Ακούστε το «Tubular Bells» του Mike Oldfield, 50 χρόνια από την κυκλοφορία του

Tubular Bells-Mike Oldfield (1973)

Το Tubular Bells είναι το ντεμπούτο στούντιο άλμπουμ του Βρετανού μουσικού Mike Oldfield, που κυκλοφόρησε στις 25 Μαΐου 1973 ως το πρώτο άλμπουμ της Virgin Records. Αποτελείται από δύο instrumental κομμάτια, διάρκειας συνολικά 49 λεπτών. Ο Oldfield, ο οποίος ήταν 19 ετών όταν το ηχογράφησε, έπαιξε σχεδόν όλα τα όργανα.

 

Facebook @Mike Oldfield

Το Tubular Bells αρχικά δεν τα πήγε καθόλου καλά στις πωλήσεις, αλλά κέρδισε την παγκόσμια προσοχή τον Δεκέμβριο του 1973, όταν το πρώτο του θέμα χρησιμοποιήθηκε για το soundtrack της ταινίας τρόμου, The Exorcist. Αυτό οδήγησε σε αύξηση των πωλήσεων, κάνοντας διάσημο τον Mike Oldfield και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην μετέπειτα πορεία του Ομίλου Virgin.

Παρέμεινε στην πρώτη δεκάδα του UK Albums Chart για ένα χρόνο από τον Μάρτιο του 1974, κατά τη διάρκεια του οποίου έκατσε στο νούμερο ένα για μία εβδομάδα. Έφτασε στο νούμερο τρία στο αμερικανικό Billboard 200 και στο νούμερο ένα στον Καναδά και την Αυστραλία. Έχει πουλήσει περισσότερα από 2,7 εκατομμύρια αντίτυπα στο Ηνωμένο Βασίλειο και περίπου 15 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Η συνεισφορά του στη βρετανική μουσική αναγνωρίστηκε, όταν ο Oldfield έπαιξε αποσπάσματα του άλμπουμ κατά την τελετή έναρξης των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο. 

Το Tubular Bells παραμένει το άλμπουμ που ταυτίζεται περισσότερο με τον Mike Oldfield και έχει κυκλοφορήσει τρία sequels. Το Tubular Bells II κυκλοφόρησε το 1992 το οποίο, όπως και ο προκάτοχός του, έφτασε στο νούμερο ένα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ακολούθησαν τα ηλεκτρονικά και χορευτικά Tubular Bells III το 1998 και The Millennium Bell το 1999. Στην τριακοστή επέτειο του Tubular Bells, ο Oldfield ηχογράφησε ξανά το αρχικό υλικό με σύγχρονη τεχνολογία, κάνοντας αρκετές διορθώσεις σε αυτά που θεωρούσε ως ελαττώματα στην αρχική παραγωγή του άλμπουμ.

Όπως είπε και ο ιδρυτής της Virgin, Richard Branson το 2013, «Ποτέ δεν πίστευα ότι η φράση Tubular Bells θα έπαιζε τόσο σημαντικό ρόλο στη ζωή μας... Η Virgin, που πήγε μέχρι το διάστημα, πιθανότατα δεν θα υπήρχε αν δεν είχαμε συμπεριλάβει τα συγκεκριμένα όργανα».

Ακούστε ολόκληρο το άλμπουμ, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από 50 χρόνια, παρακάτω:

Video Url