41 χρόνια Thriller - Michael Jackson (1982)

Thriller - Michael Jackson (1982)

Το Thriller είναι το έκτο στούντιο άλμπουμ του Αμερικανού τραγουδιστή και τραγουδοποιού Michael Jackson, που κυκλοφόρησε στις 30 Νοεμβρίου 1982 από την Epic Records. Η παραγωγή του έγινε από τον Κουίνσι Τζόουνς, ο οποίος είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Τζάκσον στο άλμπουμ του «Off the Wall» το 1979. Ο Τζάκσον ήθελε να δημιουργήσει ένα άλμπουμ όπου «κάθε τραγούδι ήταν ένας δολοφόνος». Με τη συνεχιζόμενη αντίδραση κατά της ντίσκο μουσικής εκείνη την εποχή, κινήθηκε σε μια νέα μουσική κατεύθυνση, με αποτέλεσμα μια μίξη από pop, post-disco, rock, funk και R&B ήχους. Το θρίλερ προμηνύει τα αντιφατικά θέματα της προσωπικής ζωής του Τζάκσον, καθώς άρχισε να χρησιμοποιεί ένα μοτίβο παράνοιας και πιο σκοτεινά θέματα. Ο Paul McCartney εμφανίζεται στο "The Girl Is Mine", την πρώτη εύσημα εμφάνισης ενός επιλεγμένου καλλιτέχνη σε ένα άλμπουμ του Michael Jackson. Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο του 1982 στα Westlake Recording Studios στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, με προϋπολογισμό 750.000 $.

Το Thriller έγινε το πρώτο νούμερο ένα άλμπουμ του Τζάκσον στο αμερικανικό Billboard Top LPs & Tapes chart, όπου πέρασε ένα ρεκόρ 37 μη συνεχόμενες εβδομάδες στο νούμερο ένα, από τις 26 Φεβρουαρίου 1983 έως τις 14 Απριλίου 1984. Κυκλοφόρησαν επτά σινγκλ: The Girl Is Mine", "Billie Jean", "Beat It", "Wanna Be Startin' Somethin' ", "Human Nature", "P.Y.T. (Pretty Young Thing)" και "Thriller". Όλοι έφτασαν στο top 10 του αμερικανικού τσαρτ Billboard Hot 100, σημειώνοντας ρεκόρ για τα περισσότερα 10 σινγκλ από ένα άλμπουμ, με τα "Beat It" και "Billie Jean" να φτάνουν στο νούμερο ένα. Μετά την ερμηνεία του «Billie Jean» από τον Τζάκσον στην τηλεοπτική ειδική του Motown 25, όπου έκανε το ντεμπούτο του με την υπογραφή του moonwalk χορού, οι πωλήσεις του άλμπουμ αυξήθηκαν σημαντικά, πουλώντας ένα εκατομμύριο αντίτυπα παγκοσμίως την εβδομάδα. Το μουσικό βίντεο "Thriller" έκανε πρεμιέρα με μεγάλη ανυπομονησία τον Δεκέμβριο του 1983 και παιζόταν τακτικά στο MTV, γεγονός που αύξησε επίσης τις πωλήσεις.

Με 32 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως μέχρι το τέλος του 1983, το Thriller έγινε το άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών. Ήταν το άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις του 1983 παγκοσμίως και το 1984 έγινε το πρώτο άλμπουμ που έγινε το best-seller στις Ηνωμένες Πολιτείες για δύο χρόνια. Έθεσε τα πρότυπα της βιομηχανίας με τα τραγούδια, τα μουσικά βίντεο και τις στρατηγικές προώθησης που επηρεάζουν καλλιτέχνες, δισκογραφικές εταιρείες, παραγωγούς, εμπόρους μάρκετινγκ και χορογράφους. Η επιτυχία έδωσε στον Τζάκσον ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο πολιτιστικής σημασίας για έναν μαύρο Αμερικανό, σπάζοντας τα φυλετικά εμπόδια στη λαϊκή μουσική, κερδίζοντας τον κανονικό αέρα στο MTV και οδηγώντας σε μια συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν στον Λευκό Οίκο. Το Thriller ήταν από τα πρώτα άλμπουμ που χρησιμοποίησαν μουσικά βίντεο ως διαφημιστικά εργαλεία. Τα βίντεο για τα "Billie Jean", "Beat It" και "Thriller" πιστώνονται για τη μετατροπή των μουσικών βίντεο σε μια σοβαρή μορφή τέχνης.

Το Thriller παραμένει το άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών, με πωλήσεις 70 εκατομμυρίων αντιτύπων παγκοσμίως. Είναι το άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις χωρίς μεταγλώττιση και το δεύτερο άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις συνολικά στις Ηνωμένες Πολιτείες και πιστοποιήθηκε 34× πλατινένιο από την Recording Industry Association of America (RIAA) το 2021. Κέρδισε οκτώ βραβεία Grammy που έσπασαν ρεκόρ στο τα Βραβεία Γκράμι του 1984, συμπεριλαμβανομένου του Άλμπουμ της Χρονιάς, ενώ το "Beat It" κέρδισε το Δίσκο της Χρονιάς. Ο Τζάκσον κέρδισε επίσης ένα ρεκόρ οκτώ American Music Awards στα American Music Awards του 1984. Το άλμπουμ συμπεριλήφθηκε συχνά στις λίστες με τα καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών. Το 2008, μπήκε στο Grammy Hall of Fame. Την ίδια χρονιά, η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου το προσέθεσε στο Εθνικό Μητρώο Ηχογράφησης «πολιτιστικά, ιστορικά ή αισθητικά σημαντικές ηχογραφήσεις».

 

BEAT IT

 

 

WANNA BE STARTIN' SOMETHIN'

Video Url

BILLIE JEAN

 

 

THRILLER

 

 

https://www.popup.gr/