Βίος και Πολιτεία του Charles Manson

Photo by Wikimedia Commons

Ένα πρόσωπο το οποίο επηρέασε τον 20ο αιώνα με το δικό του τρόπο

Εγκληματίας, αρχηγός αίρεσης και μουσικός μεταξύ άλλων, ο Charles Manson ήταν ο πιο γνωστός ίσως serial killer του 20ου αιώνα, ο οποίος επηρέασε την pop κουλτούρα όσο λίγοι. Έφυγε από τη ζωή το 2017, σκεπασμένος με μια κουβέρτα, εξαιρετικά αδυνατισμένος, χωρίς να έχει ιδιαίτερη επαφή με το περιβάλλον. Γεννήθηκε το 1934 ως το νόθο παιδί της Κάθλιν Μάντοξ, μιας δεκαεξάχρονης κοπέλας από το Σινσινάτι του Ohio. Η Κάθλιν παντρεύτηκε στη συνέχεια τον εργάτη γης William Manson, από τον οποίο τελικά ο μικρός Charles πήρε το επίθετο του. Κι όπως ίσως μπορεί να γίνει αντιληπτό η παιδική ηλικία του Manson μόνο με αυτή των υπόλοιπων παιδιών δεν έμοιαζε, καθώς την ίδια στιγμή που η μητέρα του κατέθετε μήνυση εναντίον του βιολογικού του πατέρα, Συνταγματάρχη Walker Scott για αναγνώριση του παιδιού, βρισκόταν αντιμέτωπη με σοβαρές καταγγελίες για κλοπή. Ο μικρός Charles μετακόμισε κατευθείαν στο σπίτι της θείας του στη Δυτική Βιρτζινια. Ήταν αυτή ακριβώς η εποχή όπου άρχισε την εγκληματική του δραστηριότητα, με πρώτη περίπτωση τη ληστεία στο τοπικό μανάβικο. Ακολούθησαν και άλλες ληστείες ενώ σύμφωνα με μια καταγγελία, ο Manson βίασε ένα 12χρονο αγόρι παρόλο που δεν είχε επιδείξει ομοφυλοφιλικές τάσεις στη ζωή του, τουλάχιστον σε βαθμό που να αποκτήσει δημοσιότητα κάτι τέτοιο. Έτσι αναπόφευκτα ο Charles βρίσκεται από πολύ νωρίς στα αναμορφωτήρια, πρώτα στην Indianapolis κι έπειτα στην Ουάσινγκτον όπου και διαμένει για τέσσερα χρόνια. Βρισκόμαστε ακόμα στο Μάη του 1954 και μετά από πολλές επισκέψεις σε διάφορα σωφρονιστικά ιδρύματα, ο Manson αφήνεται ελεύθερος με αναστολή. Το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να κλέψει ένα αυτοκίνητο και να φύγει - που αλλού - στην Καλιφόρνια και συγκεκριμένα στο Λος Άντζελες.

Μετά από κάποια ακόμα μπλεξίματα με το νόμο, ο Manson θα αποφυλακιστεί προσωρινά στις 21 Μαρτίου του 1967. Εκείνη την εποχή έβγαζε προς το ζην ζητιανεύοντας, ενώ είχε γνωρίσει τη βιβλιοθηκάριο Mary Brunner με την οποία συζούσε στο Berkeley της California, όπου κατέληξε μετά από άπειρες περιπτώσεις ανθρωποκτονιών στις οποίες ήταν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μπλεγμένος. Ταυτόχρονα θα ηγηθεί μιας αίρεσης με αντικείμενο τη Σαϊεντολογία, με τα μέλη της οποίας θα ταξιδεύει με ένα λεωφορείο σε όλη την Αμερική, ζώντας φυσικά ως χίππης. Έχει ήδη περάσει ήδη τα μισά χρόνια της ζωής του μπαινοβγαίνοντας σε σωφρονιστικά ιδρύματα και φυλακές. Κι όμως δεν είχε πει ακόμα την "τελευταία λέξη" του. Ίσα ίσα ήταν οι επόμενες ενέργειες του που τον έκαναν ίσως τον πιο περιβόητο serial killer όλων των εποχών. Ήταν συγκεκριμένα η δολοφονία της Sharon Tate, συζύγου του Roman Polanski, σε ένα τριήμερο όπου δολοφονήθηκαν από την "οικογένεια" άλλα έξι άτομα. Παρόλο που ο ίδιος ο Manson δεν έβαψε το χέρι του με αίμα, καθώς ήταν ο καθοδηγητής των δολοφόνων, αποδείχτηκε πως κάτω από τις οδηγίες του έδρασαν οι νεαροί τότε Tex Watson και Susan Atkins. Ο Manson δεν αρνήθηκε την ενοχή του και την καθοδήγηση των συγκεκριμένων ατόμων, ήταν ο ίδιος μάλιστα που είχε την ιδέα να γραφτεί η λέξη "PIG" στον τοίχο του σπιτιού του Polanski και την οποία έντρομοι ανακάλυψαν οι αστυνομικοί. Κατέληξε στη φυλακή στις 22 Απριλίου του 1971. Συνολικά κατηγορούταν για άμεση ή έμμεση εμπλοκή σε επτά ανθρωποκτονίες. Καταδικάστηκε σε θάνατο αλλά ήταν μόλις ένα χρόνο μετά όταν η θανατική ποινή κρίθηκε αντισυνταγματική από την πολιτεία της California. Η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια.

Μιλούσαμε και μιλάμε για μια εμφανέστατα πλήρως διαταραγμένη προσωπικότητα. Ήταν παρά ελάχιστα χρόνια πριν όταν ογδοντάρης ων ανακοίνωνε πως θα παντρευόταν την 26χρονη συγκρατούμενη του Star. Ο χαρακτηρισμός "serial killer" δεν έχει μόνο να κάνει με το πλήθος των θυμάτων του αλλά και με την πραότητα και τη γαλήνη με τις οποίες αντιμετώπιζε τους φόνους αυτούς. Σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής, ο Manson ήταν εξαιρετικά ευδιάθετος, σχεδόν ατάραχος, στις περιόδους ανάμεσα στους τελεσθέντες φόνους. Ως αρχηγός της "Οικογένειας Manson" πίστευε σε ένα φυλετικό πόλεμο που είχε πάρει τη μορφή Αποκάλυψης για αυτόν, τον οποίο ονόμασε "Helter Skelter", όρος που φυσικά παραπέμπει στο πασίγνωστο τραγούδι των Beatles. Οι οπαδοί της αίρεσης του θεωρούσαν εαυτούς Ιεραποστόλους που εκτελούσαν δολοφονίες στο όνομα του πνευματικού τους πατέρα. Και όλα αυτά, πέρα από την ψυχολογική πλευρά του θέματος, έγιναν αποδεκτά και στο δικαστήριο όπου ο Manson αντιμετωπίστηκε με τρόπο οσάν να έκανε ο ίδιος τις δολοφονίες που είχαν κάνει τα μέλη της Manson Family. Σύμφωνα με την Dr Nicola Davies και τη συνέντευξη της στο περιοδικό Pick Me Up!, ο Manson ήταν ο ορισμός του νάρκισσου. Δεν είναι καθόλου τυχαίο εξάλλου πως ονόμασε και τους δύο γιους του Charles, καθώς τους θεωρούσε άτυπη συνέχεια του. Ως τέτοιος ήταν ιδιαίτερα χαρισματικός και με αυτοπεποίθηση, κάτι που τον βοήθησε ώστε να πείσει τα μέλη της οργάνωσης του να διαπράξουν τους εν λόγω φόνους. Μιλάμε για επίπεδα τυφλής εμπιστοσύνης και οπαδισμού, καθώς τα μέλη ουσιαστικά τον αντιμετώπιζα σαν Θεό, ο οποίος τους ζητούσε να πράξουν "μόνο τα απαραίτητα". Παρέμεινε διαταραγμένος ως το τέλος και υπάρχει πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, στο youtube και στο διαδίκτυο γενικότερα, προς πιστοποίηση αυτού.

Ανάμεσα λοιπόν σε όλα τα άλλα του "ταλέντα", ο Charles Manson ήταν και μουσικός. Η πιο διάσημη συνεργασία του ήταν με το διάσημο τότε ντράμερ των Beach Boys, Dennis Wilson, ενώ χρεώνεται το songwriting σε τραγούδια που έχουν διασκευαστεί από γκρουπ και καλλιτέχνες όπως οι Guns N Roses, ο Marilyn Manson και οι Lemonheads. Συγκεκριμένα, στο πασίγνωστο Spaghetti Incident των GNR, θα βρει τη θέση του και το "Look at your game girl" ως hidden track, με τα έσοδα από τις πωλήσεις (62.000 δολλάρια για κάθε εκατομμύριο πωλήσεων του δίσκου) να πηγαίνουν στο γιο του Voytek Frykowski, θύματος του Manson. Πιο προφανής η επιρροή στον Marilyn Manson, που δανείστηκε το όνομα της περσόνας του από τον Charles, με το τραγούδι Sick City να δίνεται ως δώρο στους οπαδούς του, ανήμερα της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου το 2000. Οι στίχοι γράφτηκαν από τον Manson κατά την περίοδο των φόνων για τους οποίους έμεινε στην ιστορία και πραγματικά μιλούν από μόνοι τους :

Sick city, yeah, restless people
Sick city burn their houses down
To make the sky look pretty
What can I do?

I'm just a person
This is a lie we always seem to hear
You just sit and things get worse
Watch TV and drink your beer

Walking all alone
Not going anywhere
Walking all alone
Nobody seems to care

Restless as wind
This town is killing me
Gotta put an end to this
Restless misery

Ο Charles Manson ήταν από τις περιπτώσεις των ανθρώπων όπου οι λέξεις "τρελός", "παρανοϊκός" και "σχιζοφρενής" είναι εύκολες ως προς τη χρήση αλλά δεν αποδίδουν όλη την ιστορία. Μέσα στον απίστευτα διαταραγμένο ψυχισμό του θα βρει κανείς ταλέντο, ανάγκη για επιβεβαίωση, στοιχεία τα οποία πιθανόν υπό άλλες συνθήκες να εξελίσσονταν σε χαρακτηριστικά ενός χαρισματικού ανθρώπου, και όχι αυτού που κατέληξε ο εν λόγω. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Manson θα αποτελεί αντικείμενο μελέτης για πολλά χρόνια ακόμα, κάτι που τον κάνει ίσως τον πιο "ξεχωριστό" serial killer του 21ου αιώνα.