Classic Albums : Tom Petty & The Heartbreakers - Damn the Torpedoes (1979)

Το album που έβαλε τον Petty για πάντα στο μουσικό χάρτη.

Για τρία χρόνια πριν από την κυκλοφορία του υπό παρουσίαση δίσκου, ο Tom Petty έχει κάνει αισθητή την παρουσία του με το παραπάνω. Δύο πολύ καλοί δίσκοι, επιτυχίες και τραγούδια όπως τα "American Girl", "I need to Know", "Breakdown" κ.α. Κυρίως δε, μια γενικότερη αίσθηση ότι αυτός ο γεμάτος αυτοπεποίθηση νέος είναι εδώ ώστε να αφήσει κάτι μεγάλο και σπουδαίο στη μουσική βιομηχανία. Αυτό που χρειαζόταν αντίστοιχα ήταν το αψεγάδιαστο album, το δίσκο που θα συνδύαζε το συνθετικό του ταλέντο με την απαιτούμενη ηχητική και εμπορική ορθή διαχείριση. Το "Damn the Torpedoes" του 1979 ήταν ακριβώς αυτό.

Ένα ωστικό κύμα επαναστατικού ροκ, κατευθείαν από την Αμερικανική επαρχία και με βάση όλες τις σκληρές καταστάσεις από τις οποίες έπρεπε να επιβιώσουν τα παιδιά της εκείνη την εποχή. Τραγούδια τα οποία χαρακτηρίζονται άνετα ως "λαϊκά", όχι με την έννοια του φολκλόρ αλλά με βάση το ότι μιλάνε κατευθείαν στην ψυχή του μέσου αμερικανού πολίτη, ο οποίος και ταυτίζεται σε πολύ μεγάλο, αν όχι απόλυτο ποσοστό.

Όσο για τα τραγούδια; Πραγματικά ένα κι ένα. Το You Tell Me καθηλωτικό όσο λίγα και εξαιρετικά υποτιμημένο στη συνολική δισκογραφία του. Το Don't Do Me Like That απαραίτητο συμπλήρωμα για πολλά greatest hits compilations του Petty. Even the Losers από τα καλύτερα του album, ενώ το Here Comes the Girl θα γίνει ένα από τα πιο ερωτικά ροκ τραγούδια, χωρίς καν ίσως να είχε αυτή την πρόθεση. Για το τέλος αξίζει η αναφορά σε έναν από τους αιώνιους ύμνους των Tom Petty and the Heartbreakers, το ανεπανάληπτο Refugee. Μέσα από αυτό το τραγούδι, ένα από τα καλύτερα που έγραψε ποτέ, ο Petty μίλησε για όλους αυτούς που θεωρούσε δικούς του ανθρώπους. Τους παραμελημένους, τους "πεταμένους", τους ανθρώπους του δρόμου και του μόχθου στους οποίους απευθυνόταν καθόλη την καριέρα του. Όντας μάλλον ένας από αυτούς, λόγω χαρακτήρα και της ταπεινής καταγωγής.

Η επιτυχία του Damn the Torpedoes έδωσε στο συγκρότημα την πολυπόθητη καριέρα, κάτι στο οποίο έπαιξε ρόλο και η πολύ καλή δουλειά που έκανε η MCA Records στην προώθηση και διανομή του δίσκου. Τα albums που κυκλοφόρησαν οι Tom Petty & The Heartbreakers στη συνέχεια ήταν αντάξια της μέχρι τότε πορείας τους, με πολλά και πανέμορφα τραγούδια να κάνουν την εμφάνιση τους κατά διαστήματα. Η μεγάλη εμπορική επιτυχία ήρθε φυσικά το 1991, με το Into the Great Wide Open να γνωρίζει τεράστια δημοφιλία, χάρις σε ύμνους όπως Learning to Fly και το ομώνυμο. Ο Tom Petty έφυγε από τη ζωή το 2017. Είχε. Είχε ακόμα να δώσει.