Like A Virgin-Madonna (1984)

Κυκλοφόρησε 12 Νοεμβρίου 1984

Το Like a Virgin είναι το δεύτερο άλμπουμ της Αμερικανίδας τραγουδίστριας και τραγουδοποιού Madonna, που κυκλοφόρησε στις 12 Νοεμβρίου 1984 από την Sire Records. Μετά την επιτυχία του ομώνυμου ντεμπούτου άλμπουμ της, η Madonna επέλεξε τον Nile Rodgers για την παραγωγή του άλμπουμ λόγω της δουλειάς του με τον David Bowie. Η Madonna έγραψε έξι τραγούδια στο δίσκο, πέντε από τα οποία περιλαμβάνουν τον Steve Bray ως συνεργάτη στην σύνθεση., που ήταν ο μπασίστας, και του Τόνι Τόμσον, που έπαιζε ντραμς. Ο Jason Corsaro, ο μηχανικός ήχου του δίσκου, έπεισε τον Rodgers να χρησιμοποιήσει νέες μεθόδους ψηφιακής εγγραφής.

Οι φωτογραφίες του άλμπουμ τραβήχτηκαν από τον Steven Meisel. Μερικοί κριτικοί θεώρησαν ότι η τέχνη συνδέει το δικό της θρησκευτικό όνομα Madonna, ως καθολικό τίτλο για τη μητέρα του Ιησού Μαρία, και τη χριστιανική αντίληψη της παρθενικής γέννησης. Αν και δεν ήταν μια ουσιαστική μουσική απόκλιση από το πρώτο άλμπουμ της Madonna,  το υλικό από το Like a Virgin ήταν πιο δυνατό. Μετά την κυκλοφορία του, το Like a Virgin έλαβε μικτές κριτικές από κριτικούς μουσικής. Ωστόσο, οι αναδρομικές κριτικές για το άλμπουμ ήταν πολύ πιο θετικές. Το Like a Virgin είχε εμπορική επιτυχία και έγινε το πρώτο νούμερο ένα άλμπουμ της Madonna στο Billboard 200 και σημείωσε το ρεκόρ ως το πρώτο γυναικείο άλμπουμ στην ιστορία που πούλησε πάνω από πέντε εκατομμύρια αντίτυπα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ένωση Βιομηχανίας Ηχογράφησης της Αμερικής (RIAA) αργότερα το πιστοποίησε το διαμάντι για πωλήσεις δέκα εκατομμυρίων. Έφτασε επίσης στο νούμερο ένα στη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο και παραμένει ένα από τα άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών με πωλήσεις άνω των 21 εκατομμυρίων αντιτύπων παγκοσμίως.

Πέντε σινγκλ κυκλοφόρησαν από το άλμπουμ, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου νούμερου ένα της Madonna στις ΗΠΑ "Like a Virgin" και του πρώτου της νούμερο ένα στο Ηνωμένο Βασίλειο "Into the Groove", το τελευταίο από τα οποία παρουσιάστηκε στη διεθνή επανέκδοση του άλμπουμ το 1985. Για την προώθηση του άλμπουμ, ξεκίνησε την περιοδεία The Virgin, περιοδεύοντας μόνο στη Βόρεια Αμερική. Η Madonna απέδειξε ότι μπόρεσε να εξασφαλίσει στον εαυτό της μια μόνιμη βάση στον κόσμο της μουσικής. Τα τραγούδια της έγιναν αλεξικέραυνο τόσο για κριτική από τους συντηρητικούς όσο και για μίμηση από τον νεότερο γυναικείο πληθυσμό, ιδιαίτερα τα «Material Girl» και «Like a Virgin». Σύμφωνα με τον συγγραφέα J. Randy Taraborrelli, «Κάθε σημαντικός καλλιτέχνης έχει τουλάχιστον ένα άλμπουμ στην καριέρα του/της του οποίου η κριτική και εμπορική επιτυχία γίνεται η μαγική στιγμή του καλλιτέχνη· για τη Madonna, το Like a Virgin ήταν μια τόσο καθοριστική στιγμή». Το 2023, η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου πρόσθεσε το άλμπουμ στο Εθνικό Μητρώο Ηχογράφησης για διατήρηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή ήταν μια "πολιτιστικά, ιστορικά ή αισθητικά σημαντική" ηχογράφηση.

Video Url