Εμπιστευτικό, από την ιστορία της μουσικής: The Girl From Ipanema

Το "Garota de Ipanema" ("The Girl from Ipanema") είναι ένα βραζιλιάνικο τραγούδι bossa nova και τζαζ. Ήταν μια παγκόσμια επιτυχία στα μέσα της δεκαετίας του 1960 και κέρδισε ένα Grammy για την ηχογράφηση της χρονιάς το 1965. Γράφτηκε το 1962, σε μουσική του Antônio Carlos Jobim και πορτογαλικούς στίχους του Vinícius de Moraes. Οι αγγλικοί στίχοι γράφτηκαν αργότερα από τον Norman Gimbel.

Η πρώτη εμπορική ηχογράφηση έγινε το 1962, από τον Pery Ribeiro. Η ηχογράφηση του Stan Getz με το φωνητικό ντεμπούτο της Astrud Gilberto έγινε διεθνής επιτυχία. Αυτή η έκδοση είχε συντομευτεί από την έκδοση του άλμπουμ Getz/Gilberto (ηχογραφήθηκε τον Μάρτιο του 1963, κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1964), το οποίο περιελάμβανε επίσης τους πορτογαλικούς στίχους που τραγουδούσε ο τότε σύζυγος της Astrud, João Gilberto. Στις ΗΠΑ, το σινγκλ έφτασε στο νούμερο πέντε στο Billboard Hot 100 και έφτασε στο νούμερο ένα για δύο εβδομάδες στο τσαρτ Easy Listening. Στο εξωτερικό έφτασε στο νούμερο 29 στο Ηνωμένο Βασίλειο και σημείωσε υψηλές θέσεις σε όλο τον κόσμο.

Πολλές ηχογραφήσεις έχουν χρησιμοποιηθεί σε ταινίες, μερικές φορές ως κλισέ μουσικής ανελκυστήρα. Πιστεύεται ότι είναι το δεύτερο πιο ηχογραφημένο ποπ τραγούδι στην ιστορία, μετά το "Yesterday" των Beatles. Το τραγούδι μπήκε στο Latin Grammy Hall of Fame το 2001. Το 2004, ήταν μία από τις 50 ηχογραφήσεις που επιλέχθηκαν εκείνη τη χρονιά από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου για να προστεθούν στο Εθνικό Μητρώο Ηχογράφησης.

Video Url