Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα για την ιστορία των παλιών σχολείων της Θεσσαλονίκης

Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα για την ιστορία των παλιών σχολείων της Θεσσαλονίκης

Αρχές του 20ου αιώνα, στη Θεσσαλονίκη δραστηριοποιούνται σημαντικότατες προσωπικότητες κυρίως στον χώρο των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων.

Οι εξελίξεις αυτής της περιόδου θα σημαδέψουν αποφασιστικά την πορεία της εκπαιδευτικής πολιτικής της χώρας τις επόμενες δεκαετίες. Σε μια εποχή κατά την οποία «η Ελλάδα πάλλεται και ζητά μεταρρυθμίσεις αλλά και μορφές για την πνευματική και κοινωνική αναγέννηση«, φαίνεται πως η Θεσσαλονίκη με την εμπορική ανάπτυξη και την οικονομική ευημερία, αποτελεί «κέντρο που ακτινοβολεί προς πολλές κατευθύνσεις» και προσφέρει γόνιμο έδαφος για προοδευτικές αντιλήψεις.

Η ίδρυση του Εκπαιδευτικού Ομίλου αποτελεί ‘επανάσταση’, κύμα που αλλάζει άρδην τα δεδομένα. Όραμα του Εκπαιδευτικού Ομίλου είναι ο εκπαιδευτικός δημοτικισμός και προσωπικότητες όπως ο Δελμούζος πρωταγωνιστούν στη μετέπειτα τροπή που παίρνει το γλωσσικό ζήτημα. Η πεποίθηση ότι η γενικότερη αναγέννηση θα επέλθει μέσα από το σχολείο είναι διάχυτη.

Ιδρύονται σχολεία θηλέων ώστε «… να μπορούν να μορφώνονται και οι Ελληνίδες σύμφωνα με τα ιδεώδη της εποχής«. Η εβραϊκή κοινότητα της πόλης δραστηριοποιείται επίσης και αρχίζει η ίδρυση σχολείων για τους εβραίους που δεν ήταν μορφωμένοι, πολλοί μάλιστα φοιτούν και σε ελληνόφωνα σχολεία, γυμνάσια και πανεπιστήμια και έτσι σταδιακά ‘ελληνοποιούνται‘.

Ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας, στοιχείο που αποδεικνύεται και από τις διαφορετικές εθνότητες των μαθητών που φοιτούν στα σχολεία της πόλης, αποτελεί προϋπόθεση για την ίδρυση και ξένων σχολείων. Ταυτόχρονα ιδρύονται ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και γαλλοεβραϊκά σχολεία -στα οποία μάλιστα φοιτούν και χριστιανόπουλα αλλά και παιδιά μουσουλμάνων. Ιδρύεται και η ΧΑΝΘ και φέρνει την καλαθοσφαίριση στην Ελλάδα.

Αργότερα, στην περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι συνθήκες διαφοροποιούνται ολοκληρωτικά. Επιτάσσονται κτίρια από τους γερμανούς, καταστρέφονται αρχεία, βομβαρδίζονται βιβλιοθήκες…

Κάπως έτσι, η Θεσσαλονίκη αποτέλεσε πρόσφορο πεδίο για εξελίξεις στην εκπαίδευση, σε κινήματα νεολαίας, μια πόλη όπου έζησαν και δραστηριοποιήθηκαν σημαντικές προσωπικότητες, ξύπνιες ψυχές, φωτισμένοι άνθρωποι που με τις ιδέες τους άλλαξαν τη μοίρα αυτού του τόπου…

Από τα πιο ενδιαφέροντα αφιερώματα για την πόλη!

Πηγή: Thessaloniki Arts and Culture