katerina-kurmizi

 

Τι θα συμβούλευες ένα έφηβο/η που θα ήθελε να ασχοληθεί με την μουσική σήμερα;

 

Επιτρέψτε μου να μην μπω στον πειρασμό να δώσω συμβουλές που κανένας έφηβος δε θα διαβάσει και που με τα τεχνολογικά επιτεύγματα να αλλάζουν τόσο δυναμικά τις προσλαμβάνουσες μας θα είναι έτσι κι αλλιώς μπαγιάτικες. Θεωρώ πως πρέπει να αποσυνδέσουμε τη μουσική παιδεία και την αισθητική καλλιέργεια από τη μουσική/καλλιτεχνική σταδιοδρομία και τη σχέση τους με το χρήμα. Κατά την ταπεινή μου άποψη όλοι πρέπει να μαθαίνουν μουσική, να τραγουδούν και να παίζουν κάποιο μουσικό όργανο σαν υποχρεωτική εκπαίδευση. ‘Όλοι πρέπει να έρθουν σε επαφή με τα ορόσημα της μουσικής, της ποίησης, της λογοτεχνίας, των εικαστικών. Τότε μόνο θα οξυνθεί το κριτήριό μας και θα είμαστε σε θέση να διακρίνουμε τον Καλλιτέχνη με κάπα κεφαλαίο από τους… καλλιτέχνες του συρμού. Προσδοκώ λοιπόν από τον σημερινό έφηβο να βρει τις δικές του λύσεις στα ερωτήματα που εκείνος θα θέσει, όχι να πάρει από δεύτερο χέρι τα «δικά μας». Αυτό που του οφείλουμε είναι να τού δείξουμε χωρίς προκαταλήψεις την ιστορία της τέχνης μας έως τώρα. Τα υπόλοιπα, αν θέλει κι αν αντέχει, πρέπει να τα κάνει μόνος του.

 

Οι νέες τεχνολογίες βοηθούν ή απαξιώνουν την μουσική;

 

Οι άνθρωποι απαξιώνουν τη μουσική. Η τεχνολογία είναι ένα εργαλείο. Στο χέρι μας είναι να με τα καινούρια μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας την εξυψώσουμε ή να την απαξιώσουμε. Η ιστορία μας δείχνει πως χρησιμοποιούμε συνήθως για το κακό κάθε εργαλείο ή τεχνολογικό επίτευγμα που εφευρίσκουμε.

 

Είναι ζωντανό το λαϊκό μας τραγούδι, κι αν ναι έχει μέλλον;

 

Το λαϊκό τραγούδι είναι το τραγούδι των πολλών. Κάθε εποχή, λαϊκό βαφτίζεται το τραγούδι που έρχεται να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των πολλών. Κάτω από αυτό το πρίσμα πάντα θα υπάρχει ζωντανό λαϊκό τραγούδι. Τώρα αν θέλετε να μιλήσουμε για το συγκεκριμένο είδος που άνθισε στο παρελθόν και ακούγεται κατά κόρον από συγκεκριμένους ραδιοφωνικούς σταθμούς τι να σας πω! Εφόσον για μεγάλη μερίδα κόσμου σημαίνει κάτι τότε είναι ζωντανό, και κάτι ζωντανό πάντα αλλάζει κι εξελίσσεται.

 

Είναι ζωντανό το ροκ, κι αν ναι έχει μέλλον;

 

Δεν είμαι από αυτούς που αγαπούν το ροκ. Έχω διαβάσει όμως την ιστορία του και έχω ακούσει αρκετά. Το κάθε μουσικό ρεύμα εξυπηρετεί μια κοινωνική ανάγκη από τη στιγμή που η μουσική είναι έκφανση της ανθρώπινης σκέψης και αντίληψης. Το ροκ προέκυψε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, σε συγκεκριμένο τόπο και για συγκεκριμένο λόγο. Εφόσον ισχύουν αυτές οι προϋποθέσεις θα υπάρχει. Εφόσον εξελίσσεται ο ανθρώπινος παράγοντας θα εξελίσσεται κι αυτό. Αν για κάποιο λόγο χάσει το νόημα του ή την αξία του, θα γίνει έκθεμα στο μουσείο της ιστορίας της τέχνης. Προσωπική μου άποψη είναι ότι φθίνει.

 

5 άλμπουμ ή τραγούδια που είναι πάντα στις προτιμήσεις σου

 

1. Blue – Joni Mitchell

2. Abbey Road –The Beatles

3. Ματωμένος γάμος/ Παραμυθι χωρίς όνομα -Μάνος Χατζιδάκις

4. Secrets of the beehive- David Sylvian

5. Tango: Zero Hour - Astor Piazzolla

 

Ποιον εν ζωή σήμερα άνθρωπο στον πλανήτη μας θα ήθελες να γνωρίσεις;

 

Την θεωρητικό και ψυχαναλύτρια Julia Kristeva

 

Η αγαπημένη σου ταινία;

 

Romeo & Juliet by Franco Zeffirelli

 

Αγαπημένη σου τοποθεσία στην Ελλάδα; 

 

Η Ίος της παιδικής μου ηλικίας. Το Πήλιο της εφηβείας μου. Και τα δυο ανήκουν πλέον στη σφαίρα της ονειροφαντασίας μου. Τα επισκέπτομαι τακτικά στα νυχτερινά μου όνειρα.

 

Αγαπημένο σου φρούτο;

 

Η φράουλα, γιατί δεν κάνει ομοιοκαταληξία παρά μόνο με τη λέξη “ράουλα” την οποία μόνο ένας βάρβαρος θα έβαζε ποτέ σε ένα στίχο. Όλα τα υπόλοιπα φρούτα έχουν πολλές στιχουργικές λύσεις. :)