Οικογένεια πήρε για κατοικίδιο ένα χταπόδι, αλλά απέκτησε άλλα… 50

Οικογένεια πήρε για κατοικίδιο ένα χταπόδι, αλλά κατέληξε με άλλα… 50
Σε αντίθεση με τα συμβατικά χταπόδια που λίγο μετά την εκκόλαψη των μικρών τους πεθαίνουν, η Τέρανς ζει και βασιλεύει

Μία οικογένεια στην Οκλαχόμα που είχε υιοθετήσει ένα χταπόδι ως… κατοικίδιο, κατέληξε με 50 χταποδάκια ακόμη όταν αποδείχτηκε πως το μαλάκιο δεν ήταν αρσενικό, όπως πίστευε, αλλά θηλυκό.  

Ο 9χρονος Καλ είχε ξεσπάσει σε κλάματα, κατά τη διάρκεια ενός οικογενειακού τραπεζιού, όταν ο πατέρας του ανακοίνωνε πως το όνειρό του να αποκτήσει το χταπόδι που τόσο αγαπούσε θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα. 

Από την ηλικία των δύο χρόνων, ο Καλ είχε πάθος με τα χταπόδια και σε κάθε πιθανή περίσταση –γενέθλια, Χριστούγεννα, γιορτές και αργίες– εκλιπαρούσε τους γονείς του να του πάρουν ένα. Εκείνοι επαναπαύονταν περιστασιακά με χταπόδια παιχνίδια και λούτρινα, όμως ο καιρός περνούσε και το πάθος του γιου τους για τα ευφυή μαλάκια παρέμενε άσβεστο. 

Κάπως έτσι, ο πατέρας του μικρού έκανε έρευνα αγοράς, μαζί με το τοπικό κατάστημα ενυδρείων, για το αν ήταν εφικτή η αγορά και η διατήρηση στο σπίτι ενός χταποδιού. Οι δρόμοι φαίνονταν ανοιχτοί, οπότε πριν από τέσσερις μήνες η οικογένεια Κλίφορντ απέκτησε το χταπόδι της. 

«Μας αρέσει πραγματικά να ενθαρρύνουμε τα ενδιαφέροντα των παιδιών μας. Είναι μαγικό να βλέπεις ένα παιδί να αγκαλιάζει τα όνειρά του και να τα πραγματοποιεί. Ο Καλ είναι ξετρελαμένος με τον φυσικό κόσμο και τη θαλάσσια βιολογία από πολύ μικρός», λέει ο 36χρονος οδοντίατρος για τον γιο του, ο οποίος δημιούργησε σελίδα στο TikTok με χιλιάδες followers για τον (όπως τουλάχιστον πίστευαν) Τέρανς, το κεφαλόποδό τους.

ροπή καθώς αποδείχθηκε όχι μόνο θηλυκό, αλλά και γονιμοποιημένο θηλυκό που σύντομα απόθεσε τα 50 ωάριά του και τα φρόντισε έως ότου εκκολαφθούν. Σε αντίθεση με τα συμβατικά χταπόδια που λίγο μετά την εκκόλαψη των μικρών τους πεθαίνουν, η Τέρανς ζει και βασιλεύει. 

Oι Κλίφορντ ανέλαβαν τα υπόλοιπα, με τον πατέρα να αγοράζει ξεχωριστό ενυδρείο για το καθένα από τα πενήντα χταποδάκια ώστε να μη φαγωθούν μεταξύ τους, ξοδεύοντας περί τα 4.000 δολάρια τους τελευταίους μήνες για εξοπλισμό και τροφή. 

«Εκτός από τις σωματικές, οικονομικές και συναισθηματικές απαιτήσεις που συνεπάγεται η υιοθεσία ενός χταποδιού, μαθαίνει κανείς πολλά για τον εαυτό του», εξηγεί στους followers της σελίδας ο Κλίφορντ. «Μαθαίνεις, ας πούμε, πως υπάρχει πάντα μια βαλβίδα που δεν είναι εντελώς κλειστή και το αδιάβροχο χαλί σου δεν είναι σχεδιασμένο για ατελείωτα λίτρα θαλασσινού νερού. Θα μάθεις πως το νερό και ο ηλεκτρισμός δεν τα πάνε καλά. Θα μάθεις νέα πράγματα και θα γνωρίσεις απίθανους ανθρώπους. Θα μάθεις πως η άγρια φύση είναι υπέροχη, αλλά κυρίως θα μάθεις να αγαπάς ένα όχι και τόσο μικρό χταπόδι, όπως η Τέρανς». 

 

Οι ειδικοί, παρ’ όλα αυτά, προειδοποιούν πως τα χταπόδια δεν προσφέρονται για κατοικίδια. «Δεν ανήκουν στα σπίτια των ανθρώπων, τελεία και παύλα», λέει η Μπάρμπαρα Τζ. Κινγκ, ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο William & Mary.

Και ο Πολ Κλάρκσον, διευθυντής εκτροφής στο ενυδρείο Monterey Bay της Καλιφόρνιας, διατηρεί επιφυλάξεις για την ευημερία οποιουδήποτε χταποδιού μεγαλώνει σε σπίτι ιδιώτη. Ωστόσο, όπως λέει με θαυμασμό, αυτό που κάνουν οι Κλίφορντ είναι «αξιοσημείωτο».

Πηγή: Καθημερινή, Associated Press/Smithsonian Magazine