Classic Albums : Πίσσα και Πούπουλα - Πίσσα και Πούπουλα (1993)

Ένα από τα σπουδαιότερα albums του ελληνικού punk rock

Τα συγκροτήματα του ελληνικού punk rock αντιστάθηκαν στην ευμάρεια των δεκαετιών του 80 και του 90, μίλησαν για θέματα "δύσκολα" με τρόπο οξύ και προκλητικό. Δημιούργησαν μια σκηνή η οποία, παρά το γεγονός ότι δεν είναι το ίδιο δημοφιλής σήμερα, έκανε τη νεολαία της εποχής να ψάχνει συνεχώς αυτές τις demo κασέτες, να ηχογραφήσει τα δικά της τραγούδια. Ενίοτε με ήχο παρόμοιο των 70s, ενίοτε επηρεασμένο από τη νέα punk rock σκηνή της Αμερικής που αναδυόταν σε πόλεις όπως το Los Angeles. Με τις ηχογραφήσεις αυτές να συμβαίνουν σε συνοικιακά studio της πρωτεύουσας, στο Αγροτικόν του Νίκου Παπάζογλου στην Κάτω Τούμπα, όπου υπήρχε μια κονσόλα, ένας ενισχυτής και μπόλικη θέληση. Ιστορικά συγκροτήματα όπως οι Γενιά του Χάους, Αντίδραση, Ολέθριο Ρήγμα και πολλοί άλλοι. Μαζί και οι Πίσσα και Πούπουλα. Με ένα και μόνο δίσκο έγραψαν το όνομα τους με χρυσά γράμματα στο είδος.

Στο punk rock σπάνια έχει σημασία η τεχνική, η παραγωγή και τα σχετικά. Αυτό που μετράει είναι η διαχρονικότητα των τραγουδιών, το πέρασμα τους στη σφαίρα του "κλασικού", έστω και στο περιορισμένο πλαίσιο ενός είδους όπως το ελληνικό πανκ. Οι Πίσσα και Πούπουλα κατάφεραν ακριβώς αυτό. Μέσα σε ένα album 11 τραγουδιών και μισής μόλις ώρας, κατάφεραν και έδωσαν τραγούδια-συνθήματα, υπήρξαν οδηγός για οποιοδήποτε συνοικιακό γκρουπ που είχε το ταλέντο και την όρεξη να γρατζουνίσει τα όργανα του. Ξυπνάτε Πεθαίνω, Δυο Δευτερόλεπτα, Επίλογος, τραγούδια απλά και ουχί απλοϊκά, με το μπάσο σε πρώτο ρόλο και τα φωνητικά του Βίκτωρα Μοσχόπουλου ιδανικά όσο λίγα για το είδος. Τα θρυλικά live τους αποτελούν απλά αναμνήσεις-κειμήλια σε όποιον είχε την τύχη να βρεθεί εκεί. 

Σήμερα, ο Βίκτωρας Μοσχόπουλος ασχολείται με το κόμικ, ενώ πρόσφατα εξέδωσε ένα πολύ όμορφο βιβλίο με σκίτσα του για την περιοχή όπου μεγάλωσε, μαζί με αυτόν και το γκρουπ, την Κάτω Τούμπα. Μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό αφιέρωμα ΕΔΩ.

Θυμηθείτε τον θρυλικό δίσκο των Πίσσα και Πούπουλα εδώ : 

 

Tags