδια που έχω ακούσει είναι ακυκλοφόρητα.

 

Από την άλλη όμως η ανυπαρξία της φροντίδας μιας μεγάλης οργανωμένης εταιρείας και κυρίως η πολύ μικρή Ελληνική αγορά και η μειοψηφία που αγάπησε πάντα το Rock στην Ελλάδα, δεν αποτέλούν  βοηθητικά στοιχεία για την εξέλιξη.  Περιμένουμε βέβαια τα «μεγάλα τραγούδια» και τα «μεγάλα πρόσωπα».Την καινούργια παρέα, που στα Ελληνικά (αυτό τουλάχιστον καίει εμένα πιο πολύ) θα μας ξαφνιάσει στον ήχο, στα τραγούδια, στην γλώσσα (μουσικά και στιχουργικά) και στον τρόπο που θα ανανεώσει  τα θέματά της για την εποχή - σημείο που θέλει προσοχή -  και πως αυτός ο τρόπος δεν θα εξαντλείται σε μπανάλ στείρες διαμαρτυρίες.

 

Πάντως, το έδαφος πολιτικά τώρα είναι πιο πρόσφορο από ποτέ για ηλεκτρισμό και η παράδοση του ηλεκτρικού τραγουδιού μεγάλη και στη χώρα μας πια.

 

Απ΄τον ηλεκτρικό Σαββόπουλο, τον Ρωμανό, τον Παύλο (Σπυριδούλα – Απροσάρμοστοι), τον Λογαρίδη, τον Πουλικάκο, τον Πιλαλί και τη Γλέζου, ως τις Τρύπες, τα Σπαθιά, τα Υπόγεια Ρεύματα και τον Δημήτρη Μητσοτάκη, και από τους Aphrodite’s Child ως τους Last Drive, τους Forward Music Quintet και τους Raining Pleasure, και την τόσο καθοριστική συμβολή της οικογένειας των τραγουδοποιών η διαδρομή και η παράδοση που έχει δημιουργηθεί στο εγχώριο ηλεκτρικό τραγούδι είναι μεγάλη.

 

Καιρός να αποκτήσουμε και τη συνείδησή της.

 

5 άλμπουμ ή τραγούδια που είναι πάντα στις προτιμήσεις σου

 

 Album

 

  • The Last Waltz:  The Band
  • Ram:  Mc Cartney: 
  • Tommy:  Τhe Who
  • Piano Man:  Billy Joel
  • Suite for vibraphone and bandoneon:  Astor Piazzolla and Gary Burton
  • The River:  Bruce Springsteen

 

Τραγούδια

 

  • Southern Man:  Neil Young
  • Οποιοδήποτετου Dylan
  • Sally can ‘t dance:  Lou Reed
  • Lagartija Nick:  Bauhaus

 

Ποιον εν ζωή σήμερα άνθρωπο στον πλανήτη μας θα ήθελες να γνωρίσεις;

 

Bruce Springsteen

 

 Η αγαπημένη σου ταινία;

 

Οι Ζωές των Άλλων - Das Leben den Anderen 

 

Αγαπημένη σου τοποθεσία στην Ελλάδα; 

 

Χανιά

 

Αγαπημένο σου φρούτο;

 

Αβοκάντο