Classic Albums : Magnum - On a Storyteller's Night (1985)

MAGNUM - ON A STORYTELLER'S NIGHT

Το magnum opus των σπουδαίων Άγγλων pomp rockers

Υπηρετούσαν ανέκαθεν ένα είδος το οποίο δεν θα μπορούσε να είναι φουλ μοδάτο, αλλά ούτε και να χάσει τη σταθερή βάση των οπαδών του. Τα σπουδαία χρόνια του pomp rock ήταν στα τέλη των 70s, όταν οι μεγάλοι Styx κυκλοφορούσαν τη δυάδα των καλύτερων τους albums, The Grand Illusion και Pieces of Eight. Οι Magnum των Tony Clarkin και Bob Catley κάνουν αίσθηση με τα δύο πρώτα albums, παραδίδουν δε τα σπουδαία Chase the Dragon και Eleventh Hour το 1982 και 1983 αντίστοιχα. Αλλά οι καιροί έχουν αλλάξει. Είδη όπως το post punk είναι εξαιρετικά δημοφιλή, ενώ οι ίδιοι οι Styx έχουν αλλάξει ρότα με το Killroy was Here να είναι ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα albums στην ιστορία. Οι Magnum χρειάζονται το πολύ μεγάλο album, το αριστούργημα τους, το δίσκο που θα τους δώσει την καριέρα των επόμενων ετών. Το ξέρουν καλά. Και το παραδίδουν με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο.

Σαν σήμερα, 13 Μαΐου του 1985, το On a Storyteller's Night κυκλοφορεί και συγκλονίζει μέσα από τον ιδανικό συνδυασμό όλων των στοιχείων που έκαναν μέχρι τότε το γκρουπ να ξεχωρίσει, αλλά και άλλων τόσων. Κρυστάλλινος ήχος, εξαιρετικές ερμηνείες από τον Bob Catley στα φωνητικά, πάνω από όλα δε, τα τραγούδια. Τραγούδια με αρχή, μέση, τέλος, υπέρμετρο συναίσθημα, καθηλωτικά ρεφρέν. Οι Magnum γνωρίζουν καλά ότι πρέπει να συμπεριλάβουν ένα mini greatest hits σε αυτό τον δίσκο και τα καταφέρνουν. Όλα τα τραγούδια είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο. Αλλά δεν υπήρξε και δε θα υπάρξει album όπου κάποια τραγούδια δε θα ξεχωρίσουν λίγο παραπάνω από τα υπόλοιπα. Το ομώνυμο δικαιολογεί τον τίτλο του album στο έπακρο. Το How far Jerusalem είναι το καλύτερο opener δίσκου των Magnum, ένα τραγούδι που ζητούσαμε επίμονα στο live του γκρουπ στο Gagarin και ευτυχώς μας δικαίωσαν. Κάνει δε το ιδανικό δίδυμο με το καλύτερο τραγούδι του δίσκου, το συναισθηματικό ογκόλιθο που λέγεται "Les Morts Dansants". Ένα τραγούδι που τα λόγια είναι αδύνατον να περιγράψουν, μια μυσταγωγία που αναγκάζει και τον τελευταίο άπιστο να ερωτεύεται το σπουδαίο αυτό συγκρότημα.

Το On a Storyteller's Night στέκει μέχρι σήμερα ως ένα από τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο, albums του γκρουπ, ανάμεσα σε κριτικούς και οπαδούς. Έδωσε δε την πολυπόθητη συνέχεια στους Magnum η οποία επικυρώθηκε με μεγάλες εμπορικές επιτυχίες όπως το Vigilante και κυρίως το Wings of Heaven album. Το γκρουπ πέρασε από διακυμάνσεις, προσωρινές διαλύσεις, ωστόσο δε σταμάτησε ποτέ να κυκλοφορεί από πολύ καλά έως εξαιρετικά albums, ενώ το σερί των τελευταίων χρόνων ήταν πραγματικά ιδανικό για όλους τους οπαδούς τους. Δυστυχώς με τον Tony Clarkin να φεύγει από τη ζωή, πριν από λίγους μήνες, οι Magnum ανακοίνωσαν την οριστική διάλυση τους, αφήνοντας με την αιώνια πλούσια κληρονομιά τους.

 

 
Tags