Grateful Dead Documentary In The Works With Martin Scorsese

Grateful Dead Documentary In The Works With Martin Scorsese

Από τον Δημήτρη Μαγιάννη

Με αφορμή τον εορτασμό 50 χρόνων από τη δημιουργία του γκρουπ το 2015, οι Grateful Dead ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν τη δημιουργία ενός ντοκυμαντέρ που θα καλύπτει ολόκληρη την καριέρα τους με εκτελεστικό παραγωγό (executive producer) τον Martin Scorsese και σκηνοθέτη τον Amir Bar-Lev. Ο Bar-Lev έχει γίνει γνωστός από την δουλειά του στην ταινία Happy Valley με θέμα το πολύ πρόσφατο σκάνδαλο κακοποίησης φοιτητών που ήταν αθλητές του αμερικανικού ποδοσφαίρου (football) στο πανεπιστήμιο Penn State και από την ταινία The Tillman Story με θέμα την απόπειρα συγκάληψης του σκανδάλου γύρω από τον θάνατο του πεζοναύτη Pat Tillman στο Αφγανιστάν το 2004. Ο Tillman ήταν πολύ γνωστός αθλητής του football πριν τα εγκαταλείψει όλα για να παέι εθελοντικά να υπηρετήσει στο Αφγανιστάν και σκοτώθηκε από «φιλικά» πυρά.

«Έχουν γραφτεί εκατομμύρια ιστορίες για τους Grateful Dead κατά την πάροδο των ετών. Με την 50η επέτειο προ των πυλών, σκεφτήκαμε να προσθέσουμε και εμείς μία ιστορία ακόμα και ο Amir είναι ο τέλειος άνθρωπος για να τη διηγηθεί. Δεν χρειάζεται να πούμε πόσο μας εξιτάρει η ιδέα της συμπόρευσης με τον Martin Scorsese. Από το Last Waltz μέχρι το George Harrison: Living In The Material World, ο Martin είναι υπεύθυνος για μερικά από τα πιο γνωστά μουσικά ντοκυμαντέρ της ιστορίας με ορισμένους από τους πιο αγαπημένους μας καλλιτέχνες και μας τιμά πολύ η συμμετοχή του. Η 50η επέτειος είναι ένας ακόμα ξεχωριστός σταθμός στην πορεία μας και ανυπομονούμε να μοιραστούμε αυτή την ταινία με τους φίλους μας» ανέφεραν τα εν ζωή μέλη Mickey Hart, Bill Kreutzmann, Phil Lesh και Bob Weir.

Το project δεν έχει ακόμη τίτλο και θα περιλαμβάνει ακυκλοφόρητο υλικό από προηγούμενα άλμπουμ, συνεντεύξεις που έχουν μείνει στην ιστορία και μερικές ακόμη «στιγμές ειλικρίνειας» από τα τελευταία 50 χρόνια, ενώ θα συνοδεύεται και από συνομιλίες με τα μέλη του γκρουπ και το «ιδιαίτερο» σύμπαν στο οποίο ζουν. Ο Alex Blavatnik της εταιρίας AOMA Sunshine Films θα χρηματοδοτήσει την παραγωγή ενώ οι Eric Eisner, Nicholas Koskoff και Justin Kreutzmann θα κάνουν την παραγωγή. Οι Emma Tillinger Koskoff, Andrew Heller , Sanford Heller και Rick Yorn θα έχουν την εκτελεστική εποπτεία μαζί με τον Scorsese ενώ ο γνωστός ακτιβίστας φαν του γκρουπ David Lemieux, θα βρίσκεται ως επόπτης κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

«Οι Grateful Dead ήταν παραπάνω από ένα γκρουπ. Ήταν ο δικός τους πλανήτης, κατοικούμενος από εκατομμύρια αφοσιωμένων φίλων τους» ανέφερε ο Scorsese σε μία δήλωσή του.

«Έχουν περάσει δέκα χρόνια από τότε που ξεκίνησα την προσπάθεια να κάνω ένα φιλμ για τους Grateful Dead και είμαι εκτασιασμένος που επιτέλους γίνεται πραγματικότητα»είπε ο Bar-Lev.