Η αγάπη μου για την τζαζ

Προσπερνώντας  για άλλη  μια φορά τα σχόλια τα οποία ήθελα να στείλω  εδώ και μερικές ημέρες σχετικά με μουσικούς καλλιτέχνες της επικαιρότητας, επικεντρώνομαι  σήμερα 23/4, σε μια ακόμα πολύ ενδιαφέρουσα εκπομπή αφιερώματος στο 1961, με αφορμή κυρίως το εξαιρετικά σπουδαίο διαχρονικό Jazz άλμπουμ των Dave Brubeck Quartet …“Time out”,  το οποίο ακούμε και αγαπάμε πολύ μέχρι σήμερα. Οπως πολύ σωστα ειπες Γιάννη , αυτό το μουσικό άλμπουμ αποτέλεσε  μια από τις πιο πρωτοποριακές συνθέσεις της εποχής του, ήταν επανάσταση … και είχε πουλήσει 1 εκατομμύριο αντίτυπα.  Αλλά και το επόμενο κομμάτι που ακούσαμε … “Blue Rondo a la Turk “ απ το ίδιο άλμπουμ σε σύνθεση του Dave Brubeck,  … ήταν και παραμένει ακαταμάχητο.

Video Url

 

Η Jazz για μένα αποτελεί  ένα ιδιαίτερα  αγαπημένο είδος μουσικής, με συναρπάζει και μπορώ  να την  ακούω και να την απολαμβάνω οποιαδήποτε ώρα της ημερας. Οπως και την κλασική μουσική.  Ίσως να συνέβαλε και το γεγονος, ότι εζησα αρκετά χρόνια στη Νέα Υόρκη, την πρωτεύουσα και το απόλυτο κέντρο της Jazz, τουλάχιστον εκείνα τα χρόνια της δεκαετιας των 90s , όπου είχα  την ευκαιρία να εντρυφήσω σ αυτήν, αφού η διασκέδαση μου στα ιστορικά Jazz clubs της, ήταν ζωτικής σημασίας! Θυμάμαι ακόμα το Blue Note, το Dizzy’s club, το Village Vanguard και τοσα άλλα…! Τεραστια μουσική εμπειρία!

Και για να μην περιοριστώ μόνο στην jazz, να  επαναλάβω  κάτι που λέω κάθε φορά ακούγοντας τα αφιερώματα στην χρονιά  του 1961 αλλά και αναφορές που γίνονται στην προηγούμενη 10ετια των 50s,  ότι απολαμβάνω αυτή την διαφωτιστική μουσική ενημέρωση,  διότι  έχω τη δυνατότητα ν ακούω μουσικές και τραγούδια που δεν εζησα αλλά που γνώρισα, εκτίμησα και αγάπησα μέσα  στην επόμενη ή τις επομενες δεκαετίες και αγαπώ μέχρι σήμερα … και κάποια άλλα  που δεν πρόλαβα καν να γνωρίσω και ν αγαπήσω… ωστόσο τα γνωρίζω τωρα και τα θαυμάζω …αφού διαπιστώνω πως οι πολύτιμες ρίζες τους έγιναν αφορμή της εξάπλωσης τους και επιρροής τους στην παγκόσμια σύγχρονη μουσική.  Οπως ο φοβερός αμερικανός τραγουδοποιός της soul William Bell, στον οποίο αναφέρθηκες τελευταία και ο οποιος εμπνέει ακόμα και σήμερα νέους μουσικούς καλλιτέχνες, όπως τους Black Keys, που διασκεύασαν το “I Forgot To Be Your Lover”.  Και σήμερα ακούσαμε εκείνη την άλλη υπέροχη επιτυχία του “You don’t miss your water”. 
… και συνεχίζουμε ν απολαμβάνουμε…

Video Url

 

Μαρία Μενδρινού