Έγιναν γνωστά σαν τραγούδια από άλμπουμ: Back in the U.S.S.R. The Beatles

«Επιστροφή στις ΕΣΣΔ.». είναι ένα τραγούδι του αγγλικού ροκ συγκροτήματος Beatles και το πρώτο κομμάτι του διπλού άλμπουμ The Beatles του 1968 (γνωστό και ως "White Album"). Γράφτηκε από τον Paul McCartney και πιστώθηκε στη συνεργασία Lennon-McCartney, το τραγούδι είναι μια παρωδία του "Back in the U.S.A" του Chuck Berry. και τα «California Girls» των Beach Boys. Οι στίχοι ανατρέπουν τα πατριωτικά αισθήματα του Μπέρι για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς ο αφηγητής εκφράζει ανακούφιση όταν επιστρέφει στην πατρίδα του στη Σοβιετική Ένωση, επίσημα την Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ).

Οι Beatles ηχογράφησαν το «Back in the U.S.S.R». χωρίς  Ρίνγκο Σταρ που αποχώρησε προσωρινά από το γκρουπ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κριτική του ΜακΚάρτνεϊ για τα ντραμς του και τις εντάσεις που χαρακτηρίζουν τις ηχογραφήσεις για το White Album. Αντίθετα, οι άλλοι Beatles δημιούργησαν ένα σύνθετο κομμάτι ντραμς από πολλές λήψεις. Το τραγούδι του McCartney βασίστηκε στον Jerry Lee Lewis, ενώ η γέφυρα περιλαμβάνει μια γιορτή σε στυλ Beach Boys με κορίτσια από διάφορα μέρη της ΕΣΣΔ. Το τραγούδι ανοίγει και κλείνει με μια ταινία ενός αεροσκάφους που προσγειώνεται σε έναν διάδρομο.

Κυκλοφόρησε τρεις μήνες μετά την εισβολή του Συμφώνου της Βαρσοβίας στην Τσεχοσλοβακία, η συμπαθητική απεικόνιση της ΕΣΣΔ από τους Beatles προκάλεσε την καταδίκη στη Δύση τόσο από τη Νέα Αριστερά όσο και από την πολιτική δεξιά. Το 1976, με την υποστήριξη του "Twist and Shout", κυκλοφόρησε ως single για την προώθηση του συλλογικού άλμπουμ Rock 'n' Roll Music. Κορυφώθηκε στο νούμερο 19 στο UK Singles Chart και στο νούμερο 11 στην Ιρλανδία. Το 2003, ο McCartney ερμήνευσε το τραγούδι στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας. Ο Elton John και ο Billy Joel έχουν επίσης κυκλοφορήσει εκδόσεις που ηχογραφήθηκαν κατά τη διάρκεια συναυλιών στη Ρωσία.

Video Url