Έγιναν γνωστά σαν τραγούδια από άλμπουμ: Suffragette City-David Bowie

Το "Suffragette City" είναι ένα τραγούδι του Άγγλου τραγουδιστή και τραγουδοποιού David Bowie. Κυκλοφόρησε αρχικά τον Απρίλιο του 1972 ως η B-side του σινγκλ "Starman" και στη συνέχεια εμφανίστηκε στο πέμπτο στούντιο άλμπουμ του The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (1972).

Το τραγούδι επανεκδόθηκε αργότερα ως σινγκλ το 1976, με το single Edit των ΗΠΑ του "Stay" ως το B-side, για την προώθηση του άλμπουμ συλλογής Changesonebowie στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συμπαραγωγή των Bowie και Ken Scott, ηχογραφήθηκε από τον Bowie στα Trident Studios στο Λονδίνο με το συγκρότημα Spiders from Mars, αποτελούμενο από τους Mick Ronson, Trevor Bolder και Mick Woodmansey, σε ένα τελευταίο στάδιο των ηχογραφήσεων του άλμπουμ. Το τραγούδι προσφέρθηκε αρχικά στο αγγλικό συγκρότημα Mott the Hoople, οι οποίοι το αρνήθηκαν και ηχογράφησαν το "All the Young Dudes" του Bowie. Είναι ένα glam rock τραγούδι που είναι επηρεασμένο από τη μουσική του Little Richard και των Velvet Underground. Οι στίχοι περιλαμβάνουν μια αναφορά στο μυθιστόρημα του Anthony Burgess A Clockwork Orange και τον περίφημο στίχο "Oooohh Wham Bam, ευχαριστώ, κυρία".

Το "Suffragette City" έτυχε θετικής κριτικής από κριτικούς μουσικής, με πολλούς να επαινούν το έργο της κιθάρας, την ερμηνεία του συγκροτήματος, το ψεύτικο τέλος, τον διάσημο στίχο και τη δύναμη του τραγουδιού. Στη συνέχεια, ονομάστηκε ένα από τα σπουδαιότερα τραγούδια του Bowie από πολλά έντυπα, συμπεριλαμβανομένου του NME. Ο Μπάουι ερμήνευε συχνά το τραγούδι κατά τη διάρκεια των περιοδειών του σε συναυλίες και έχει εμφανιστεί σε πολλά άλμπουμ συλλογής. Έχει γίνει remaster αρκετές φορές, συμπεριλαμβανομένου αυτό του 2012 για την 40η επέτειο του άλμπουμ. αυτή η έκδοση συμπεριλήφθηκε ως μέρος του box set του 2015 Five Years (1969–1973).

Video Url