Τα φαντάσματα στη μουσική

Τα φαντάσματα στη μουσική

Από την αρχαιότητα στις παραδόσεις όλων των λαών συναντάμε αναφορές σε φαντάσματα και αν δεχθούμε ότι όσοι αναφέρονται σ’ αυτά έλεγαν ψέματα, θα πρέπει να δεχθούμε ότι πρόκειται για ένα ψέμα που κρατάει και διαδίδεται για χιλιάδες χρόνια. Άλλωστε η προσπάθεια επικοινωνίας με τα πνεύματα των νεκρών, ήταν πάντα επιθυμία όλων των πολιτισμών σε όλα τα σημεία της Γης.

Αρκετοί άνθρωποι έχουν ισχυρισθεί κατά καιρούς ότι είδαν ή άκουσαν κάποιο φάντασμα, αλλά προς το παρόν αυτό βέβαια δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά και η παρουσία των φαντασμάτων είναι σημαντική μόνο στην λογοτεχνία, αλλά και στην μουσική όπου γίνεται συχνά η μεταφορά των έργων συγγραφέων που αναφέρονται σε πνεύματα νεκρών, ή μέσα από νέες συνθέσεις δημιουργών που αναφέρονται με διάφορες αφορμές σ’ αυτά. Άλλωστε μαζί με τους εξωγήινους τα φαντάσματα κατέχουν μια ιδιαίτερα δημοφιλή θέση στις παραδόσεις όλων των λαών.

Το μιούζικαλ του Andrew Lloyd-WebberΤο Φάντασμα Της Όπερας(1986) βασίσθηκε στο μυθιστόρημα που έγραψε το 1909 ο Gaston Leroux και μετά από αρκετές κινηματογραφικές και θεατρικές μεταφορές κατάφερε να γίνει το μακροβιότερο μιούζικαλ στην ιστορία του Μπρόντγουαιη.

 

 

Η πρωταγωνίστρια της Όπερας νεαρή τραγουδίστρια ChristineDaaέ ακούει μια φωνή που νομίζει ότι ανήκει στον "Άγγελο της Μουσικής" που τoν έστειλε ο πατέρας της από τους ουρανούς. Από τότε, όταν ανεβαίνει στη σκηνή για να τραγουδήσει, το κοινό μαγεύεται. Η νεαρή κοπέλα δεν ξέρει ότι αυτή η φωνή ανήκει στο φάντασμα που ζει στα υπόγεια της Όπερας. Το φάντασμα ερωτεύεται την Christine και τη διεκδικεί από τον υποκόμη RaoulVicomtede Chagny. Πάθη, έρωτες, ζήλιες, φόνοι με σκηνικό τους χώρους της Όπερας, δηλαδή τον ίδιο τον τόπο των θαυμάτων και της φαντασμαγορίας.

Όπερα δίχως λέξεις, σύμφωνα με τους Tuxedo Moon, είναι το έργο τους Ghost Sonata που κυκλοφόρησε το 1991 και ήταν το 6ο άλμπουμ για το συγκρότημα από το Σαν Φρανζίσκο.

Video Url

 

Oι Gun Club και ο τραγουδιστής τους Jeffrey Lee Pierce συνδυάζουν στα τραγούδια τους το πανκ μπλουζ με την ποίηση. Η σχέση αγάπης και μίσους για μια γυναίκα που ουσιαστικιά υπάρχει μόνο στην φαντασία τους, έγινε ένα από τα καλύτερα τραγούδια τους με τίτλο Ghost On The Highway.

Το Λονδίνο και γενικά όλη η Μεγάλη Βρετανία είναι ιδιαίτερα φιλόξενη όχι μόνο στα ανθρώπινα φαντάσματα σύμφωνα με τους θρύλους αλλά και στα παλιά τρένα φαντάσματα που τριγυρίζουν στην πόλη. Αυτά περιγράφει στο τραγούδι τουTrains Of Old London ο Robyn Hitchcock που το 1984 κυκλοφόρησε ένα ολόκληρο άλμπουμ με τίτλοTrains Of Old London στο οποίο αναφέρεται σ’ αυτά.

Οι αμερικανοί κάου μποϋς αναβίωσαν ένα θρύλο της βόρειας Ευρώπης με το τραγούδι του 1948 (Ghost) Riders In The Sky στο οποίο καβαλάρηδες κυνηγούν στον ουρανό τα κακά πνεύματα. Το τραγούδι αυτό που ξεκίνησε από τα τέλη της δεκαετίας του ’40 με πρώτο ερμηνευτή τον Burl Ives, έχει διασκευασθεί αρκετές φορές και έχει επηρεάσει τους Doors στην σύνθεσή τουςRiders On The Storm.

Στο Furry Sing The Blues,η Joni Mitchell αναβιώνει την εικόνα ενός τραγουδιστή των μπλουζ από το Μέμφις και περιγράφει την ατμόσφαιρα που επικρατούσε πριν από πολλά χρόνια σ’ αυτή την πόλη.

Ο χαρακτήρας του John Steinbeck από το μυθιστόρημαTα Σταφύλια Της Οργήςέδωσε την αφορμή στον Bruce Springsteen να γράψει τοThe Ghost Of Tom Joad.

Οι Eagles προσπαθούν να περιγράψουν μεταφορικά το τι συνέβαινε στην μουσική σκηνή του Λος Άντζελες μέσα από το ανύπαρκτο ξενοδοχείο που χάρισε τον τίτλο στην μεγάλη επιτυχία τους Hotel California.

ΤοThriller του Michael Jackson με την συμμετοχή του Vincent Price και τα διάφοραzombies που εμφανίζονται σ’ αυτό δημιουργούν μια ατμόσφαιρα που το κάνει ένα από τα κορυφαία τραγούδια που έχουν σαν θέματα τα φαντάσματα.O ίδιος κυκλοφόρησε το 1997 το Ghosts.

΄Αλλα τραγούδια για φαντάσματα που ξεχώρισαν:Sleeping With Ghosts-Placebo,Your Ghost-Kristin Hearsh,GhostTalk-Cabaret Voltaire,Ghost Of Saturday Night-Tom Waits,Ghosts-Japan,Little Ghost-White Stripes,Ghost Dance από το κλασικό άλμπουμ της Patti SmithEaster,The Ghost Of Your Lingers-Spoon,Spirits In The Material World που είναι το τραγούδι που ανοίγει το άλμπουμ τωνPolice που κυκλοφόρησε το 1981Ghost In The Machine.

 

 

To Ghost Town των Specials το 1981 περιέγραφε τις συνέπειες που είχε η οικονομική κατάσταση της εποχής στην πόλη Κόβεντρυ.

 

 

Βασικό θέμα της κομεντί επιστημονικής φαντασίας Ghostbusters που είχε για πρωταγωνιστή τονDan Akroyd ήταν το ομώνυμο τραγούδι τουRay Parker Jr.

Στην ελληνική μουσική υπάρχουν αρκετές αντίστοιχες αναφορές σε φαντάσματα όπως τοΤρένο Φάντασμαμε τα Ξύλινα Σπαθιά από το άλμπουμ του 1993Ξεσσαλονίκη: Πάνω στο τρένο φάντασμα μέσ' τη νύχτα θα χαθώ,μέσ' την έρημο σ' ένα πάρτι μαγικό, πάνω απ' το γκρεμό τ' ουρανού θα περνώ
τρένο φάντασμα με σβησμένο αριθμό.

To1994 ο Διονύσης Τσακνής έγραφε για το ομώνυμο άλμπουμ του, τοΦάντασμα Απ Το Παρελθόν: Ψάχνω στη λάσπη να βρω υλικό να χτίσω ένα τοίχο τριγύρω,
είμαι το φάντασμα απ το παρελθόν ζητάω ένα πύργο να γείρω.
Ιππότες νεράιδες του ονείρου εκδρομείς τεχνίτες του βίου , ακροβάτες,
τσακίζω το ΕΓΩ σ ένα πρόστυχο ΕΜΕΙΣ γουστάρω να ζω μ αυταπάτες.

Γράμματα από φαντάσματα έβρισκε στους τοίχους του σπιτιού του ο Φίλιππος Πλιάτσικας:Θα 'θελα να ευχαριστήσω τα φαντάσματα, που στο τοίχο μου τα βράδια βρίσκω γράμματα. Θα 'θελα να ευχαριστήσω όσους μ' άκουσαν, μα και αυτούς που για ένα πείσμα με παράτησαν.

Oι Active Member με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο, μας εκθέτουν τις απόψεις τους για την σημερινή Ελλάδα μέσα από τους στίχους τραγουδιών τους όπως τοΣταματήστε Να Κατέβω:Στο δρομολόγιο αυτό δε διάλεξα ν’ ανέβω βαρέθηκα σκουπίδια να μαζεύω τι δουλειά έχω εγώ μ’ αυτά τι γυρεύω σταματήστε κάπου εδώ να κατέβω.

Μέσα στις μέρες τις παράξενες μεγάλωσα και φώλιασαγεννήθηκα τυχαία και τυχαία με σκότωσα βιάστηκε ο Θεός με τα άσχημα να με κεράσειδεν είχα περπατήσει και σχεδόν είχα γεράσει. Τώρα είμαι φάντασμα σε τούτες τις μέρες κλέβω ενέργεια και κρύβομαι μες στις φοβέρες του μυαλού σου του μικρού, του αρρωστημένουπου είναι κομμάτι ενός κόσμου στοιχειωμένου Κι εμένα, ρε, σα να μου φαίνεται πως όλα τα 'δα αλλά γουστάρω σ’ αυτή τη σύγχρονη Ελλάδα έχει πλάκα που βγάζω την ψυχή μου στο σφυρί και θέλω απλά να δω αν θα την βγάλω καθαρή.

To αυτονόητο τραγουδά ο Κώστας Λειβαδάς μαζί με τους Ρίτα Αντωνοπούλου, Δέσποινα Γλέζου και Γιώργο Ρωμανό, σε στίχους του τελευταίου,Το Φάντασμα Που Δεν Αφήνει Ίχνη.

Δεν είναι εύκολο να απαντήσει κανείς στο ερώτημα για το αν υπάρχουν φαντάσματα, το αίνιγμα αυτό παραμένει αναπάντητο και έχει σαν αντικείμενο την επιβίωση της ψυχής μετά τον σωματικό θάνατο.

Ο χώρος του υπερφυσικού στο θέμα των φαντασμάτων απασχολεί χιλιάδες ερευνητές που όμως ποτέ δεν μπόρεσαν και το πιθανότερο είναι δεν θα μπορέσουν ποτέ να δώσουν συγκεκριμένη απάντηση, στην μουσική όμως θα συνεχίσουν να δίνουν πάντα την αφορμή για την δημιουργία τραγουδιών που θα μας απασχολούν.

Είσαι ένας από το περίπου 1.000.000 που μας παρακολουθεί κάθε μέρα από 145 χώρες του πλανήτη μας. Αγαπάς την μουσική και έχεις την δυνατότητα; στηρίζεις.... Σημασία έχει η χειρονομία όχι το αν είναι 1 ή 100 ευρώ, δείχνει πως  νοιάζεσαι γι' αυτό που κάνουμε.

Δυνατότητα επιλογής από 9 μουσικά ψηφιακά μας βιβλία. apotis4stis5@yahoo.com (Pay Pal)

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ GR1401106690000066974208036

EUROBANK GR1002603940000130200197486

ALPHA BANK GR7601401010101002310247659

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ GR9401720410005041089155483

Ελάτε στη παρέα μας