Memory-Elaine Paige

Από το μιούζικαλ Cats που είναι βασισμένο στην συλλογή ποιημάτων του T.S. Eliot, Old Possum's Book of Practical Cats (1939). H Paige έγινε 73 ετών

Γράφτηκε για το μιούζικαλ Cats του 1981 , όπου τραγουδιέται κυρίως από τον χαρακτήρα Grizabella ως μια μελαγχολική ανάμνηση του λαμπερού παρελθόντος της και ως έκκληση για αποδοχή. Το "Memory" είναι το αποκορύφωμα του μιούζικαλ και μακράν το πιο γνωστό τραγούδι του, έχοντας σημειώσει mainstream επιτυχία εκτός του μιούζικαλ.

Σύμφωνα με τη μουσικολόγο Jessica Sternfeld, που έγραψε το 2006, είναι «κατά ορισμένες εκτιμήσεις το πιο επιτυχημένο τραγούδι που έχει βγει ποτέ από μιούζικαλ». 

Η Elaine Paige ξεκίνησε τον ρόλο της Grizabella στην παραγωγή West End των Cats και ήταν έτσι η πρώτη που ερμήνευσε το τραγούδι δημόσια στη σκηνή. Το "Memory" ονομάστηκε το καλύτερο τραγούδι μουσικά και στιχουργικά στα βραβεία Ivor Novello το 1982 .

Το 2020, η Jessie Thompson των Evening Standard έγραψε: «Η έκδοση της Paige έθεσε τα πρότυπα και επέτρεψε στο Memory να γίνει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα τραγούδια μουσικού θεάτρου όλων των εποχών».