Classic Albums : Thin Lizzy - Fighting (1975)

Thin Lizzy

Η αρχή της μεγαλειώδους πορείας των Lizzy

Η προειδοποιητική βολή είχε δοθεί ένα χρόνο νωρίτερα. Το κλασικό lineup των Phil Lynott, Brian Downey, Scott Gorham και Brian Robertson είχε κυκλοφορήσει το αρκετά καλό Nightlife, το οποίο ωστόσο άφηνε υποσχέσεις ότι στο μέλλον η συγκεκριμένη τετράδα θα μας έδινε πολύ μεγάλες συγκινήσεις. Όπερ και εγένετο καθώς albums όπως τα Jailbreak, Johnny the Fox και Bad Reputation, ανέδειξαν τη συγκεκριμένη σύνθεση σε μία από τις κλασικότερες όλων των εποχών. Μια σύνθεση η οποία έχει την ίδια αναγνωρισιμότητα με την αντίστοιχη των Plant/Page/Jones/Bonham, των Gillan/Blackmore/Glover/Lord/Paice, ή ακόμα και των Lee/Lifeson/Peart. Όλα όμως ξεκίνησαν με το σπουδαίο "Fighting" του 1975.

Είναι αυτό ακριβώς το album όπου το κιθαριστικό δίδυμο των Gorham & Robertson αρχίζει και γράφει ιστορία, με τις αρμονίες και τις δισολίες να γίνονται σήμα κατατεθέν του γκρουπ και βασική επιρροή παρά πολλών συγκροτημάτων την επόμενη δεκαετία. Ο ήχος φεύγει αισθητά από όσα είχαν συνηθίσει οι Thin Lizzy τους οπαδούς τους τα προηγούμενα χρόνια, με τα τραγούδια να βασίζονται σε στακάτες και ξεκάθαρες ροκ φόρμες, χωρίς φυσικά να χάνουν τον blues ή soul χαρακτήρα που έτσι κι αλλιώς είχε ο Phil Lynott, σε φωνή και συνθετική προσέγγιση. Όσο για τα τραγούδια; Το "Fighting" έχει τουλάχιστον τρία κλασικά τραγούδια και άλλα τόσα τα οποία είναι ιδιαίτερα υποτιμημένα και μνημονεύονται μόνο μεταξύ των πολύ φανατικών του γκρουπ. Τα Wild One, Suicide, αλλά και η διασκευή στο Rosalie του Bob Seger ανήκουν σίγουρα στην πρώτη κατηγορία, ενώ στη δεύτερη συναντάει κανείς το χείμαρρο του ομώνυμου τραγουδιού "Fighting my way back", καθώς και δύο εξαιρετικές συνθέσεις του Scott Gorham. Το King's Vengeance θα ήταν κορυφή για οποιοδήποτε άλλο γκρουπ αλλά οι οπαδοί των Thin Lizzy μάλλον το σνόμπαραν, ενώ ο southern rock ογκόλιθος "Ballad of a Hard Man" κλείνει ιδανικά το album, αφήνοντας το κοινό να περιμένει εναγωνίως τη συνέχεια...

... η οποία όχι απλά δεν άργησε, αλλά τα επόμενα χρόνια και κυρίως με την επιτυχία του single "The Boys are Back in Town" οι Thin Lizzy έχτισαν τον μύθο τους και μνημονεύονται μέχρι σήμερα ως ένα από τα σπουδαιότερα ροκ γκρουπ όλων των εποχών, ίσως δε το σπουδαιότερο που προέρχεται από την Ιρλανδία.

Μείνετε συντονισμένοι στο apotis4stis5.com καθώς κάτι πολύ σπουδαίο και ιδιαίτερο έρχεται για τους αγαπημένους Lizzy..

 

Tags