Tarkus: 52 χρόνια από την κυκλοφορία του το 1971

Tarkus: 45 χρόνια από την κυκλοφορία του το 1971

Το Tarkus είναι το δεύτερο στούντιο άλμπουμ του αγγλικού progressive rock συγκροτήματος Emerson, Lake & Palmer , που κυκλοφόρησε στις 14 Ιουνίου 1971 από την Island Records . Μετά την πρώτη τους περιοδεία σε όλη την Ευρώπη κατά το δεύτερο εξάμηνο του 1970, το γκρουπ διέκοψε τις περιοδείες τον Ιανουάριο του 1971 για να ηχογραφήσει ένα νέο άλμπουμ στα Advision Studios στο Λονδίνο. Ο Greg Lake παρήγαγε το άλμπουμ με τον Eddy Offord ως μηχανικό.

Το Side one περιλαμβάνει το 20λεπτο εννοιολογικό ομώνυμο κομμάτι που έγραψε ο Emerson, το άνοιγμα του οποίου δημιούργησε τριβή μεταξύ του Lake και του ίδιου που σχεδόν διέλυσε το γκρουπ, αλλά ο Lake συμφώνησε να το συνεχίσει και συνέβαλε με μουσικές ιδέες για αυτό και έγραψε τους στίχους. Η δεύτερη πλευρά περιλαμβάνει μια συλλογή από άσχετα κομμάτια διαφορετικού στυλ. Το έργο τέχνης στο εξώφυλλο σχεδιάστηκε από τον William Neal .

Το Tarkus έφτασε στο νούμερο 1 στο UK Albums Chart , και έγινε το μοναδικό άλμπουμ της μπάντας που το έκανε. Ήταν το 10ο κορυφαίο άλμπουμ παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, όπου έφτασε στο νούμερο 9. Το άλμπουμ έλαβε χρυσή πιστοποίηση στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, με το τελευταίο να πουλήσει 500.000 αντίτυπα. Έχει επανεκδοθεί και επανεκδοθεί αρκετές φορές, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας έκδοσης στερεοφωνικού και ήχου surround 5.1 από τον Steven Wilson , με μπόνους ακυκλοφόρητα κομμάτια από τις αρχικές συνεδρίες,  το 2012.

 

Video Url