Classic Albums : Buckingham Nicks - Buckingham Nicks (1973)

Ο δίσκος που ευθύνεται για το θαύμα των Fleetwood Mac

Ήταν σύνηθες εκείνη την εποχή όσοι φιλοδοξούσαν να πετύχουν στη μουσική βιομηχανία, να νοικιάζουν ένα μικρό διαμέρισμα, να εργάζονται σε διάφορες δουλειές και ταυτόχρονα να κάνουν τα πάντα ώστε να τους δωθεί η πολυπόθητη ευκαιρία. Κάποιοι δεν ήταν μόνοι τους, καθώς είχαν μαζί και τον/την σύντροφο τους.

Ο Lindsay Buckingham ήθελε να πετύχει πάση θυσία. Στο πλευρό του η Stevie Nicks με την οποία συνέγραψε το σύνολο των τραγουδιών του εκείνη την περίοδο. Το αποτέλεσμα ήταν το album "Buckingham Nicks". Ίσως να μην το έχετε ακουστά, καθώς λόγω των χαμηλών πωλήσεων, η εταιρεία τους έδιωξε από το ρόστερ της. Όπως και σήμερα, έτσι και τότε, τα νούμερα ήταν αμείλικτα και ένα εταιρικό σχήμα δεν είχε το περιθώριο να πορεύεται με καλλιτέχνες που δεν έφερναν έσοδα. Κάτι το οποίο φυσικά δε σχετίζεται καθόλου με την ποιότητα του δίσκου.

Με βάση το εξαιρετικό παίξιμο του Lindsay στην ακουστική κιθάρα, αλλά κυρίως την εναλλαγή των μαγευτικών φωνών, της δικιάς του και της Stevie, το album έχει γίνει σήμερα ανάρπαστο με τις όποιες κόπιες στο discogs και σε άλλα online καταστήματα να πωλούνται ακριβά. Επηρεασμένοι από τα folk συγκροτήματα της εποχής, αλλά με περισσότερο ροκ διάθεση, το Buckingham Nicks αποτελεί ντοκουμέντο του σπουδαίου ταλέντου του ζευγαριού, τόσο στο songwriting, αλλά κυρίως του συναισθήματος που προκαλούσαν οι σαγηνευτικές φωνές του. Από τα τραγούδια του δίσκου, εκ των οποίων κανένα δεν υστερεί, θα ξεχωρίσουν τα Long Distance Winner, Don't Let me Down Again, αλλά κυρίως το λατρεμένο Frozen Love, που με τα χρόνια θα γίνει μία από τις μεγαλύτερες αποκαλύψεις της δεκαετίας, καθώς και μιας εποχής την οποία το μουσικό πλούτο συνεχίζουμε να ανακαλύπτουμε μέχρι σήμερα. Μία ακρόαση θα σας πείσει.

Ο Mick Fleetwood ήθελε να απομακρυνθεί από την blues φάση των Fleetwood Mac, αναζητώντας έναν δυναμικό νέο κιθαρίστα με αξιοπρεπή φωνή. Τρεις μήνες αφού ο Lindsay και η Stevie εκδιώχθηκαν από το label τους, ο Fleetwood έτυχε να ακούσει σε κάποιο studio το υπό παρουσίαση album και εντυπωσιάστηκε από τις δυνατότητες του Buckingham. Όταν του έκανε επίσημη πρόταση να μπει στο συγκρότημα του, ο Lindsay είπε πως θα δεχόταν μόνο υπό τον όρο να έρθει μαζί και η σύντροφος του. Όσα ακολούθησαν είναι μία από τις σπουδαιότερες ροκ ιστορίες.