Classic Albums : Dr.Feelgood - Down by the Jetty (1975)

Dr.Feelgood - Down by the Jetty
Dr.Feelgood - Down by the Jetty

Ένα μνημείο του pub rock που δεν έχει τύχει της δέουσας αναγνώρισης

Ξεκίνησαν όντας επηρεασμένοι από το classic rock των αρχών των 70s, όπως και τόσοι και τόσοι άλλοι. Ωστόσο πολύ σύντομα διαμόρφωσαν το προσωπικό τους στυλ, το οποίο ξεχώριζε τόσο στο μουσικό κομμάτι, όσο και στο αισθητικό - ενδυματικό. Αφενός έδωσαν μεγαλύτερο βάρος στις blues και boogie επιρροές τους, τις οποίες και συνδύασαν με το ατόφιο rock n roll στο οποίο βασίστηκαν. Αφετέρου, τα σακάκια, οι φαβορίτες, το χαλαρό δέσιμο της γραβάτας, ξαφνικά δεν έμοιαζαν ως ένα μουσικό συγκρότημα, αλλά ως τέσσερις τύποι που είναι έτοιμοι να ληστέψουν μία τράπεζα. Οι Dr.Feelgood υπήρξαν ένα από τα πιο ξεχωριστά γκρουπ της δεκαετίας του 70, και το είδος του "pub rock" τους χρωστάει πάρα πολλά, πληρώνοντας το χρέος αυτό εν μέρει με το να θεωρούνται σήμερα από τους πρωτοπόρους. Μαζί με τον Ian Dury, τους Ducks Deluxe και αρκετούς άλλους. Τη φήμη την οποία έχτισαν στις αγγλικές pub, ξεκινώντας από την πατρίδα τους το Canvey Island, την εξαργύρωσαν με το ιστορικό ντεμπούτο Down by the Jetty. Και με μπροστάρηδες τον αλητάμπουρα frontman Lee Brilleaux και τον σπουδαίο Wilko Johnson στην κιθάρα. Εδώ και λίγο καιρό, τα λένε ξανά οι δυο τους εκεί ψηλά.

Ένα χαρακτηριστικό των μεγάλων rock n roll δίσκων είναι ότι είναι αδύνατο να σε κρατήσουν ακίνητο. Από την πρώτη ως την τελευταία νότα, το Down by the Jetty σε παρασύρει στο ρυθμό του, άλλοτε αργός και δυναμικός, άλλοτε ταχύτατος, πάντα όμως ικανός για να κάνει τον ακροατή να λικνιστεί. Η εισαγωγή του She Does it Right, το φρενήρες τελείωμα του All Through the City, οι blues αναφορές με τα Boom Boom του John Lee Hooker και That Aint No Way to Behave (με τον Wilko στα φωνητικά), το διαμάντι Keep it out of Sight. Πάνω από όλα δε, ο αιώνιος ύμνος Roxette, με το riff και τους στίχους να αποτελούν απαύγασμα της μουσικής και της αισθητικής των Dr.Feelgood, της street αισθητικής τους που τους κάνει προσιτούς σε μεγάλο ακροατήριο μέχρι και σήμερα. Και ναι. Οι Roxette κατά δήλωση τους ονομάστηκαν έτσι από αυτό εδώ το τραγούδι.

Το Down by the Jetty έχει επηρέασει πολύ κόσμο, ωστόσο σπάνια μνημονεύεται ως ένα από τα πραγματικά σπουδαία albums της δεκαετίας, παρά το γεγονός ότι προφανώς και είναι. Από τον Paul Weller και τον Bob Geldof, μέχρι και τον Nicke Anderson των σπουδαίων σύγχρονων garage rockers "Hellacopters", όλοι εξαίρουν την επιρροή ενός δίσκου χωρίς των οποίων, εκτός των άλλων, δε θα υπήρχε τόσο έντονη η έκρηξη του punk. Οι Dr.Feelgood άνοιξαν ξανά τον δρόμο στο ευθύ rock n roll των 2-3 λεπτών, σε μια εποχή που οι progressive rock πειραματισμοί είχαν κουράσει την πλειοψηφία του κόσμου. Παρά το γεγονός ότι η συνέχεια των Dr.Feelgood ήταν εξίσου εντυπωσιακή, το Down by the Jetty δύσκολα φεύγει από τις 2-3 πρώτες θέσεις σε κάθε κατάταξη της δισκογραφίας τους. Μια ακρόαση είναι ικανή να δικαιώνει συνεχώς την επιλογή.

Tracklist :
1) She Does It Right
2) Boom, Boom
3) The More I Give
4) Roxette
5) One Weekend
6) That Ain't The Way to Behave
7) I Don't Mind
8) Twenty Yards Behind
9) Keep It Out of Sight
10) All Through the City
11) Cheque Book
12) Oyeh!
13) Bonie Moronie/Tequila

Video Url