Classic Albums : Santana - Santana (1969)

Όταν ο σπουδαίος κιθαρίστας συστήθηκε στο κοινό με τον πλέον πειστικό τρόπο

Το ονόμασαν latin rock αλλά ο όρος ήταν εξαιρετικά περιοριστικός. Αυτοσχεδιασμοί, ελεύθερο πνεύμα, χώρος για την ανάδειξη κάθε οργάνου και κάθε μουσικού. Το ντεμπούτο του συγκροτήματος του Carlos Santana υπήρξε ένα απολαυστικό σύνολο από διαφορετικές επιρροές και προσωπικότητες, οι οποίες ήξεραν στο μέγιστο βαθμό πως να συνεργάζονται, βάζοντας τις προσωπικές τους πινελιές όσο χρειάζεται, για χάρη του "όλου". Ενός όλου το οποίο πέρα από τις εξαιρετικές και εθιστικές μελωδίες, έδωσε και τουλάχιστον τρία κλασικά τραγούδια. 

Καθώς μόνο έτσι μπορούν να χαρακτηριστεί το Evil Ways, με την έρπουσα latin ατμόσφαιρα του να ακολουθεί το ταυτοτικό "καλωσόρισμα" του "Waiting". Έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί το Jingo, ένα τραγούδι στο οποίο τα καλύτερα ethnic στοιχεία συνδυάζοται σε τέλειο βαθμό με τα ροκ στοιχεία, δημιουργώντας έναν ύμνο ο οποίος έμελλε να αγαπηθεί από εκατομμύρια φιλάθλους σε όλο τον κόσμο. Και φυσικά τέτοιο κλασικό τραγούδι είναι το Soul Sacrifice, με το χαρακτηριστικό κόψιμο στο μαγικό ήχο του Hammond organ, αλλά και την καταιγιστική του απόδοση στο φεστιβάλ του Woodstock. Μαζί με το προφανές ταλέντο του Carlos Santana, σε κιθάρα και σύνθεση, λάμπει και αυτός ο σπουδαίος και τόσο υποτιμημένος μουσικός, ο Gregg Rolie, ένας από τους καλύτερους οργανίστες όλων των εποχών. Το υπόλοιπο album κυμαίνεται στα ίδια υψηλά επίπεδα, αλλά κατά την ταπεινή άποψη του γράφοντα, είναι τα τρία αυτά τραγούδια τα οποία ξεχωρίζουν πραγματικά. 

Το "Santana" έμελλε να είναι η ιδανική αρχή για το συγκρότημα του Carlos στη δισκογραφία, καθώς η παρουσία του για τα υπόλοιπα χρόνια έχει μόνο διαμάντια να δώσει. Το σερί των έξι albums που ακολούθησαν, δηλαδή τα Abraxas (1970), Santana III (1971), Caravanserai (1972), Welcome (1973), Borboletta (1974) και Amigos (1976), μιλάει πραγματικά από μόνο του. Εκτός από τον Gregg Rolie, στις τάξεις του συγκροτήματος υπήρχε εκείνη την εποχή και ένα μόλις 15 χρονών κιθαρίστας που ο Carlos Santana επέλεξε να εμπιστευτεί. Ήξερε κάτι παραπάνω. Ο Neal Schon στη συνέχεια, μαζί με τους Rolie θα ιδρύανε τους Journey και θα άλλαζαν το μουσικό χάρτη της Αμερικής διά παντός. 

 

 
Tags