andreou

 

 

Τι θα συμβούλευες ένα έφηβο-η που θα ήθελε να ασχοληθεί με την μουσική σήμερα;

 

Να...ασχοληθεί!. Δηλαδή, να εμβαθύνει, να μελετήσει, να ψάξει, να ψαχτεί. Η ψευδαίσθηση της ψηφιακής εποχής (πως όλοι μπορούν τα πάντα, εύκολα, άκοπα, μέσα από τη χρήση κάποιων ηλεκτρονικών gadgets) είναι μεγάλη παγίδα. Πάνω απ’ όλα, να αγαπάει τη μουσική και να τη θεωρεί ξεχωριστή γλώσσα, που τον εκφράζει και τον εκπροσωπεί ψυχικά. Αλλοίμονο του αν “χρησιμοποιεί” τη μουσική για λόγους δημόσιας προβολής κι επιβολής -η μουσική θα τον εκδικηθεί με την παγερή της αδιαφορία.

 

Οι νέες τεχνολογίες βοηθούν ή απαξιώνουν την μουσική;

 

Οι τεχνολογίες από μόνες τους δεν είναι ούτε καλές ούτε κακές - είναι εργαλεία δημιουργίας. Και το κλασικπο πιάνο (σε σχέση πχ μ’ ένα τσέμπαλο) υπήρξε στην εποχή του τεχνολογικό θαύμα. Το ζήτημα είναι πώς εκφράζεσαι μέσα από κάθε όργανο (και “όργανο”). Ένα καλό της σύγχρονης τεχνολογίας είναι ο “εκδημοκρατισμός” της μουσικής παραγωγικής διαδικασίας (ηχογραφώ εύκολα παντού, μοιράζομαι πληροφορίες και δημοσίευση άμεσα, έχω ένα σωρό τρόπους επεξεργασίας του υλικού μου). Ωστόσο η τεχνολογία χρειάζεται επιστημονική γνώση κι εξειδίκευση - οι νόμοι της φυσικής δεν παραβιάζονται, ούτε η ηχοληψία είναι μια απλοϊκή διαδικασία, ούτε η επεξεργασία του ήχου κάτι που μπορεί χωρίς ειδικές γνώσεις να πραγματοποιήσει ο καθένας που έχει ένα laptop με μια κάρτα ήχου. Πάντως, ένας πιτσιρικάς με γνώση, ταλέντο και...θράσος, μπορεί ηχογραφώντας στο...σαλόνι των γονιών του, να φέρει τα πάνω κάτω, να ταράξει τα νερά.

 

Είναι ζωντανό το λαϊκό μας τραγούδι, κι αν ναι έχει μέλλον;

 

Ως ζώσα παράδοση μέσα στις ψυχές μας παραμένει πάντα ζωντανό. Το μέλον του είναι ένα άλλο ζήτημα. Πρέπει να αποφασίσουμε αν Λαϊκό τραγούδι θεωρούμε εκείνο που χρησιμοποιεί το μπουζούκι ως πρωταγωνιστή ή κάθε τραγούδι (προερχόμενο από την Παράδοση μας - Δημοτική, Λαϊκή, “Έντεχνη”, “Ελαφρά”) που έχει αντέξει στο χρόνο κι έχει εξελιχτεί σε ντοκουμέντο του λαϊκού μας πολιτισμού. Προσωπικά πιστεύω πως η ελληνική μουσική είναι ένα μεγάλο, ευλογημένο fusion, κι έτσι πρέπει να παραμείνει, δημιουργώντας ένα τραγούδι “είδος μικτό και νόμιμο” (κατά την ιδιοφυή δήλωση του Διον. Σολωμού στα προλεγόμενα των “Ελεύθερων Πολιορκημένων” του).

 

Είναι ζωντανό το ροκ, κι αν ναι, έχει μέλλον;

 

Το Ροκ περνά φάση στυλιστικής και δημιουργικής παρακμής, μετά από 50 χρόνια λαμπρής δημιουργικής προσφοράς. Ας το αφήσουμε να...ξεκουραστεί λίγο, αν δεν θέλουμε να έχει τη μοίρα της Τζαζ (που κατέληξε στην εποχή μας να ακούγεται “άδεια”, χωρίς δραματικό βάθος).

 

5 άλμπουμ ή τραγούδια που είναι πάντα στις προτιμήσεις σου:  

 

Ο Μεγάλος Ερωτικός, The Wall, Blonde on Blonde, Το Άξιον Εστί, Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club. Η Αχάριστη (Β. Τσιτσάνης), Οι παλιοί μας φίλοι (Δ. Σαββόπουλος), Ο Ταχυδρόμος πέθανε =(Μ. Χατζιδάκις), Στα Περβόλια (Μ. Θεοδωράκης), Είσαι η Πρέβεζα, τα Γιάννενα και το Κιλκίς (Θ. Μικρούτσικος - Μ.Ελευθερίου)

 

Ποιον εν ζωή σήμερα άνθρωπο στον πλανήτη μας θα ήθελες να γνωρίσεις;

 

Τον Μπομπ Ντύλαν και τον Λέοναρντ Κοέν.

 

Η αγαπημένη σου ταινία;

 

“Η Θυσία” του Αντρέι Ταρκόφσκι - “Φάννυ και Αλέξανδρος” του Ίγκμαρ Μπέργκμαν.

 

Αγαπημένη σου τοποθεσία στην Ελλάδα; 

 

Η Αστυπάλαια και τα Χανιά της Κρήτης.

 

Αγαπημένο σου φρούτο;

 

Όλα τα εσπεριδοειδή.