Aladdin Sane - David Bowie (1973), το πρώτο του Νο 1 άλμπουμ

Aladdin Sane - David Bowie (1973), το πρώτο του Νο 1 άλμπουμ

Κυκλοφόρησε 13 Απριλίου του 1973, Νο 1 στην Αγγλία τον Μάιο

Είναι το έκτο στούντιο άλμπουμ του Bowie , που κυκλοφόρησε το 1973 μέσω της RCA Records . Η συνέχεια της σημαντικής επιτυχίας του The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (1972), ήταν το πρώτο άλμπουμ που έγραψε και κυκλοφόρησε από μια θέση σταρ. Παρήχθη από τους Bowie και Ken Scott και περιλαμβάνει συνεισφορές από το συγκρότημα υποστήριξης του Bowie, τους Spiders from Mars — Mick Ronson , Trevor Bolder και Mick Woodmansey — καθώς και από τον πιανίστα Mike Garson , δύο σαξοφωνίστες και τρεις βοηθούς τραγουδιστές. Η ηχογράφηση έγινε στα Trident Studiosστο Λονδίνο και στα RCA Studios στη Νέα Υόρκη ανάμεσα στα σκέλη της περιοδείας Ziggy Stardust , ο δίσκος ήταν το τελευταίο άλμπουμ του Bowie με την πλήρη σύνθεση των Spiders.

Ο Bowie έγραψε τα περισσότερα κομμάτια στο δρόμο στις ΗΠΑ μεταξύ των συναυλιών. Εξαιτίας αυτού, πολλά από τα κομμάτια επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την Αμερική και τις αντιλήψεις του Bowie για τη χώρα. Λόγω της αμερικανικής επιρροής και της γρήγορης σύνθεσης τραγουδιών, ο δίσκος διαθέτει έναν πιο σκληρό και πιο έντονο ήχο glam rock από τον προκάτοχό του. Οι στίχοι αντικατοπτρίζουν τα πλεονεκτήματα του νεοανακαλυφθέντος σταρ του Μπάουι και τα μειονεκτήματα των περιοδειών και ζωγραφίζουν εικόνες αστικής παρακμής, ναρκωτικών, σεξ, βίας και θανάτου. Μερικά από τα τραγούδια είναι επηρεασμένα από τους Rolling Stones και περιλαμβάνεται μια διασκευή του τραγουδιού τους " Let's Spen the Night Together ".

Περιλαμβάνει έναν νέο χαρακτήρα που ονομάζεται Aladdin Sane, ένα λογοπαίγνιο στο "A Lad Insane", τον οποίο ο Bowie περιέγραψε ως "Ο Ziggy Stardust πηγαίνει στην Αμερική".Ο Brian Duffy και με έναν κεραυνό στο πρόσωπο του Bowie, ήταν το πιο ακριβό εξώφυλλο που έγινε ποτέ εκείνη την εποχή και αντιπροσωπεύει τη διχασμένη προσωπικότητα του χαρακτήρα Aladdin Sane και τα ανάμεικτα συναισθήματα του Bowie για την περιοδεία και το αστέρι. Θεωρείται ως μια από τις πιο εμβληματικές εικόνες του.

Πριν από τα σινγκλ " The Jean Genie " και " Drive-In Saturday ", ο Aladdin Sane ήταν ο πιο επιτυχημένος εμπορικά δίσκος του Bowie μέχρι εκείνο το σημείο, κατακτώντας την κορυφή του UK Albums Chart και βοήθησε να κερδίσει τεράστια δημοτικότητα για τον καλλιτέχνη εκεί. Έλαβε επίσης θετικές κριτικές από μουσικοκριτικούς, αν και πολλοί το βρήκαν κατώτερο από τον προκάτοχό του. Η δημοτικότητα συνεχίστηκε σε όλο το δεύτερο μισό της περιοδείας Ziggy Stardust, η οποία περιλάμβανε διάφορες αλλαγές σε setlist και σκηνική παραγωγή.

Τις επόμενες δεκαετίες, ο Aladdin Sane έχει εμφανιστεί σε πολλές λίστες με τα καλύτερα και θεωρείται από τους βιογράφους του Bowie ως μία από τις βασικές του κυκλοφορίες. Έχει επανεκδοθεί αρκετές φορές και έγινε remaster το 2013 για την 40η επέτειό του, η οποία συμπεριλήφθηκε στο box set του 2015 Five Years (1969–1973) .

LADY GRINNING SOUL

 

 

THE JEAN GENNIE

 

 

PANIC IN DETROIT

 

 

DRIVE-IN SATURDAY

 

 

Video Url

 

Video Url