Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band - The Beatles (1967)

Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band - The Beatles (1967)

Σε ποιο αγαπημένο τραγούδι του 1968 μάθαμε ότι το τζουκ μποξ έπαιζε το sgt peppers lonely hearts club band

To παρουσίασαν για πρώτη φορά στο ραδιόφωνο 20 Μάη του 1967 στο σώου του Kenny Everett

Κυκλοφόρησε στις 26 Μάϊου το 1967 μέσω της δισκογραφικής εταιρείας "Parlophone" στην Αγγλία και την 1η Ιουνίου 1967 της "Capitol" στην Αμερική...

Η επανέκδοση του άλμπουμ έγινε πριν 1 χρόνο Νο 1 στην Αγγλία ενώ στην Αμερική στα 3 πρώτα, γεγονός ιδιαίτερα εντυπωσιακό για άλμπουμ που κυκλοφόρησε πριν από μισό αιώνα.

Το κορυφαίο άλμπουμ του συγκροτήματος και ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών, αν όχι το καλύτερο.

Μας παρουσιάζει τους συνθέτες των τραγουδιών τους να ανταγωνίζονται στο ποιος θα έχει την καλύτερη εκπροσώπηση στον δίσκο, που έγραψε ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας τους.

Ήταν μια περίοδος που τα μέλη τους είχαν κουραστεί να παρουσιάζονται σαν τους νεαρούς που προκαλούσαν υστερία σε κάθε ζωντανή τους εμφάνιση και αποφάσισαν, μάλιστα, να σταματήσουν τις συναυλίες τους. Η νεολαία της εποχής είχε βιώσει την εμπειρία του πολέμου στο Βιετνάμ και η μαριχουάνα με το LSD ήταν στις καθημερινές τους συνήθειες.

Τις φιλοδοξίες και τους φόβους των νέων της εποχής, προσπάθησε το συγκρότημα να κάνει μουσική, με αρκετά από τα τραγούδια του άλμπουμ να είναι επηρεασμένα στιχουργικά και μουσικά από τα παραισθησιογόνα.

Αξιοποιώντας στο έπακρο της δυνατότητες της τεχνολογίας και με την βοήθεια του παραγωγού τους George Martin, μας παρουσιάζουν το άλμπουμ που θα βάλλει τις βάσεις στην λεγόμενη ροκ όπερα, θα ανοίξει τον δρόμο στα ενιαία άλμπουμ και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του progressive ροκ.

Παράλληλα κάνει ένα άνοιγμα προς την κλασική μουσική. Ακόμα και ο Ringo έχει την καλύτερη στιγμή του σαν τραγουδιστής με το "With A Little Help From My Friends". Στα υπόλοιπα, ποιό να ξεχωρίσει κανείς από τα "Lucy In The Sky (With Diamonds)", "When I’m Sixty Four", "She’s Leaving Home" και την καταπληκτική ερμηνεία του Lennon στο "A Day In The Life".

Στο αποκορύφωμα της επιτυχίας τους προσπαθούν να προσδιορίσουν το μέγεθός της, τοποθετώντας στην φωτογραφία του εξωφύλλου προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, του κινηματογράφου και του τραγουδιού βασιζόμενοι σε ανάλογη φωτογράφηση της ταινίας του 1959 "Some Like It Hot", που είχε για πρωταγωνίστρια την Marilyn Monroe.

To συγκρότημα είναι ακόμα επηρεασμένο αρκετά από τις επαφές του με την Ινδία, κάτι που φαίνεται σε αρκετά από τα τραγούδια του δίσκου, όπως άλλωστε και στην γενική φιλοσοφία της θεματολογίας των στίχων των τραγουδιών τους. 

A DAY IN THE LIFE

 

 

SHE'S LEAVING HOME

 

 

LUCY IN THE SKY WITH DIAMONDS