A Night At The Opera-Queen (1975)

A Night At The Opera-Queen (1975)

Το πιο πετυχημένο τους άλμπουμ

A Night at the Opera είναι ο τίτλος του τέταρτου στούντιο άλμπουμ του βρετανικού ροκ συγκροτήματος Queen, το οποίο κυκλοφόρησε στις 21 Νοεμβρίου του 1975 μέσω της δισκογραφικής εταιρείας "ΕΜΙ / Parlophone" στην Ευρώπη, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες εκδόθηκε μέσω της "Elektra".

Ο τίτλος του δίσκου προέρχεται από την ομώνυμη ταινία των Αδελφών Μαρξ, την οποία είχε παρακολουθήσει το συγκρότημα κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων. Το 2018 το άλμπουμ εισήχθη στο Grammy Hall of Fame.

Οι Queen επέστρεψαν στο στούντιο για να ηχογραφήσουν τον τέταρτο τους δίσκο. Στα σχέδια τους ήταν να συμπεριλάβουν μεγάλες δόσεις πειραματισμού και να πετύχουν μία μεγάλη σινγκλ επιτυχία, κάτι που ήλθε με το "Bohemian Rhapsody". Αν και υπήρξαν στο παρελθόν στοιχεία ανάμειξης της όπερας με τη ροκ μουσική, αυτή ήταν η πρώτη φορά που η όπερα ως μορφή τέχνης ενσωματώθηκε στη ροκ. Το συγκεκριμένο κομμάτι ηχογραφήθηκε σε διάστημα τριών εβδομάδων.

Το παλιό στυλ των Queen εμφανίστηκε σε κομμάτια όπως τα "Death on Two Legs (Dedicated to...)", "I'm In Love With My Car" και "Sweet Lady". Η αγάπη του Μέρκιουρι για τη βοντβίλ γίνεται φανερή στα "Lazing On A Sunday Afternoon" και "Seaside Rendezvous", ενώ το "Good Company" του Μπράιαν Μέι είχε τις βάσεις του στη μουσική των The Kinks. Το δεύτερο σινγκλ του άλμπουμ, "You're My Best Friend", ήταν ένα καλοφτιαγμένο ποπ τραγούδι,ενώ την μπαλάντα "Love Of My Life", είχε γράψει ο Μέρκιουρι για τη Μαίρη Όστιν. Στο "The Prophets Song", η Γη εκδικείται τους κατοίκους της, ενώ το " '39" ήταν ένα από τα δύο κομμάτια του δίσκου με τον Μέι στα φωνητικά.

Ο δίσκος κλείνει με τη διασκευή του βρετανικού εθνικού ύμνου, με την ηχογράφηση του να έχει πραγματοποιηθεί κατά τη δημιουργία του "Sheer Heart Attack" στα "Rockfield Studios" και αποτελούσε μέρος του set-list των συναυλιών τους από τον Οκτώβριο του 1974 ως τον Αύγουστο του 1986.

Μετά το πέρας των ηχογραφήσεων, το συγκρότημα αποφάσισε να κυκλοφορήσει το "Bohemian Rhapsody", χωρίς να μικρύνει τη διάρκεια του για λόγους χωρητικότητας του 7" σινγκλ. Πριν την κυκλοφορία του, στις 31 Οκτωβρίου 1975, ο Μέρκιουρι ζήτησε τη γνώμη του Κένι Έβερετ, DJ του BBC, για το κομμάτι, με τον Έβερετ να μένει κατενθουσιασμένος. Ο Μέρκιουρι τον έβαλε να υποσχεθεί ότι δεν θα παίξει το τραγούδι στον αέρα πριν την επίσημη κυκλοφορία του, αλλά ο DJ έπαιξε το κομμάτι 14 φορές σε δύο ημέρες, γεγονός που προκάλεσε πανικό στο συγκρότημα, αλλά παράλληλα προκάλεσε τεράστια ζήτηση από το κοινό.

Ο δίσκος κυκλοφόρησε στις 21 Νοεμβρίου 1975, με το "Bohemian Rhpasody" να έχει εκτοξευθεί στην κορυφή του βρετανικού καταλόγου επιτυχιών και στην ένατη θέση του Billboard των Ηνωμένων Πολιτειών, όντας η πρώτη φορά που μπήκαν στο Top-10 στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Το "A Night at the Opera" έφθασε στο # 1 της πατρίδας τους για τέσσερις εβδομάδες και το # 4 στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το δεύτερο σινγκλ του άλμπουμ, "You're My Best Friend", τους έδωσε άλλη μια Top-10 επιτυχία.

Ο δίσκος έχει βραβευθεί ως τριπλά πλατινένιος στις ΗΠΑ και πλατινένιος στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Πολωνία και την Αργεντινή, ενώ το "Bohemian Rhapsody" βραβεύθηκε ως τετραπλά πλατινένιο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

LOVE OF MY LIFE

 

 

BOHEMIAN RHAPSODY

 

 

DEATH ON TWO LEGS

 

 

YOU'RE MY BEST FRIEND

 

 

Video Url

 

 

 

https://www.popup.gr/