Στο καινούργιο του μυθιστόρημα ο Fabio Stassi αφήνει τον ήρωά του Βίντσε Κόρσο που γνωρίσαμε στη χαμένη αναγνώστρια, και ακολουθήσαμε στο Κάθε σύμπτωση έχει ψυχή και στο Σκοτώνω όποιον θέλω. Ήρωας στο νέο του
έργο είναι ο μαστρο- Τζεπέτο που φέρει και τον τίτλο του μυθιστορήματος. Ο Stassi αναλαμβάνει να αναστρέψει την ιστορία του Πινόκιο του Κολόντι και όπως θα διαπιστώσουμε το πετυχαίνει.
Ο μαστρο- Τζεπέτο πέφτει θύμα της φάρσας των άκαρδων και στυγνών συγχωριανών του. Πιστεύει ότι το κούτσουρο που του έδωσαν είναι μαγικό και πως η μαριονέττα που φτιάχνει θα μεταμορφωθεί σε ένα μικρό παιδί, τον Πινόκιο. Από το σημείο αυτό κι έπειτα ξεκινούν οι περιπέτειες. Ο Πινόκιο χάνεται και στο ταξίδι της ανεύρεσής του συναντά πολλά πρόσωπα που τα περισσότερα του δημιουργούν προβλήματα όντας βίαια απέναντί του και προσβάλλοντάς τον με κάθε τρόπο.
Ο Stassi γράφει μια συγκινητική ιστορία για ένα γέροντα που έχει να αντιμετωπίσει
την φτώχεια, την κοινωνική ανισότητα, την αδικία, την σκληρότητα, τα γηρατειά και
όλες τις ασθένειες που φέρουν αυτά όπως η άνοια. Τη προσωπική του εμπειρία με το θείο του που πάσχει από Alzheimer την μετουσιώνει στο μυθιστόρημά του. Κυρίως όμως ο αναγνώστης εστιάζει στην πατρική φιγούρα Τζεπέτο καθώς πορεύεται μαζί του στις περιπέτειές του ρωτώντας από εδώ κι από εκεί για το πού μπορεί να βρίσκεται ο γιος του. Η γραφή του στο σημείο αυτό γίνεται σπαρακτική καθώς ο πόνος και η αγωνία αποτυπώνεται με εξαιρετικό τρόπο μέσα από τις περιγραφές του Stassi. Η αφηγηματική δομή του μυθιστορήματος προετοιμάζει τον αναγνώστη για την κάθαρση καθώς ο Stassi επικεντρώνεται σε τρία κυρίως μοτίβα: στην πατρότητα, τα γηρατειά και τη μοναξιά.
Το μυθιστόρημα του Fabio Stassi Ο μαστρο- Τζεπέτο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις
Ίκαρος σε μετάφραση της Δήμητρας Δότση.
Πληροφορίες για το συγγραφέα
Ο Fabio Stassi (Φάμπιο Στάσι) γεννήθηκε στη Ρώμη το 1962. Είναι υπεύθυνος
ιταλικής λογοτεχνίας σε γνωστό εκδοτικό οίκο της Ιταλίας και ταυτόχρονα διευθύνει
μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη της Ρώμης. Πρωτοεμφανίστηκε στον συγγραφικό
χώρο το 2006. Έχει γράψει έντεκα μυθιστορήματα, διηγήματα, δοκίμια αλλά και
βιβλία για παιδιά. Το 2013 γνώρισε μεγάλη επιτυχία χάρη στο μυθιστόρημά του Ο
τελευταίος χορός του Σαρλό, το οποίο μεταφράστηκε σε 19 χώρες, ενώ στην Ιταλία
τιμήθηκε με έξι βραβεία μεταξύ των οποίων και το Premio Selezione Campiello. Το
2016 κέρδισε το βραβείο Scerbanenco για το καλύτερο νουάρ μυθιστόρημα της
χρονιάς με το βιβλίο του Η χαμένη αναγνώστρια (Ίκαρος, 2018), που αγαπήθηκε
πολύ και από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό, όπως και το δεύτερο βιβλίο της σειράς με πρωταγωνιστή τον βιβλιοθεραπευτή Βίντσε Κόρσο Κάθε σύμπτωση έχει ψυχή (Ίκαρος, 2019).