Average White Band: Το εξαιρετικό ομώνυμο album του 1974

Average White Band AWB

Ένα πραγματικό διαμάντι του funk rock

Είδη όπως το funk και το R&B συνήθως παραπέμπουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ονόματα όπως οι Funkadelic, οι Sly and the Family Stone και φυσικά πάνω από όλους οι Red Hot Chili Peppers οι οποίοι σχεδόν μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του κόσμου, τις τελευταίες δεκαετίες. Οι Average White Band αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα, καθότι Σκωτσέζοι στην καταγωγή, δημιούργησαν όμως έναν ιδιαίτερο μύθο γύρω από το όνομα τους, χάρις στην εξαιρετική τους προσέγγιση στο genre. Με επιρροές από soul, funk, jazz και έντονη ροκ διάθεση, οι Average White Band έγιναν από τα λίγα χαρακτηριστικά γκρουπ αποτελούμενα από λευκούς, που έκαναν επιτυχία στο είδος.

Average White Band - AWB

Το δεύτερο τους album πήρε το όνομα από τα αρχικά του ίδιου του γκρουπ και κυκλοφόρησε το 1974. Είναι γνωστό και ως "The White Album" λόγω του εξωφύλλου του. Ο ήχος των Average White Band σχηματίζεται πλήρως και εμφατικά στο εν λόγω album, το οποίο εκτός των άλλων περιέχει και τη μεγαλύτερη τους επιτυχία, Pick up the Pieces. Το εν λόγω τραγούδι μπήκε στο top 500 του Billboard και θεωρείται σήμερα ένα από τα πλέον κλασικά funk rock κομμάτια. Η αμέσως επόμενη δυνατή στιγμή είναι σίγουρα το Got the Love, το οποίο οφείλει τα μέγιστα στο εξαιρετικά στιβαρό και στακάτο rhythm section, το οποίο έκανε όλο τον κόσμο εκείνη την εποχή, να σηκωθεί από τους καναπέδες του και να χορέψει. Φανταστείτε τους Marvin Gaye και Funkadelic να διοργανώνουν από κοινού ένα party. Το δεύτερο τους album AWB είναι κατά γενική ομολογία το καλύτερο τους και hits όπως τα προαναφερθέντα το αποδεικνύουν με το παραπάνω.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, οι AWB συνέχισαν να περιοδεύουν και να κυκλοφορούν νέα μουσική, επηρεάζοντας πολλές γενιές νεότερων μουσικών του είδους. Τον Ιούνιο του 2023, ανακοίνωσαν την τελευταία τους περιοδεία "Let's Go Round Again One Last Time". Το γκρουπ αναμένεται να περάσει το φθινόπωρο στο δρόμο, με την τελευταία συναυλία που έχει ανακοινωθεί να είναι στις 13 Δεκεμβρίου, στο Σεν Λούις του Μιζούρι.

Ακούστε το εξαιρετικό AWB εδώ: