Classic Albums : Pentangle - Cruel Sister (1970)

Κάντε μια μεγάλη χάρη στον εαυτό σας και ακούστε αυτό το album

Ο όρος folk είναι εντελώς παρεξηγημένος καθώς σπάνια συνδέεται με μια οποιαδήποτε πλούσια πολιτιστική και μουσική κληρονομιά. Συνήθως χρησιμοποιείται για εύπεπτους ήχους που παραπέμπουν σε πανηγύρι, απαξιώνεται δε πολύ περισσότερο στη χώρα μας όταν συνειδητοποιεί κανείς ποιο είναι το αντίστοιχο δικό μας "folk". Ως αποτέλεσμα, το folk rock δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ελλάδα, πέρα από κάποιους σοβαρούς συλλέκτες δίσκων οι οποίοι έψαχναν μετά μανίας εκείνα τα σπουδαία βινύλια, που κυκλοφόρησαν στο μεταίχμιο των δεκαετιών 60 και 70. Για πολύ κόσμο επίσης, folk ήταν απλά οι soft ήχοι των Simon & Garfunkel, των Crosby Stills Nash & Young, ακόμα και των Buffalo Springfield του τελευταίου. Όλα αυτά ωχριούν μπροστά στο αριστούργημα που παρουσιάζεται εδώ και τον εθιστικό ήχο του. 

Καθώς οι Pentangle ίσως το έκαναν καλύτερα από τον καθέναν. Έδωσαν στον όρο "folk" την πραγματική του αξία, πήραν τη σπουδαία μουσική παράδοση της Αναγέννησης από το χέρι και την έφεραν στη σύγχρονη εποχή. Η μουσική των Pentangle, ειδικά στο 4ο album τους "Cruel Sister", είναι απλά συγκλονιστική, δημιουργώντας τις πλέον περίτεχνες εικόνες με τις πλέον απλές, αλλά ουχί απλοϊκές, μεθόδους. Το "φαγητό" τους έχει λίγα αλλά εντελώς κατάλληλα υλικά, καθώς η χρήση ακουστικών οργάνων, η συνθετική ευφυία των Bert και Jansch John Renbourn και πάνω απ' όλα, η καθηλωτική και μαγευτική φωνή του αηδονιού που λέγεται Jacqui McShee, φτάνουν και περισσεύουν ώστε να δημιουργηθεί ένα αριστούργημα από την αρχή ως το τέλος. Ούτε κάποια σπουδαία παραγωγή, ούτε κάποια "φτιαχτή" ατμόσφαιρα από τη χρήση πλήκτρων ή άλλων αντίστοιχων ήχων. Μόνο υπέρμετρο ταλέντο. Ο δίσκος ακούγεται νεράκι, η φωνή της McShee κυριαρχεί, οι κιθάρες δημιουργούν το απόλυτο μεσαιωνικό σκηνικό με τα τραγούδια να ομορφαίνουν δυνητικά οποιαδήποτε ταινία "εποχής" μπορείτε να σκεφτείτε. Ο κάθε ακροατής μπορεί να βρει το αγαπημένο του τραγούδι, ωστόσο το ομώνυμο "Cruel Sister" είναι απλά το τραγούδι που άπαξ και κάποιος το ακούσει, αποτελεί έκτοτε την πιο όμορφη συντροφιά ζωής. 

Σποραδικά reunions, θάνατοι από φυσικά αίτια, καυγάδες ενίοτε, το μενού τα είχε όλα για τους Pentangle μετέπειτα. Τίποτα, πραγματικά τίποτα δεν μπορεί να σπιλώσει ούτε κατ' ελάχιστον την άγρια ομορφιά αυτού εδώ του δίσκου. Κάντε μια χάρη στον εαυτό σας και απολαύστε τον. 

 

 

Tags