Jolene-Dolly Parton

Jolene-Dolly Parton

H Dolly Parton γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1946. Αμερικανίδα τραγουδίστρια-τραγουδοποιός, ηθοποιός, φιλάνθρωπος και επιχειρηματίας, γνωστή κυρίως για την πολυετή καριέρα της στη μουσική της κάντρι.

Έκανε το ντεμπούτο της με το άλμπουμ Hello, I'm Dolly, το οποίο οδήγησε στην επιτυχία στο υπόλοιπο της δεκαετίας του 1960 (τόσο ως σόλο καλλιτέχνης όσο και με μια σειρά άλμπουμ ντουέτο με τον Porter Wagoner), προτού οι πωλήσεις και η κορύφωσή της στα charts φτάσουν στη δεκαετία του 1970 και συνεχίσουν στη δεκαετία του 1980. Τα άλμπουμ της στη δεκαετία του 1990 δεν πήγαν τόσο καλά, αλλά έκανε ξανά εμπορική επιτυχία στη νέα χιλιετία και έχει κυκλοφορήσει άλμπουμ σε διάφορες ανεξάρτητες εταιρείες από το 2000, συμπεριλαμβανομένης της δικής της εταιρείας, Dolly Records.

Με μια καριέρα που εκτείνεται σε περισσότερα από πενήντα χρόνια, έχει περιγραφεί ως «θρύλος της country μουσικής» και έχει πουλήσει περισσότερους από 100 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως, καθιστώντας την μια από τις γυναίκες καλλιτέχνες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών.

Ως ηθοποιός, έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινίες όπως το 9  to  5 (1980) και το The Best Little Whorehouse in Texas (1982), για τις οποίες κέρδισε υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα Α' Γυναικείου Ρόλου, καθώς και Rhinestone (1984), Steel Magnolias (1989), Straight Talk (1992) και Joyful Noise (2012).

 

Ελάτε στην παρέα μας