Don't Speak - No Doubt

Don't Speak - No Doubt

 

Το " Don't Speak " είναι από το τρίτο στούντιο άλμπουμ τους , Tragic Kingdom (1995). Κυκλοφόρησε ως το τρίτο σινγκλ από το Tragic Kingdom στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 15 Απριλίου 1996, από την Interscope Records .

Η τραγουδίστρια Gwen Stefani και ο αδελφός της Eric Stefani , πρώην μέλος των No Doubt, έγραψαν το τραγούδι αρχικά ως ένα τραγούδι αγάπης . Πέρασε από πολλές επαναλήψεις και νέες εκδοχές πριν βγει. Η Γκουέν το τροποποίησε σε ένα τραγούδι χωρισμού για τον σύντροφό της και τον πρώην φίλο της Τόνι Κανάλ, λίγο μετά το τέλος της επτάχρονης σχέσης τους. 

Παρά τη δημοτικότητα του και το σημαντικό airplay του, το "Don't Speak" δεν μπήκε στο αμερικανικό Billboard Hot 100 (καθώς οι κανόνες της εποχής απαιτούσαν εμπορικά σινγκλ για τσαρτ και δεν εκδόθηκε ένα για το τραγούδι), αλλά έφτασε στο νούμερο ένα στο τσαρτ Hot 100 Airplay για 16 εβδομάδες.

Εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, έφτασε στην κορυφή των τσαρτ στην Αυστραλία, τον Καναδά, την Ισλανδία, την Ολλανδία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και το Ηνωμένο Βασίλειο, και έγινε το πιο επιτυχημένο διεθνές σινγκλ των No Doubt. Το "Don't Speak" προτάθηκε για το Τραγούδι της Χρονιάς και την Καλύτερη Ποπ Ερμηνεία από ντουέτο ή ομάδα με φωνητικά στα 40α βραβεία Grammy . 

Κατατάχθηκε στο νούμερο 495 στο περιοδικό Blender "The 500 Greatest Songs since You Were Born". Το τραγούδι είναι ένα κομμάτι με δυνατότητα αναπαραγωγής στο βιντεοπαιχνίδι του 2009 Band Hero ,  και περιλαμβάνεται επίσης ως τραγούδι με δυνατότητα λήψης στο Rock Band 2 του 2008 , καθώς και μέρος του No Doubt Track Pack για Guitar Hero III . 

Έχει επιλεγεί από πολλούς καλλιτέχνες χιπ χοπ , συμπεριλαμβανομένου του τραγουδιού του Rakim "Dedicated"  και του Ice Cube "War & Peace".