Το τελευταίο διάστημα με ρωτούν ποια είναι τα κριτήρια επιλογής ενός βιβλίου για ανάγνωση. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα σκεφτεί τον τρόπο που διαμορφώνω το TBR (to be read) την τελευταία μέρα κάθε μήνα. Απλά την πρώτη κάθε μήνα είτε στο γραφείο είτε στο κομοδίνο δίπλα στο κρεβάτι έχω πέντε με εφτά βιβλία που με περιμένουν για ανάγνωση. Ας γράψω όμως λίγες από τις σκέψεις που με οδηγούν στην επιλογή του κάθε βιβλίου…
1ο κριτήριο
Η βιβλιοθήκη μου αυτή τη στιγμή διαθέτει στα ράφια της περίπου 550 αδιάβαστα βιβλία. Στην αρχή της χρονιάς σκέφτηκα πως ένας τρόπος για να μειωθεί η λίστα των αδιάβαστων είναι η ανάγνωση δύο βιβλίων έπειτα από κλήρωση. Όσο βαρετό και κουραστικό κι αν ακούγεται έκανα μια χαρτογράφηση όλων των βιβλίων που διαθέτω με βάση το είδος, τη χώρα και το συγγραφέα. Όλα αυτά τα στοιχεία είναι περασμένα σε ένα αρχείο excel όπου με κλήρωση επιλέγονται τα βιβλία λαμβάνοντας υπόψη έναν πρόσθετο παράγοντα τη διάθεση.
2ο κριτήριο
Ένα από τα χόμπι που ξεκίνησαν την περίοδο της πανδημίας και του εγκλεισμού μας ήταν συμμετοχή σε λέσχες ανάγνωσης. Εκείνο το διάστημα συμμετείχα σε τουλάχιστον τέσσερις λέσχες, συνεπώς διάβαζα αντίστοιχα τα βιβλία που διάλεγαν για συζήτηση. Σήμερα, συμμετέχω σε μία λέσχη διαδικτυακή (Inthesamebook) όπου χτίστηκαν και φιλικοί δεσμοί με τα μέλη της. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακά για τους μακρινούς αναγνώστες συζητώντας τόσο με τους μεταφραστές των βιβλίων όσο και με τους ίδιους τους συγγραφείς.
3ο κριτήριο
Οι παρουσιάσεις των βιβλίων που γράφω κάθε μήνα για νέες κυκλοφορίες. Διαλέγω μια καινούργια έκδοση λαμβάνοντας υπόψη την απήχηση που θα έχει το βιβλίο στο αναγνωστικό κοινό, τον αριθμό των σελίδων, την κατηγορία στην οποία ανήκει.
4ο κριτήριο
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η επιρροή της τελευταίας στιγμής. Είναι πολλές οι συζητήσεις που πραγματοποιούνται στα inbox του Instagram και έπειτα τα βίντεο στο Tiktok, οι συζητήσεις σε ομάδες αναγνωστών στο Facebook ή οι παρουσιάσεις στην πλατφόρμα του Goodreads μπορεί να αλλάξουν το αναγνωστικό μου πρόγραμμα.
5ο κριτήριο
Ο βιβλιοπώλης της γειτονιάς μου ή οι φίλοι μου βιβλιοπώληδες που με γνωρίζουν καλά και σε μια επίσκεψη μου θα μου προτείνουν το βιβλίο που πιστεύουν ότι θα με ξεκουράσει και θα του δώσω απλόχερα τα πέντε αστεράκια μου.
6ο κριτήριο
Το τελευταίο διάστημα ακούω πηγαίνοντας στη δουλειά podcast σε σχέση με τη λογοτεχνία. Το The book lovers του Ν. Μπακουνάκη με τις συζητήσεις των καλεσμένων και τις αναγνωστικές εμπειρίες του καθενός είναι μια ανεξάντλητη πηγή προτάσεων. Επίσης, επιλογές βιβλίων γίνονται και από το podcast της Κ. Μπεϊόγκλου στο οποίο οι συγγραφείς μιλούν για τα βιβλία τους. Τέλος, στο Να ένα βιβλίο του Κ. Κατσουλάρη έχω την δυνατότητα εκτός από το περιεχόμενο του βιβλίου να ακούσω και αποσπάσματα από τα μυθιστορήματα/ διηγήματα.
7ο κριτήριο
Κι έφτασα στο τελευταίο κριτήριο επιλογής που δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την επίσκεψη σε μια δημόσια βιβλιοθήκη. Από τα φοιτητικά χρόνια μου σύχναζα στις δημοτικές και πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες. Μόλις ολοκλήρωνα τις υποχρεώσεις πήγαινα για διάβασμα και για ανακάλυψη νέων θησαυρών στη βιβλιοθήκη. Η επίσκεψή μου ολοκληρωνόταν με τον δανεισμό μιας ποιητικής συλλογής συνήθως που θα με συντρόφευε μέχρι την επόμενη φορά.