Dead Kennedys : Η ιστορία πίσω από το εξώφυλλο του "Fresh Fruit for Rotting Vegetables"

FFFRV

Οι ταραχές των White Night Riots, το San Francisco και ο Harvey Milk

Το Fresh Fruit for Rotting Vegetables των Dead Kennedys είναι ένα από τα πλέον ιστορικά punk rock albums, ντυμένο με ένα εξώφυλλο έντονων ταραχών και διαδηλώσεων. Πρόκειται για μια φωτογραφία που κρύβει ιδιαίτερες συμπτώσεις από πίσω της, συμπτώσεις και ιστορίες που οι παλαιότεροι ίσως θυμούνται σε κάποιο δελτίο ειδήσεων της εποχής.

Πρόκειται για μια νύχτα μεγάλων ταραχών που έμεινε γνωστή ως White Night Riots και περιγράφει μία από τις πιο επεισοδιακές και ταραχώδεις νύχτες που έζησαν ποτέ οι κάτοικοι του San Fransisco. Όλα άρχισαν με την καταδίκη του Dan White, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Δήμου του San Fransisco, σε φυλάκιση για τη δολοφονία άλλων δύο εξέχοντων μελών του ΔΣ, του Δημάρχου George Moscone και του μέλους Harvey Milk, του πρώτου ανοιχτά gay μέλους οποιασδήποτε Δημοτικής Αρχής μέχρι τότε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν το τελευταίο όνομα σας λέει κάτι είναι επειδή στη ζωή του βασίστηκε η ομώνυμη ταινία του Gus Van Sant το 2008, ταινία που χάρισε το δεύτερο όσκαρ στον Sean Penn για τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο White λοιπόν (τον οποίο στην ταινία είχε υποδυθεί ο Josh Brolin) εκλέχτηκε το 1977 ως διαμερισματικός σύμβουλος και από την αρχή προέβαλλε τη συντηρητική του ατζέντα απέναντι στην αναρχία, τη μαριχουάνα και την ολοένα και αυξανόμενη gay κοινότητα του San Fransisco (σύμφωνα φυσικά με τα δικά του λόγια) και όντας ο ίδιος πρώην αστυνομικός αλλά και πυροσβέστης είχε ιδιαίτερες αντιρρήσεις για την κοινωνική στροφή της πόλης. Παρόλο που οι σχέσεις των συγκεκριμένων ανδρών ήταν καλές στην αρχή, με τον Milk να παρίσταται στη βάφτιση του παιδιού του White, ήταν η πρόταση της εκκλησίας για τη δημιουργία αναμορφωτηρίου ανηλίκων που διέλυσε το όποιο καλό κλίμα και στάθηκε καταλύτης στις εξελίξεις. Κι ύστερα ήρθε η παραίτηση του White από το Συμβούλιο λόγω της αποτυχίας του εστιατορίου που διατηρούσε και της αδυναμίας του να ανταπεξέλθει στα δημοτικά του καθήκοντα. Όμως οι υποστηρικτές του βλέποντας την ατζέντα της πόλης να ξεφεύγει από τα ρεπουμπλικανικά ήθη και έθιμα και να γίνεται πιο φιλελεύθερη, του υποσχέθηκαν οικονομική στήριξη με τον όρο να ανακαλέσει την παραίτηση του και να διεκδικήσει από τον Moscone τη στήριξη της μέχρι τότε συντηρητικής πολιτικής. Εξέχοντα μέλη όμως του Διοικητικού Συμβουλίου πίεζαν τον Moscone να μη συναντηθεί με τον White, ανάμεσα τους κι ο Harvey Milk. Και παρόλο που το θέμα πήγε αρκετό διάστημα πίσω λόγω της ταυτόχρονης δολοφονίας του βουλευτή Leo Ryan, δε θα αργούσε η στιγμή που η κατάσταση θα εκτραχυνόταν και το δημαρχείο θα βαφόταν με αίμα. Ο Moscone συναντιόταν με τον αριστερών πεποιθήσεων Don Horanzy για την ατζέντα της πόλης κάτι που εξόργισε τον White, ο οποίος φόρτωσε το περίστροφο που κρατούσε από τη θητεία του ως αστυνομικός και κατευθύνθηκε στο γραφείο που γινόταν η συνάντηση, αποφεύγοντας τους ανιχνευτές μετάλλου. Ο Moscone πρότεινε να συναντηθούν σε ένα πιο ιδιαίτερο χώρο όπως κι έγινε. Ο White δεν έχασε καιρό και με μια σειρά πυροβολισμών (οι δύο μέσα από τα αυτιά) έκοψε το νήμα της ζωής του Δημάρχου. Στη δε έξοδο από το γραφείο πέτυχε τον Harvey Milk από τον οποίο ζήτησε προσωπική ακρόαση. Στο δρόμο για το γραφείο πυροβόλησε 4 φορές και άλλη μία στο κρανίο του ήδη άψυχου σώματος του Milk. Το ημερολόγιο έγραφε 27 Νοεμβρίου του 1978.

Ήταν λοιπόν λίγο αργότερα στις 21 Μάη του 1979, παραμονές της ημέρας των 49ης επετείου από τη γέννηση του Harvey Milk. Το δικαστήριο αποφασίζει ότι ο Dan White εκτέλεσε τα δύο θύματα του "εν βρασμώ ψυχής" και αναγνωρίζοντας του ελαφρυντικά θα μειώσει την ποινή του στο ελάχιστο, ενώ η αρχική κατηγορία περί "first degree murder" στην πορεία δεν ξαναακούστηκε ποτέ. Με την ανακοίνωση της απόφασης μια τεράστια μάζα από gay και ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ξεχύθηκαν στους δρόμους του San Fransisco στις πιο αιματηρές συμπλοκές που είχε δει η χώρα, σε σχέση με την LGBT κοινότητα, από το θρυλικό κίνημα του Stonewall στη Νέα Υόρκη το 1969. Μαρτυρίες της εποχής μιλούν για τη δυναμικότητα της πορείας, υπό τους ήχους μεταξύ άλλων του Amazing Grace της Joan Baez. Ηχογραφημένη ακουγόταν από μεγάφωνα και η φωνή του μακαρίτη Harvey Milk από τον πύρινο λόγο που έβγαλε μετά την απαγόρευση στους gay καθηγητές να διδάσκουν σε δημόσια σχολεία. Ανάμεσα στους πρωτεργάτες της πορείας ήταν η Dianne Feinstein, μετέπειτα δήμαρχος του San Fransisco.. Σε κάθε περίπτωση, κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει τη σημασία κινημάτων όπως οι διαδηλώσεις του White Night για τον ευγενή και αυτονόητο σκοπό, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εκείνο το βράδυ, το συντηρητικό San Fransisco και κατ' επέκταση η συντηρητική Αμερική έβλεπαν το αναπόφευκτο μέλλον που θα καθιστούσε τις απόψεις τους ξεπερασμένες και περιθωριακές.

Η φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε για το εξώφυλλο του Fresh Fruit for Rotting Vegetables είχε δημοσιεύτεί την επόμενη των διαδηλώσεων, στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας San Fransisco Examiner.