Έγιναν γνωστά σαν τραγούδια από άλμπουμ: Stairway To Heaven-Led Zeppelin

Το "Stairway to Heaven" είναι ένα τραγούδι του αγγλικού ροκ συγκροτήματος Led Zeppelin, που κυκλοφόρησε στα τέλη του 1971. Συντέθηκε από τον κιθαρίστα του συγκροτήματος Jimmy Page και τον τραγουδιστή Robert Plant για το άνευ τίτλου τέταρτο στούντιο άλμπουμ τους (συχνά με τίτλο Led Zeppelin IV). Το τραγούδι θεωρείται ευρέως ως ένα από τα μεγαλύτερα ροκ τραγούδια όλων των εποχών.

Το τραγούδι έχει τρεις ενότητες, κάθε μία από τις οποίες αυξάνει προοδευτικά σε ρυθμό και ένταση, ξεκινά σε αργό τέμπο με ακουστικά όργανα (κιθάρα και ηχογραφήσεις) πριν εισαγάγει τα ηλεκτρικά όργανα. Το τελευταίο τμήμα είναι μια uptempo hard rock διασκευή, που τονίζεται από το σόλο κιθάρας του Page και τα φωνητικά του Plant, το οποίο τελειώνει με την παράλογη ακαπέλα: "And she's buying a stairway to heaven."

Το "Stairway to Heaven" ψηφίστηκε νούμερο τρία το 2000 από το VH1 στη λίστα του με τα 100 καλύτερα ροκ τραγούδια, το 2004 το περιοδικό Rolling Stone κατέταξε το "Stairway to Heaven" νούμερο 31 στη λίστα του με τα "500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών". «.Ήταν το τραγούδι με τη μεγαλύτερη ζήτηση στους ραδιοφωνικούς σταθμούς FM στις Ηνωμένες Πολιτείες εκείνη την εποχή, παρόλο που δεν είχε κυκλοφορήσει ποτέ εμπορικά ως σινγκλ στις ΗΠΑ. Τον Νοέμβριο του 2007, μέσω των πωλήσεων λήψης που προωθούσαν την κυκλοφορία των Led Zeppelin's Mothership, το "Stairway to Heaven" έφτασε στο νούμερο 37 στο UK Singles Chart.

Video Url