1974 : This year in Classic Rock vol. I

1974

3 δίσκοι που ξεχώρισαν στο classic rock πριν από 50 χρόνια.

Στον δισκογραφικό ωκεανό των 70s υπήρχαν εκείνοι οι δίσκοι που ξεχώρισαν και έγιναν κλασικοί, κάποιοι άλλοι που έκαναν μεγάλη αίσθηση, καθώς και εκείνοι που έθεσαν τις βάσεις για κάτι μεγάλο που θα ερχόταν στη συνέχεια, για έναν καλλιτέχνη ή ένα γκρουπ. Μέσα από αυτή τη στήλη θα παρουσιάζονται κάθε φορά τρία albums, στα οποία αξίζει να δώσετε προσοχή, να αφιερώσετε χρόνο, ή ακόμα και να προσθέσετε στη δισκοθήκη σας. Η κατάταξη δεν ακολουθεί κάποιο ιδιαίτερο κριτήριο αξιολόγησης.

1) Deep Purple - Burn

Deep Purple - Burn

Οι David Coverdale και Glenn Hughes συστήνονται στο ευρύ κοινό, με έναν από τους καλύτερους δίσκους των Purple ειδικότερα και έναν από τους καλύτερους hard rock δίσκους όλων των εποχών ειδικότερα. Το ομώνυμο, το You Fool No One με το χαρακτηριστικό cowbell, το συγκλονιστικό Mistreated.

Tracks :
1. Burn
2. Might Just Take Your Life
3. Lay Down, Stay Down
4. Sail Away
5. You Fool No One
6. What's Goin' On Here
7. Mistreated
8. A'200

2) Kiss - Kiss

Kiss.jpg

Έχουν εμπνευστεί από τα κόμιξ και έχουν υιοθετήσει το αντίστοιχο makeup. Πολύς κόσμος δεν τους παίρνει στα σοβαρά. Τα τραγούδια τους όμως είναι εξαιρετικά εθιστικά, προσεγμένα μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Λίγα χρόνια αργότερα θα γίνονταν το μεγαλύτερο συγκρότημα που μας έδωσε η Αμερικανική Ήπειρος. Σε εμπορικούς όρους δε, θα γίνονταν και ένα από τα πιο επιτυχημένα marketing projects όλων των εποχών.

Tracks:
1. Strutter
2. Nothin' to Lose
3. Firehouse
4. Cold Gin
5. Let Me Know
6. Kissin' Time
7. Deuce
8. Love Theme from Kiss
9. 100.000 Years
10. Black Diamond

3) Gentle Giant - The Power and the Glory

Gentle Giant The Power and the Glory.

Ήταν ένα σκαλί πιο κάτω από τους μεγάλους του progressive rock της εποχής (Yes, Genesis, Emerson Lake & Palmer), ωστόσο είχαν πολύ ξεχωριστό ήχο και ένα από τα πλέον φανατικά fan bases. Οι Gentle Giant των αδερφών Shulman μας έδωσαν άλλο ένα εξαιρετικό πομπώδες progressive rock album, αντάξιο της εξαιρετικής ποιότητας της συνολικής δισκογραφίας τους.

Tracks:
1. Proclamation
2. So Sincere
3. Aspirations
4. Playing the Game
5. Cogs in Cogs
6. No God's a Man
7. The Face
8. Valedictory