Άλμπουμ που αγαπήσαμε: Remain In Light-Talking Heads (1980)

Το Remain in Light είναι το τέταρτο στούντιο άλμπουμ του αμερικανικού ροκ συγκροτήματος Talking Heads, που κυκλοφόρησε στις 8 Οκτωβρίου 1980 από την Sire Records. Ηχογραφήθηκε στα Compass Point Studios στις Μπαχάμες και Sigma Sound Studios στη Φιλαδέλφεια τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1980. Ήταν το τελευταίο άλμπουμ των Talking Heads που παρήχθη από τον Brian Eno.

Μετά την κυκλοφορία του Fear of Music το 1979, οι Talking Heads και ο Eno προσπάθησαν να διαλύσουν τις αντιλήψεις για το συγκρότημα ως ένα απλό όχημα για τον frontman και τραγουδοποιό David Byrne. Αντλώντας επιρροή από τον Νιγηριανό μουσικό Fela Kuti, πειραματίστηκαν με αφρικανικούς πολυρυθμούς, φανκ και ηλεκτρονικά, ηχογραφώντας μουσικά κομμάτια ως μια σειρά από looping grooves. Οι ηχογραφήσεις περιλάμβαναν μια ποικιλία από πλευρικούς μουσικούς, όπως ο κιθαρίστας Adrian Belew, η τραγουδίστρια Nona Hendryx και ο τρομπετίστας Jon Hassell.

Ο Μπερν πάλεψε με το μπλοκ του συγγραφέα, αλλά υιοθέτησε ένα διάσπαρτο στιχουργικό ύφος με ρεύμα συνείδησης εμπνευσμένο από την πρώιμη ραπ και την ακαδημαϊκή λογοτεχνία για την Αφρική. Το έργο τέχνης σχεδιάστηκε από την μπασίστα Tina Weymouth και τον ντράμερ Chris Frantz, και δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της εταιρείας υπολογιστών και σχεδιασμού M&Co του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. Το συγκρότημα προσέλαβε επιπλέον μέλη για μια προωθητική περιοδεία και μετά την ολοκλήρωσή της, έκαναν ένα διάλειμμα για ένα χρόνο για να ακολουθήσουν παράπλευρα έργα.

Το Remain in Light επικροτήθηκε από τους κριτικούς, οι οποίοι επαίνεσαν τους ηχητικούς πειραματισμούς, τις ρυθμικές καινοτομίες και τη συνεκτική συγχώνευση διαφορετικών ειδών. Το άλμπουμ έφτασε στο νούμερο 19 στο αμερικανικό Billboard 200 και στο νούμερο 21 στο UK Albums Chart και δημιούργησε τα σινγκλ "Once in a Lifetime" και "Houses in Motion". Έχει παρουσιαστεί σε λίστες πολλών εκδόσεων με τα καλύτερα άλμπουμ της δεκαετίας του 1980 και όλων των εποχών, και συχνά θεωρείται το magnum opus των Talking Heads. Το 2017, η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου έκρινε το άλμπουμ "πολιτιστικά, ιστορικά ή καλλιτεχνικά σημαντικό", και το επέλεξε για διατήρηση στο Εθνικό Μητρώο Ηχογράφησης.

Video Url